V tejto polievke využijeme reďkovkové listy. Teda, ak sme si istí, že pri ich raste nebola použitá chemická podpora a sú v bio kvalite. Červená reďkovka na svoj rast nepotrebuje veľa miesta a je výbornou súčasťou permakulúrneho pestovania v záhonovom mixe, rovnako ako pri balkónovom pestovaní mestského záhradkára. Krehké a chrumkavé prvé listy – srdiečka − sú výborným doplnkom do toastov, šalátov. Celé vňate môžeme použiť tiež do šalátov, smoothie alebo ako my – do polievky. Ak nemáme listy reďkovky, v tejto polievke môžeme použiť špenát, žihľavu či obľúbený medvedí cesnak.
Benefitom každého zeleného listu je chlorofyl, vitamín C, A, B.. Takisto obsahujú "horčiny" - čize ako prvé vňate na jar sa využívajú na pretrávenie - očistu tráviaceho traktu.
Ako na to?
1
Šalotku pokrájame nadrobno a podusíme na olivovom oleji.
2
Pridáme nakrájaný paštrnák a podusíme, kým získa medovú farbu.
3
Pridáme rascu, bobkový list a trošku soli. Nakrájané zemiaky pridáme miešaním, aby sa pre škrob neprilepili.
4
Premiešame a pridáme hrášok, nasekané reďkovkové listy a zalejeme vodou.
5
Prevaríme, kým je zelenina mäkká. Vyberieme bobkový list (mixovaním by v polievke zhorkol).
6
Všetko nalejeme do mixéra, pridáme cuketu a vymixujeme na jemný krém.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
164 kcal
687 kJ
T:
1 g
B:
6 g
S:
31 g
V:
6.5 g
Tip: Polievku z mixéra môžeme prehriať a pridať ešte trošku mletej kurkumy. Navrch môžeme dať pár fritovaných listov reďkovky a použiť ako čipsy spolu s krutónmi a semienkami. Podobne si polievku môžeme nutrične obohatiť pridaním klíčkov napríklad reďkovky, kelu, hrášku a pod...Polievka získa viac na krémovosti primixovaním kúska masla alebo pridaním smotany.
Dobrú chuť!
Množstvo výživných polievok, ale aj ďalšie recepty nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:
Vyskúšaj aj:
Polievka z bielej špargle s vajíčkom
Tip na zdravú večeru: špargľová polievka s bryndzou hotová do 30 minút
Krémová zemiaková polievka so smotanou a šampiňónmi: iba 30 minút a HOTOVO
Krémová tekvicová polievka s kokosovým mliekom aj pre deti od 1 roka
Jeden z prvých foodblogov na Slovensku My first cooking book zakladala ešte ako Henrieta Peškovičová. Henrietine recepty sú prevažne bezmäsité, celý blog je orientovaný na rýchlu prípravu dobrého a vyváženého jedla pre celú rodinu. Po svadbe a narodení dcérky Lindy, Henrieta ponúka aj jedlá pre deti a ich varianty v dospeláckej úprave. Snaží sa propagovať nielen zdravý životný štýl, ale aj ekologický prístup k jedlu a spracovaniu odpadu, postupnej sebestačnosti – môžeme pozorovať jej budovanie bio záhrady, čo najviac udržateľným spôsobom. Henrieta Kundrátová je lektorka zdravého varenia, kváskovania, kuchyne bez mäsa. Zdieľa svoje skúsenosti ako využívať dary prírody miešaním čajových zmesí a rozumného aplikovania individuálnej aromaterapie. Jej recepty nájdete aj v publikáciách Zdravé rýchlovky, Zdraví papkáči, Fit diároch.. Na jej webstránke www.henrietapeskovicova.eu nájdete v kontaktoch odkazy na viac ako 300 receptov z jej produkcie.