Guacamole je jedno z mojich naj jedál a na sezónu medvedieho cesnaku sa teším už od začiatku roka. Keď spojíš medvedí cesnak a avokádo do jedného guacamole, vyjdú z toho famózne a jednoduché raňajky.
Doba prípravy: 10 minút
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 25 g listov medvedieho cesnaku
- 1 avokádo
- 1 lyžicu kvalitného olivového oleja
- 1 lyžicu citrónovej šťavy
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
Ako budeme postupovať?
2. Avokádo rozpučíme lyžičkou, pridáme cesnak, olej a citrónovú šťavu. Ak máme bio citrón, pridáme aj trochu nastrúhanej kôry.
3. Všetko spolu dobre vymiešame, osolíme a okoreníme podľa chuti.
4. Môžeme použiť ako nátierku na chlebík, ku ktorej sa skvelo hodí aj reďkovka alebo varené vajíčko, prípadne ako dip k mäsku.
Chutné recepty nielen na zdravé nátierky nájdeš aj v našich knihách:
Aké iné nátierky môžeš vyskúšať?
Tip na rýchlu večeru zo zásob: avokádový tatarák
Famózna nátierka s medvedím cesnakom, špenátom a Lučinou: tip na zdravé raňajky
Vajíčkovo-avokádová nátierka s cottage syrom od Silvie Križanovej
Varenie ako terapia? Pre mňa je pocit, keď stojím v kuchyni, jedlo vonia a treba už len zavolať “večera” presne to, čo predpísal lekár. V kuchyni rada experimentujem a skúšam rôzne chute a koreniny. Ešte aj moji dvaja psi sa volajú Čili a Kari. Uprednostňujem lokálne a sezónne potraviny a vždy ma poteší, keď objavím poctivých domácich farmárov. Najväčšou odmenou sú pre mňa plné brušká môjho manžela, hostí a čoskoro už aj mojej dcérky, pri ktorej práve začíname s príkrmami. Veľmi rada by som ti niečo z tejto svojej vášne odovzdala vo svojich receptoch a tipoch.