Čas prípravy: 1 hodina + 12 hodín namáčanie fazule
Čo budeme potrebovať na 12 ks?
- 2 šálky surovej bielej fazule
- 4 vajíčka
- 1 šálku práškového trstinového cukru
- 1/3 šálky roztopeného kokosového oleja (príp. klasického oleja)
- 1 šálku špaldovej múky (príp. bezlepkovej či pohánkovej)
- 1 lyžičku kypriaceho prášku bez fosfátov
- 2 lyžičky mletej škorice
- 5 ringlot
- 5 marhúľ
- kvalitné maslo na vymastenie formy
- strúhaný kokos na vysypanie formy
*1 šálka = 250 ml
Ako budeme postupovať?
2. Na druhý deň fazuľu uvaríme, necháme vychladnúť a potom ju spolu s vajíčkami vymixujeme na hladký krém.
3. Pridáme cukor, olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a mletú škoricu. Všetko premiešame drevenou vareškou.
4. Cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej formy o rozmere 32 x 22 cm a poukladáme naň umyté a nakrájané ovocie.
5. Necháme piecť vo vyhriatej teplovzdušnej rúre na 170 – 175°C po dobu 25 až 30 minút.
6. Či je fazuľový koláč upečený, zistíme testom so špajdľou. Ak je už upečený, necháme ho chvíľku vychladnúť a potom ho s úsmevom na perách servírujeme našim známym či rodinke.
TIP: Namiesto marhúľ a ringlot môžeš použiť aj slivky, nektarínky alebo čerstvé maliny a čučoriedky. Zakaždým sa tak stane tvoj koláč iný a jedinečný. Rovnako to platí aj o tomto variante – kakaový koláč z fazule s kúskami čokolády. Príprava hnedej verzie je celkom jednoduchá. Do cesta stačí pridať 3 až 5 lyžíc kvalitného kakaa a vrch koláča posypať kúskami horkej čokolády s min.podielom kakaa 70%.
Fantastické recepty na všetky príležitosti nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:
Čokoládový koláč bez lepku z červenej fazule
Tvarohová roláda z cviklového cesta
Čokoládovo-cviklový koláč
Som zakladateľka online ženského magazínu Ženuškáreň, prostredníctvom ktorého ponúkam inšpiráciu a motiváciu ako žiť lepšie, zdravšie a kvalitnejšie. Napísala som knihu pre ženy Tvoja kniha do kabelky. Spolupodieľala som sa aj na tvorbe bestsellerov Z fitka do kuchyne, Fitness diár, Fitness kalendár. Žiť zdravo pre mňa znamená prijať samú seba so všetkými nedokonalosťami, nájsť rovnováhu a byť šťastná.