Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Slávnostná torta (nielen) na Valentína, po ktorej sa len tak zapráši

K tomuto sladkému potešeniu chcem len povedať, že vzniklo spontánne, z lásky a podľa chuti. A som veľmi rada, že sa oň môžem podeliť aj s tebou a inšpirovať ťa. V prvom rade sa torta piekla a pripravovala na oslavu narodenín našej trojročnej dcérky, no ale uznaj, hodí sa ku každej srdcovej záležitosti, najmä pre maškrtné jazýčky a tvorivých nadšencov s hravou dušou.
Vhodná pre „bezlaktozákov“ ;-). Poď si prečítať recept.

Čas prípravy:

  • cca 5 hodín príprava (nie je to aktívna práca, veľa času zhltne chladenie korpusu a to riešime každá po svojom; ja som piekla deň vopred, takže potom už išla práca od ruky, keď už bol korpus pripravený na plnenie. No ak ho chceme chladiť napr. pri otvorenom okne, rátajme tak cca 2-3 hodiny, čo som aj započítala do času prípravy)

  • Chladenie torty cca 5 − 12 hodín (toto je tiež na uvážení každej z nás, kde ju chladíme atď.)


 

Čo budeme potrebovať na cca 12 porcií?

Na korpus:

  • 4 vajíčka izbovej teploty

  • 130 g trstinového práškového cukru

  • 125 ml olivového oleja

  • 100 ml vlažnej vody

  • 2 kvapky vanilkovej esencie alebo vanilkový struk

  • 230 g hladkej špaldovej múky

  • 1 prášok do pečenia bez fosfátov (cca 13 g)

  • 20 g bio kakaa


Na banánovo-čokoládovú plnku:

  • 2 banány

  • 200 g horkej čokolády s podielom kakaa aspoň 70 %

  • 250 ml smotany na šľahanie bez laktózy

  • 250g mascarpone bez laktózy

  • 1 lyžicu práškového trstinového cukru (kto nechce, nemusí)

  • 2 kvapky vanilkovej esencie alebo vanilkový struk


Na malinovú plnku s bielou čokoládou:

  • 1 balík mrazených malín (kto má, dá čerstvé, to je samozrejmé)

  • 100 g bielej čokolády (Pozor, bezlaktozáci! Ak toto nezvládate dobre, môžete vynechať alebo použiť vegánsku bielu verziu.)

  • 150 ml smotany na šľahanie bez laktózy

  • 150 g mascarpone bez laktózy

  • 1-2 lyžice práškového trstinového cukru (pôjde na maliny; kto nechce, vynechá)


 Na vrchnú čokoládovú polevu Ganache:

  • 200 g mliečnej čokolády (Pozor, bezlaktozáci! Ak vám vadí mliečna čokoláda, použite horkú a doslaďte si ju alebo použite váš variant čokolády, ktorý bude sladší.)

  • 100 ml smotany na šľahanie bez laktózy


Ostatné na korpusy:

  • džem a malinová šťava alebo sirup


Na dozdobenie:

  • maliny, drobné ovocie, kvalitné drobné sladkosti (napr. domáce gumené medvedíky, lentilky...)


Ako budeme postupovať?

1. Úplne prvým krokom je upiecť si korpus. Rúru dáme vyhriať na 160 ˚C. Prichystáme si tri nádoby. Jednu najhlbšiu, kde budeme miešať celé cesto; jednu, kde sa nám zmestí múka s práškom do pečiva, a jednu, kde zvykneme miešať bielky do peny.
2. Žĺtky oddelíme od bielkov. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh. Postupne doň pridávame cukor − 65 g, a do žĺtkov si odložíme takisto 65 g.
3. V druhej miske, tej najhlbšej, miešame žĺtky s cukrom do peny, potom do nej pomaly pridávame olej, vodu a vanilkovú esenciu; poriadne premiešame.
4. V ďalšej miske si zmiešame múku s práškom do pečiva a s kakaom. To potom po lyžiciach postupne prisypávame do žĺtkov. Striedame to tiež s postupným pridávaním bielkovej peny, aby sa nám z cesta vytvorila masa, ktorá sa bude dať miešať, bude nadýchaná a krémová. Určite nepodceňme poriadne premiešanie.
5. Vystelieme si tortovú formu s priemerom 23 cm papierom na pečenie a potom do nej vylejeme cesto. Môžeme ho jemne rozotrieť − popoťahovať ku okrajom (táto múdra rada mi raz cinkla do uší a naozaj sa v strede korpusu potom nerobia také veľké kopce).
6. Pečieme na 160 ˚C zhruba 35-40 minút. Každá šikovná gazdinka vie, že najoverenejšie je pichnúť do cesta špáradlom, a ak je suché, máme upečené a môžeme dať korpus chladiť.
7. Ďalším krokom bude rozrezanie vychladnutého korpusu. Ja to robím metódou, kde potrebujeme špáradlá, nitku, tenký dlhý nôž a odhad od oka. No to už nechám na tebe. Korpus možno rozrezať na 3 časti/pláty.
8. Prvý plát poriadne zvrchu pokvapkáme malinovým sirupom. Použila som kupovaný.
9. Na to natrieme ľubovoľný džem, ktorý sa nám k tomu hodí. Niekomu malinový, niekomu jahodový atď. Ja som použila džem z drobného ovocia zo záhrady. Chuť som tým nepokazila.
10. Urobíme si banánovo-čokoládovú plnku. Banány pokrájame na stredne hrubé kolieska a poukladáme tesne vedľa seba na prvý plát, ktorý je jemne poliaty sirupom a potretý džemom. Mne stačilo 1 a ½ malého banána.
11. Čokoládu roztopíme nad parou a necháme vychladnúť do izbovej teploty tak, aby nebola horúca, ale nesmie ani tuhnúť. Ak sa nám neroztápa dobre, použijeme trochu smotany.
12. Vyšľaháme smotanu a zmiešame s mascarpone. Pomaly do toho zapracujeme aj čokoládu. Nakoniec pridáme práškový cukor podľa chuti.
13. Tretinu plnky si necháme a odložíme do chladničky, budeme ju potrebovať na vrchný plát pod polevu. (Aj na boky, pokiaľ sa ti ich podarí natrieť. Mne to nešlo úplne dobre, aj keď som ju tam nakoniec dostala, ale prplačka poriadna, takže je to na tebe.)
14. Plnku natierame na banány v hrubej vrstve, resp. ako má kto rád.
15. Urobíme si malinovú plnku s bielou čokoládou. Predtým, ako sa pustíme do druhej plnky, určite nezabudnime stredný plát z oboch strán pokvapkať sirupom a natrieť ho džemom z vrchnej strany. Takýto šťavnatý plát položíme na čokoládovú plnku.
16. Na vrch tohto plátu poukladáme ¾ balíka mrazených malín, resp. koľko sa ti zmestí . Vyberieme z nich za hrsť do plnky a necháme rozmraziť pri izbovej teplote. Ostatné schováme do mrazničky. (Ak si sa rozhodla zdobiť nimi vrch, budeš ich potrebovať v mrazenom stave. Ak máš čerstvé, použiť môžeš pokojne aj také.)
17. Roztopíme si nad parou bielu čokoládu a necháme ju mierne vychladnúť. Ak sa ti nedarí roztopiť ju do tekutého stavu, pokojne si opäť pomôž trochou smotany.
18. Vyšľaháme šľahačku a potom ju spojíme s mascarpone. Následne pomaly primiešavame aj bielu čokoládu. Nakoniec do nej vmiešame hrsť roztopených malín (ja som ich jemne vmixovala ručným mixérom aj kvôli farbe).
19. Maliny poukladané na korpuse podľa uváženia poprášime cukrom a opatrne rozotierame hotovú plnku, presne na takú hrúbku, akú si predstavuješ.
20. A máme takmer hotovo. Medzi posledné kroky patrí uložiť na malinovú plnku posledný korpus torty, ktorý sme si v časti prierezu pokvapkali sirupom.
21. Navrch korpusu natrieme zvyšok plnky z tmavej čokolády, ktorá nás čakala v chladničke. Dookola torty si poutierame prípadné vytekajúce, vystrkujúce sa veci, lopatkou ju upravíme a plnku skúsime naniesť aj po bokoch. Ak sa nedarí alebo sa na to necítiš, žiadne obavy. Torta bude len viac nahá.
22. Pred finálnym krokom je potrebné roztopiť si nad parou mliečnu čokoládu; ku koncu varenia k nej za stáleho miešania pridáme smotanu. Každá čokoláda potrebuje iné množstvo. Ja som liala a miešala, kým som neodhadla, že mám dostatočne dobrú polevu na použitie, takže podľa toho som aj v recepte určila množstvo.
23. Necháme iba trochu vychladiť a môžeme tortu s radosťou polievať. Najskôr na stred čo najviac, nech sa čokoláda rozleje, kam potrebuje. Potom jej môžeme trochu pomôcť stierkou.
24. Torta je hotová! Už len ozdobiť. Kto sa neteší na tento krok? Dozdobíme podľa vlastnej fantázie, čímkoľvek chceme, a môžeme dať zachladiť.
25. V tejto časti sa úplne vyžíval môj manžel, keď pridal ruku k dielu, a na tortu sme rozložili mrazené maliny, ktoré si v teplej poleve krásne urobili miestečko a ostali tam sedieť ako prilepené. Ďalej gumené medvedíky a lentilky. Rozložili sme to len tak moderne, umelecky neohrabane – halabala :-D. Je na tebe, ako si vrch torty predstavuješ. Ide najmä o potešenie, prekvapenie a úžasnú chuť.
 
