Doba prípravy: 12 hodín rozkvas + 3 hodiny kvasenie cesta + 1 hodina kysnutie na plechu + 25 minút pečenie + 15 minút príprava plnky
Čo budeme potrebovať na 9 ks?
- 150 ml ražnej múky na kváskovanie
- 150 ml vlažnej vody
- 2 lyžice materského kvásku
Na cesto:
- 350 g hladkej špaldovej múky
- 150 ml kvalitného mlieka
- 4 lyžice domáceho medu
- 50 g kvalitného masla
- 1 žĺtok
Na makovú plnku:
- 150 ml kvalitného mlieka
- 2 lyžice domáceho medu
- 300 g mletého maku
- kôru z 1 bio citróna (voliteľné)
Na tvarohovú plnku:
- 200 g tvarohu
- 1 lyžicu domáceho medu
- 1 žĺtok
- slivkový lekvár (ja som použila domáci)
- vajíčko na potretie
Ako budeme postupovať?
2. Dobre premiešame a necháme pri izbovej teplote kvasiť 12 hodín. (Ja si ho vždy pripravím večer a ráno zamiesim cesto)
3.K rozkvasu po dvanástich hodinách pridáme špaldovú múku, vlažné mlieko, med, rozpustené maslo a žĺtok.
4. Všetky suroviny spolu dobre vymiesime, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť 2-3 hodiny.
5. Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na dobre pomúčenej doske na výšku cca 5 mm a vykrajujeme kruhy. Ja som použila väčší rozmer, záleží však aké veľké koláče chceme.
6. Takto vykrojené koláče poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte asi 1 hodinu kysnúť.
7. Zatiaľ pripravíme plnky.
8. Do hrnca dáme mlieko s medom a privedieme k varu.
9. Pridáme mletý mak a citrónovú kôru premiešame a necháme vychladnúť.
10. Tvaroh dáme do misky, primiešame med, žĺtok a premiešame.
11. Keď sú koláče vykysnuté, zoberieme pohár s menším priemerom a dnom do stredu každého koláča urobíme priehlbinu.
12. Priehlbiny naplníme makom, potom tvarohom a nakoniec dáme lyžicu slivkového lekváru.
13. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C na cca 25 minút.
Výživové hodnoty na 100 g:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
1 209 kJ 287 kcal | 9 g | 38 g | 12 g | 6 g |
Množstvo chutných zdravých receptov nájdeš aj v našich knihách:
Kvások môžeš využiť aj tu:
MEGA dobré cuketové pagáče: vyskúšaj verziu s kváskom (nájdeš v tipe)
Vynikajúci kváskový posúch so smotanou ako od babičky
Domáca špaldová kvásková vianočka: tip na zdravé raňajky nielen na Vianoce!
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.