Bezlepková torta s jahodami a tvarohovým krémom na každú slávnostnú príležitosť

Priznávam, že táto torta nie je práve z radu fitnes. Dá sa však zaradiť do zdravších alternatív sladkostí. Z času na čas máme dni, keď naozaj potrebujeme pohladiť dušu a nervy čokoládou alebo sladkosťou. Preto keď už zhrešiť, tak niečím kvalitným bez zbytočných stužených rastlinných tukov a prídavných látok, ktoré sa v sladkostiach bežne nachádzajú. Ja túto tortu pečiem raz za rok na narodeniny svojich dcér a nikdy nesklamala.

Čas prípravy: cca 90 minút

Čo budeme potrebovať na 18 porcií?

Na korpus:

  • 200 g sterilizovanej červenej fazule
  • 5 vajíčok
  • 200 g čokolády s vysokým podielom kakaa
  • 50 g kvalitného masla
  • 100 g bio kakaového pudingu
  • 50 g kokosového cukru
  • 1 bio kypriaci prášok bez fosfátov (cca 13 g)

Na plnku:

  • 250 g tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 100 g kokosového cukru (ak robíme recept pre deti, použijeme len max. 50 g cukru)
  • 180 g kvalitného masla
  • 150 g čerstvých jahôd

Na ozdobu:

  • 150 g čokolády na varenie s vysokým podielom kakaa
  • 350 g čerstvých jahôd
  • 250 g čučoriedok
  • hoblinky bielej čokolády
  • trubičky (voliteľné) – v prípadne bezlepkovej verzie použijeme bezlepkové trubičky alebo ich vynecháme

Ako budeme postupovať?

1. Fazuľu premyjeme a spolu s vajíčkami dáme do mixéra a mixujeme do peny.

2. Nad parou si rozpustíme čokoládu spolu s maslom.

3. Do misy vylejeme rozmixovanú fazuľu, pridáme kakaový puding, kokosový cukor, rozpustenú čokoládu a kypriaci prášok.

4. Všetko spolu dobre premiešame a vylejeme do tortovej formy, ktorú sme vytreli maslom a vysypali múkou.

5. Takto pripravené cesto vložíme do rúry vyhriatej na 200 ˚C a pečieme cca 30 minút.

6. Po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

7. Kým nám korpus vychladne, pripravíme si plnku.

8. Tvaroh a mascarpone vymiešame s cukrom a so zmäknutým maslom.

9. Jahody nakrájame na menšie kúsky a primiešame k plnke.

10. Keď je korpus vychladnutý, prekrojíme ho pozdĺžne ostrým nožom na tri časti.

11. Jednotlivé časti naplníme a vložíme na chvíľu do chladničky.

12. Čokoládu rozpustíme nad parou. Vyberieme tortu z chladničky a začneme zdobiť.

13. Lyžicou čokoládu kvapkáme na vrch torty a postupne ukladáme jahody spolu s čučoriedkami podľa fantázie.

14. Nakoniec napicháme trubičky a posypeme hoblinkami bielej čokolády.

 

Výživové hodnoty na 1 ks (cca 150 g):

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1 638 kJ

390 kcal

26 g 28 g 8 g 4 g

torta s tvarohovým krémom

 

bezlepkova torta

 

bezlepková torta

Nech všetkým chutí ;-)!

 

Medzi knihami Z fitka do kuchyne nájdeš jednu čisto s receptmi na zdravé sladkosti. Nechýba náhodou v tvojej knižnici?

zdravé dezerty

 

Aj tieto slávnostné torty nájdeš medzi našimi receptami:

Slávnostná machova torta s tvarohovou plnkou aj pre deti od 2 rokov

Slávnostná bezlepková orechovo-mrkvová torta, vhodná na každú príležitosť

Hriešne dobrá čoko torta bez múky s kokosovým krémom a jahodovou polevou

Zdravá maková torta s citrónovou polevou. Recept aj pre úplné začiatočníčky!

Fantastická nepečená tvarohovo-maková torta, po ktorej ti nezostanú čierne bodky na zuboch!

Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 19/06/2020 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokov   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre