Tip na zdravú večeru: pohánkový šalát s cviklou, fetou a orechami

Pohánka je výnimočná rastlina, ktorú poznajú najmä ľudia s intoleranciou na lepok, pretože neobsahuje glutén. V strave je však dôležitá aj pre vysoký obsah ľahko stráviteľných bielkovín a vitamínov. Vysoký je aj obsah železa. Doma si ju často pripravujeme ako prílohu k jedlám, alternatívu rizota alebo aj ako tento šalát.

Čas prípravy: 40 min.

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 2 menšie cvikly
  • 80 g pohánky
  • 50 g kučeravého kelu (možno nahradiť špenátom alebo vynechať)
  • 20 g vlašských orechov
  • 100 g syra feta
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • mleté čierne korenie
  • morskú/himalájsku soľ

Ako budeme postupovať?

1. Najprv dáme variť cviklu, vcelku a v šupke. Menšiu cviklu stačí variť 20 − 30 minút, ostrým tenkým nožom vyskúšame, či je hotová.

2. Pohánku preberieme, odstránime čierne zrnká a varíme 10 − 15 minút na miernom ohni v pomere 1 diel pohánky, 2 diely vody.

3. Kučeravý kel, natrhaný na menšie kúsky, podusíme 5 − 10 minút len na vode na panvici. Ak používame špenát, nemusíme ho tepelne upravovať.

4. Vlašské orechy na sucho opražíme na panvici, aby pustili chuť a arómu.

5. Fetu si nakrájame na kocky.

6. Po uvarení cviklu schladíme v studenej vode, ošúpeme a nakrájame na kocky (môžeme aj nastrúhať na strúhadle).

7. Všetko spolu premiešame, pridáme olivový olej a na tanieri dochutíme korením a soľou.

pohánkový šalát

Prajem dobrú chuť! :-)

 

Aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál III ťa poteší kapitola s receptami na šaláty. Samozrejme, nájdeš tam aj množstvo ďalších receptov na všetky možné príležitosti:

recepty na šaláty

 

Možno ťa potešia aj tieto recepty:

Fantastické krémové rizoto z pohánky. Tip na zdravý obed či večeru do 30 minút

Máš rada bezmäsité jedlá? Pohánkové fašírky sú ideálne voľba na zdravý obed či olovrant

Fantastický teplý jesenný šalát so šošovicou, tekvicou a syrom feta

Bohdana Tandlich

Článok bol pridaný dňa 28/05/2020 a zaradený do kategórie: BezlepkovéReceptyŠalátyVegetariánske   |   Autor: Bohdana Tandlich

Komentáre