Tipy:

  • Smotanu vyťahujeme z chladničky poriadne vychladenú tesne predtým, ako ju ideme šľahať. Ja som ju dala na 5 minút do mrazničky, aby som mala zaručené, že sa krásne vyšľahá.

  • Aj napriek tomu, že máme radi plnky v torte nahrubo a dávala som, koľko korpus uniesol :D, z každej mi niečo ostalo, takže som ich využila na druhé ráno na palacinky. Ak však nechceš plytvať a nebudeš vedieť, čo potom s plnkami, neboj sa prispôsobiť si recept a robiť všetkého o trochu menej.

  • Každú plnku pred natieraním na pláty ochutnaj. Niekto má rád menej sladké, niekto viac; niekto kyslejšie, niekto miluje chuť horkej čokolády, preto si ju doslaď podľa seba/chuti obdarovaného.


 
Poznámka redakcie: Ako môžeš vidieť, táto torta je dosť kaloricky náročná. Preto určite mysli na to, že je dobré to vykompenzovať v ten deň dlhou prechádzkou, alebo inou pohybovou aktivitou. Každopádne, ak si ju nebudeš robiť pravidelne, ale dopraješ si ju napr. raz ročne na oslavu narodenín, môžeš nad ňou prižmúriť oči. Ak si však začala s chudnutím a vieš, že by si neostala len pri jednom kúsku, pokušeniu radšej odolaj a priprav menej kalorický koláčik ;-).
 
Výživové hodnoty na 1 ks:

















Kalorická hodnotaTukySacharidyBielkovinyVláknina
3 106 kJ
739 kcal
52 g58 g9 g6g
 
slávnostná torta
 
torta na valentína
Verím, že aj tebe sa táto torta spojí s nenahraditeľnými chvíľami napr. aj pri oslave, či už lásky, narodenín, výročia a pod.
 
Ak si fanúšik sladkého, zbystri pozornosť. V našom eshope sa totiž okrem kuchárskych kníh či fitnes tielok nachádza aj lieskovo-oriešková nátierka - Fitnutka. Je to ideálna zdravá pochúťka vhodná aj na podarovanie:
čokoládová nátierka
 
Pri ďalšej vzácnej príležitosti môžeš vyskúšať aj niektorý z týchto receptov na torty:
Cuketová torta s malinami a Fitnutkou
Bezlepková torta s jahodami a tvarohovým krémom na každú slávnostnú príležitosť
Slávnostná machova torta s tvarohovou plnkou aj pre deti od 2 rokov
Božská bezlepková mrkvová torta s mascarpone a tvarohom aj pre deti od 2 rokov
Fotka autora
Lucia Blahová
Redaktor vo Fitshaker

Volám sa Lucka. Som žienka, ktorá je neustále na ceste. Myslím na tej svojej, na ktorej sa denno-denne rozvíjam, rastiem, učím, pretože beriem život ako jednu nádhernú cestu a všetkých ľudí, ktorých stretávam ako svojich učiteľov či vlastné zrkadlá, ktoré mi často ukazujú práve to, čo nechcem vidieť. A tak sa najmä učím pozorovať seba aj všetko naokolo bez posudzovania a som pozorným žiakom života. Momentálne som v plnom nasadení v roli "maminky na materskej" a túto dovolenku si aj patrične užívam s dcérkou Elisou, ktorá je pre mňa stred vesmíru. Milujem prírodu, jej cyklickosť a neustále zmeny. Doma sa venujem už dlhšiu dobu joge a meditáciám, čo je pre mňa najdokonalejšie spojenie tela a duše. K tomu všetkému patrí aj zdravý životný štýl, ktorý som po rokoch dokázala uchopiť pomocou načúvania potrieb vlastného tela. Zbožňujem vlastné intuitívne varenie, bez receptov, podkladov, len tak z lásky. Súčasťou kuchyne sa nám stalo aj moje kváskovanie, v ktorom sa stále učím niečomu novému. Mojím celoživotným zámerom je Vedomý Život, také to známe obohraté klišé - TU a TERAZ. Mám rada obyčajné veci, pretože tie sú vždy výnimočné. Myslím si, že nič a nikto nie je dokonalý. Ale ak niečo naozaj je, tak potom je to pre mňa úplne všetko :-).

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.