Domáca špaldová kvásková vianočka: tip na zdravé raňajky nielen na Vianoce!

Vianočka u nás doma patrí nielen k Vianociam, ale aj k voňavým nedeľným raňajkám. Ak je navyše urobená z kvásku, ktorý uľahčuje trávenie a je doplnená voňavými levanduľovými kvetmi, je to hotový kulinársky zážitok, za ktorý ťa budú doma nosiť na rukách. :-)

Doba prípravy rozkvasu: 4 – 5 hodín (podľa teploty v miestnosti)
Doba prípravy chlebíka a prvé kysnutie: 10 min + 4 hodiny
Doba odstátia upletenej vianočky v chlade: cca 10 hodín (cez noc)
Doba pečenia: 30 minút

Čo budeme potrebovať na 2 vianočky?

Na rozkvas:

  • 65 g vody
  • 40 g trstinového cukru
  • 150 g hladkej špaldovej múky
  • 2 lyžice kvásku.

Na vianočku:

  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 1 žĺtok
  • morskú/himalájsku soľ
  • 130 ml kvalitného mlieka
  • 80 g trstinového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 100 g kvalitného masla (roztopeného)
  • 1 vajíčko na potretie
  • levanduľové kvety a pistácie na posypanie

Ako budeme postupovať?

1. Najprv pripravíme rozkvas zmiešaním všetkých ingrediencií. Necháme aspoň 4-5 hodín postáť, kým nezväčší svoj objem aspoň dvojnásobne.

2. Potom zamiesime cesto pridaním múky, žĺtku, soli a sladkého mlieka (teda zmiešané mlieko s cukrom), vanilky a vlažného rozpusteného masla.

3. Necháme kysnúť pri izbovej teplote cca 4 hodiny.

4. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti na dve vianočky.

5. Pletieme dvojvrstvovú vianočku zo štyroch spodných vrkočov a 3 vrchných vrkočov ako klasický dievčenský chvost.

6. Zapletené vianočky necháme oddýchnuť v chladnejšej miestnosti počas noci (prikryté, aby cesto nevyschlo).

7. Na druhý deň potrieme vajíčkom a posypeme nasekanými pistáciami a levanduľovými kvetmi.

8. Pečieme na 250°C zhruba 5 minút a následne stiahneme teplotu na 180°C a pečieme do zlatista cca 30 minút.

 

Výživové hodnoty na 1 ks (z 1 vianočky nakrájame cca 14 ks):

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
477 kJ

114 kcal

4,2 g 15,3 g 3 g 1,4 g

vianočka recept

 

recept na vianočku

 

kváskovanie

 

vianočka z kvásku

 

vianocka domaca

Sme trpezliví a krájame až po vychladnutí. Prajem dobrú chuť! :-)

 

Ďalšie skvelé recepty nájsť aj v našich knihách:

zdravé recepty

 

Ak máš doma kvások, vyskúšaj aj tieto recepty:

Základný jednoduchý kváskový chlieb vhodný aj pre deti od 1 roka

Domáci kváskový chlieb so sušenými paradajkami a čiernymi olivami

Kváskové pizza rožky – skvelé napríklad na desiatu

PhDr. Miriam Latečková

Redaktorka vo Fitshaker
Zdravým životným štýlom sa zaoberám takmer 15 rokov. K bylinkám ma priviedla choroba mojej dcéry a rýchlo ma presvedčili o svojej sile a účinku. Odvtedy sa venujem zdraviu na všetkých úrovniach. Organizujem detoxikačné pobyty, kde učím 7 dní ľudí zdravšie žiť www.detoxpobyt.sk, vydala som knihu Bylinky z babičkinej záhrady www.babickinebylinky.sk, robím kurzy, prednášky, píšem články, vediem obchodík so zdravou výživou Babičkina záhrada v Nitre a rovnaký eshop. Verím, že sa vďaka mojim článkom o bylinkách zamilujete do liečivej sily prírody rovnako ako ja. :-)
PhDr. Miriam Latečková

Článok bol pridaný dňa 21/12/2018 a zaradený do kategórie: Bábovky a iné sladké pečivoKváskovanieRaňajkyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVeľkonočnéVianočné   |   Autor: PhDr. Miriam Latečková

Komentáre