Keď potrebuješ pripraviť niečo relatívne rýchlo, chutne, zdravo a tak, aby ti prehrialo organizmus, skús tento recept na šošovicové kari. Pochúťka je hustá, sýta a jej korenistá chuť sa postar o pravý gurmánsky zážitok. Dosť bolo reči, poď si pozrieť recept, ako si pripravíš tento úžasný hrejivý pokrm. ;-)
Ako na to?
1
Cibuľku nakrájame na malé kúsky a jemne opražíme na oleji.
2
Pridáme k nej mrazenú zeleninu, okoreníme kari korením, zázvorom a čili. Opražíme 2 minúty.
3
Pridáme opláchnutú šošovicu, pretlak a zalejeme vodou. Ak je zmes veľmi hustá, môžeme pridať viac vody.
4
Varíme 30 minút, alebo kým šošovica nezmäkne.
5
Nakoniec pridáme kokosové mlieko (kto nemá rád, vynechá), med, kurkumu, osolíme a ešte chvíľku necháme na miernom ohni variť.
6
Podávame s hnedou ryžou, jačmennými krúpami alebo celozrnným chlebom.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
436 kcal
1833 kJ
T:
18 g
B:
14 g
S:
28 g
V:
8 g
Toto by si mala o šošovici vedieť!
Existuje najmenej 50 odrôd šošovice. od hnedej, ktorá sa v západných krajinách vyskytuje najčastejšie, cez žltú, červenooranžovú až po zelenú. Šošovica sa od fazule líši tým, že neobsahuje síru, a tak sa po jej konzumácií neprodukuje plyn. Šošovica si zaslúži slávu pre vysoký obsah vlákniny, najmä rozpustnej. Rozpustná vláknina sa pri prechode tráviacou sústavou rozkladá, pričom vzniká gél, ktorý vychytáva niektoré látky súvisiace s vysokou hladinou cholesterolu.
Rozpustná vláknina tiež pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi prostredníctvom spomaleného vyprázdňovania žalúdka a spomaleného prechodu cukru do krvného obehu. Práve to je príčina, prečo strava s vysokým obsahom vlákniny má také nízke glykemické zaťaženie. Vláknina spomaľuje trávenie, a preto pomáha tlmiť prudké výkyvy v hladine cukru a inzulínu v krvi, ktoré zapríčiňujú, že pri strave s nízkym obsahom vlákniny budeš pociťovať hlad už hodinu po jedle.
Červenú šošovicu netreba dať vopred namáčať a je uvarená cca za 20-30 minút.
Prajem ti dobrú chuť! :-)
Ďalšie inšpirácie na recepty, čo zahrejú načerpaj aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál II:
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz