V záhradkách začali rásť tie najvýživnejšie obedy! Poďme sa im pozrieť na zúbky predtým, než nám pod tými našimi budú chutne chrumkať. Že ti nechutia a ty nie si zajac? Tajomstvo chutných šalátov je v ich ochutení! Stačí pridať pár ingrediencií a je z toho hotová delikatesa. Ešte pred tým ako ti prezradíme ako pripraviť chuťovo úžasný šalát (v našom nasledujúcom článku), poďme sa pozrieť na to, ktorú odrodu šalátu si naložiť na tanier a prečo tieto (na prvý pohľad) chuťovo nevýrazné listy vlastne jesť.
Šaláty by nemali na tvojom tanieri chýbať, lebo:
- 100 g čerstvých šalátových listov má len 15 kalórií a spomaľuje starnutie
- Zvyšuje imunitu
- Znižuje riziko rakoviny (najmä hrubého čreva)
- Zmierňuje hypertenziu (vysoký krvný tlak)
- Chráni pred osteoporózou
- Zlepšuje okysličenie buniek
- Zlepšuje nervy a koncentráciu
- Pomáha pri zápche
Ktorý si spomedzi všetkých vybrať? Mali by sme sa predovšetkým riadiť heslom- čo najčerstvejší! A práve preto by sme mali prekonať svoju pohodlnosť a nasledovať tieto pravidlá:
1. Najideálnejšie je vypestovať si šalát sami (v záhrade, či na balkóne...tá radosť z vlastnoručne vypestovaného šalátu za to stojí :-) ).
2. Ak na pestovanie nemáme čas, môžme ho prenechať iným a šalát si kúpiť na tržnici od domáceho farmára.
3. V prípade, že tržnicu nemáme v okolí, prichádza menej lepšia možnosť- siahnuť po šaláte zo supermarketu. Tu by sme sa však mali pozrieť na krajinu dovozu a vybrať si šalátik zo Slovenska (je tam predpoklad najväčšej čerstvosti). Vyhýbaj sa však nakrájaným šalátom zabaleným v obale...nakrájať si ho predsa už zvládneš :-).
4. Ak však nemáš ani záhradku, ani tržnicu v okolí, ani v supermarkete šalát zo Slovenska, siahni po ktoromkoľvek. Vždy lepšie ako si namiesto šalátu dať do košíka pečivo, či slaninu. Pokiaľ je to však možné, rozmaznávaj sa, dopraj svojmu telu čo najviac vitamínov v podobe čerstvého šalátu :-).
A ktorá odroda šalátu je najlepšia?
V našich slovenských kuchyniach poznáme tri najčastejšie používané druhy šalátov: Hlávkový, Rímsky a Ľadový šalát. Ťažko povedať, pretože každý z nich má svoje výhody. Všeobecne poskytujú veľké množstvo vitamínov a platí, že čím tmavší šalát, tým viac živín obsahuje. Červený šalát má svoju farbu vďaka vysokému obsahu karoténu a je jedným z najlepších zdrojov týchto látok. Karotény podporujú tvorbu červených krviniek a kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku a zároveň chránia ľudské telo pred vplyvmi voľných radikálov. Zelené druhy šalátu sú zasa bohatšie na horčík. Dôsledkom nedostatku horčíka sa cítime nervózni alebo unavení, strácame energiu a nedokážeme sa koncentrovať. Ak ťa zaujíma, z ktorého sa tvoj organizmus teší najviac, čítaj ďalej :-)
Rímsky šalát
Jeho čerstvé listy sú výborným zdrojom Betakaroténu a vitamínu A , ktorý je potrebný pre udržanie zdravej sliznice, kože a zraku. Obsahuje tiež veľké množstvo kyseliny listoveja vitamínu C, ktorý spolupracuje s beta-karoténom na zabránení oxidácie cholesterolu, čoho dôsledkom je menšie poškodzovanie ciev. Vďaka obsahu vlákniny, minerálov a vitamínov pomáha pri črevných ťažkostiach a problémoch s tráviacim systémom. Je tiež bohatý na draslík, ktorý znižuje vysoký krvný tlak a tým aj riziko srdcových záchvatov. Ak máš rada slávny Caesar šalát, tak toto je ten jediný a pravý na jeho prípravu. Spomedzi našej trojice šalátov dosahuje najvyššie vitamínové skóre :-)
Hlávkový šalát
Hlávkový šalát je vynikajúci ako príloha k jedlám, najmä pripravený v náleve (samozrejme zdravom, žiadna majonéza J) chutí veľmi dobre a doplní hlavné jedlo. Čo sa týka vitamínov, patrí mu po Rímskom šaláte druhé miesto. Je zdrojom železa a kyseliny listovej, pomáha odstraňovať únavu, zvyšuje svalovú výkonnosť a posilňuje srdce. Je nenáročný na pestovanie, takže kto má záhradku, nemal by ho pri sadení vynechať. Veď nie je nič chutnejšie, ako si čerstvo natrhať listy a prihodiť ich na tanier. Mňam :-)
Ľadový šalát
Odborníci veľmi nevyzdvihujú tento chrumkavý šalát na vysoké priečky. Obsahuje menej vlákniny, živín, kyseliny listovej či vitamínu K ako Rímsky šalát, no množstvo vody, ktoré sa v ňom nachádza, nie je zanedbateľné. So svojimi 95,6 percentami je najvodnatejšou šalátovou zeleninou vôbec! Keď teda stúpnu teploty, môžeš si ním dopĺňať pitný režimJ. Nemá takmer žiadnu energetickú hodnotu a traduje sa, že zmierňuje stres, ukľudňuje nervy a pomáha pri zaspávaní vďaka látke Lactucin. Ak sa ti nezdá, že v chladničke vydrží tak dlho, zamysli sa... Čo sa na ňom môže pokaziť? Použi ho ako tácku pod vynikajúci kurací šalátik, nahraď ním múkovú tortillu pri výrobe wrapov a on ťa za odmenu zasýti, dodá telu, čo potrebuje, a to všetko bez zbytočných kalórií. To sa nám páči dámy, čo poviete?
Rukola
Rukola je povestná jej horkastou chuťou, ktorá občas jemne páli na jazyku. Ľudia si ju radi miešajú s inými druhmi listových šalátov práve preto, aby jej chuť zmiernili. Rukola obsahuje oveľa viac vitamínu C než ostatné listové šaláty. Možno si nevedela, ale táto horká rastlinka pomáha detoxikovať našu pečeň a prečisťovať krv. Pôsobí proti únave, posilňuje imunitu a používa sa pri zažívacích problémoch.
Ak stále nevieš, kde a ako použiť rukolu, inšpiruj sa napríklad týmto
receptom na zdravú večeru.
Polníček
Na prvý pohľad vyzerá ako neželaná burinka, no schováva v sebe veľa vitamínov a chuti. Nájdeme v ňom betakarotén, kyselinu listovú, vitamíny C a K. Minerály, ktoré sa v ňom nachádzajú sú horčík, draslík, vápnik, fosfor a železo.
Vďaka vysokému podielu vody, ktorý sa v polníčku nachádza sa z neho stáva ideálny šalát na horúce letné dni. Osvieži a zároveň nám udrží štíhlu líniu.
Malý tip: Pri kúpe polníčka sa snaž vyberať lístky, ktoré vyzerajú zdravo. Tento šalát je veľmi krehký a má tendenciu veľmi rýchlo zvädnúť. Preto ho skonzumuj čo najskôr po nákupe.
Čakanka