Famózny čoko-cviklový koláčik s domácim džemom

Ešte stále si si neobľúbila červenú repu alias cviklu? Vieš, že je zdravá, obsahuje veľa antioxidantov, železa a ďalších prospešných látok pre telo, ale aj napriek tomu nad ňou ohŕňaš nos? Vyskúšaj si upiecť tento vynikajúci cviklový koláč! Troška čokolády dodá sladkosť, trstinový cukor zasa karamelový nádych a holandské kakao povýši aj celkom obyčajný cvikláč na niečo výnimočné. Zdravé, chutné, rýchle! Neváhaj a zmeň s týmto receptom svoj pohľad na cviklu :-).

Čo budeme potrebovať?

  • 300 g na jemno nastrúhanej červenej repy
  • 180 g špaldovej múky (pokiaľ si celiatik, použi značku Promix UNI)
  • 100 g hnedého trstinového cukru
  • 80 g čokolády s min. podielom kakaa 72 %
  • 120 g roztopeného masla
  • 3 vajcia
  • 2 PL holandského kakaa
  • 1 balíček prášku do pečiva bez fosfátov
  • domáci malinový alebo iný džem

Ako budeme postupovať?

1. Najprv si nastrúhame na jemno červenú repu. Maslo s čokoládou rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť.

2. Vajíčka vymiešame s cukrom do peny. Postupne pridávame vlažnú roztopenú čokoládu, postrúhanú cviklu a nakoniec zmiešanú múku s práškom do pečiva a kakaom. Cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej formy. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme približne 30 – 40 minút.

3. Po upečení natrieme vrch koláča poctivým domácim džemom a môžeme ozdobiť čučoriedkami alebo iným lesným ovocím.

fitshaker-blog-cokoladovy-cviklac1

fithskaker-blog-cokoladovy-cviklac2

fitshaker-blog-cokoladovy-cviklac3

Uži si tú lahodnú chuť :-).

 

Ďalšie koláčiky na víkendové mlsanie:

Jablkový koláč s vôňou škorice

Figovo-kokosový mrežovník

Čokoládový koláčik bez múky

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 18/03/2016 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyRecepty   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre