Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Slávnostná bezlepková orechovo-mrkvová torta, vhodná na každú príležitosť

120 min
16 porcií
bezlepková torta

Potrebujeme: 

  • Na korpus:
  • 4 veľké vajíčka
  • morskú/himalájsku soľ
  • 150 g ghee masla
  • 70 g kokosového oleja
  • 100 g kokosového cukru (príp. trstinového)
  • šťavu aj kôru z 1 bio pomaranča
  • 170 g bezlepkovej múky (universal, ja používam mix kukuričnej, ryžovej a cirokovej, ale môžeme použiť aj pohánkovú)
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku bez fosfátov
  • 2 lyžičky mletej škorice (napr. Ceylon)
  • 170 g orechov (mandle, vlašské, lieskové)
  • 230 g strúhanej mrkvy
  • Na plnku:
  • 500 g mascarpone
  • 200 g jemného tvarohu
  • 250 g kvalitnej kyslej smotany
  • 70 g kokosového cukru (príp. iné sladidlo)
bezlepková torta

Priprav aj ty niekomu prekvapenie v podobe sladkého darčeka. Jednoduchá mrkvovo-orechová torta poteší každého výnimočného človeka. Navyše, ak použiješ bezlepkovú múku tak, ako navrhujem, torta bude vhodná aj pre celiatika. Čo povieš, vyskúšaš môj recept? :-)

Ako na to?

1

Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh.

2

Zmäknuté maslo a kokosový olej vyšľaháme spolu s kokosovým cukrom do peny.

3

Pridáme žĺtka a šťavu s kôrou z pomaranča, poriadne ich premiešame s maslom a cukrom.

4

Múku premiešame s kypriacim práškom, škoricou a mletými orechami.

5

Umytú a nastrúhanú mrkvu pridáme k tekutej zmesi a potom po lyžičkách začneme primiešavať múku.

6

Nakoniec opatrne primiešame sneh.

7

Tortovú formu (priemer 22 cm) vystelieme papierom na pečenie a nalej do nej cesto.

8

Pečieme pri 180 °C približne 45-50 min. Ku koncu pečenia začneme tortu sledovať, aby sa nepripiekla.

9

Plnka je úplne jednoduchá. Mascarpone, tvaroh, smotanu a cukor vymiešame ručným mixérom na hladkú plnku.

10

Po upečení necháme korpus úplne vychladnúť. Potom ho rozkrojíme na tri rovnaké časti a začneme ho plniť.

11

Každé poschodie potrieme štedrou dávkou plnky a nezabudneme ani na vonkajšie strany.

12

Vrch torty môžeme ozdobiť ľubovoľnými orieškami alebo ovocím.

TIP: Namiesto pomaranča môžeme do cesta použiť citrón. Dôležité je, aby bol chemicky neošetrený a ak o nie je možné, aspoň aby bola kôra poriadne umytá a zbavená chémie.

torty na krst
mrkvová torta

Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že príprava torty je zdĺhavá a komplikovaná, opak je pravdou. Tortička je veľmi chutná a potešíš ňou úplné každého. Nezabudni sa nám po vyskúšaní receptu pochváliť fotkou. :-)

Teraz navyše k ročnému členstvu získavaš ako darček našu kuchársku knihu plnú zdravých receptov. Pozri sa, aj na viac benefitov, ktoré ponúkame našim premium členom.

zdrave kolace
Fotka autora
Nika Klasko
Šéfredaktorka vo Fitshaker

Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.