Čo je to vlastne tá diéta?
Slovo diaitá v starogréckom jazyku znamenalo život a spôsob života.
Diéta (po latinsky diaeta) znamená súpis zakázaných a povolených jedál vrátane ich úpravy a prípravy, stanovenia spôsobu stravovania pri určitých chorobách.
Diéta sú správne a vyvážene nakombinované jedlá, aby obsahovali:
- kvalitu (nutričné zloženie) a
- kvantitu (množstvo).
Výber sa robí podľa určených pravidiel a podľa zámeru, o aký druh diéty na ozdravné účely ide. Musia byť pri tom zohľadnené všetky faktory vrátane veku.
Už táto časť nám ponúka odpoveď, prečo by sme diéty mali používať alebo riadiť sa nimi iba vtedy, ak riešime závažný zdravotný problém, a vždy by to malo byť pod dohľadom kvalifikovaného odborníka na výživu (nie však samozvaného).
Prečo diéty nefungujú?
Ako prvá príčina ich nefungovania je nevyvážené nastavenie diétnych potravín, často chudobných na zdraviu prospešné živiny. Naša strava a potraviny nie sú len zdrojom výživy, ale majú pre naše telo aj rôzne iné funkcie ovplyvňujúce celý systém fungovania organizmu.
Pri diéte väčšinou dodržiavame veľmi prísne pravidlá a obmedzenia v strave, konzumujeme len určitý druh potravín, aj to v obmedzenom množstve. Náš metabolizmus bol za roky stravovania nastavený na spaľovanie a využívanie určitého množstva prijatých živín, aj keď ich možno bolo nadbytok – v tom prípade zvyšok ukladal do zásob (tuku).
Ak tento proces drasticky narušíme, vytvoríme chaos v systéme metabolizmu trávenia a hlavne v hormonálnej činnosti nášho organizmu, na čo zareaguje hormón leptín (hormón, ktorý riadi signály sýtosti a hladu) a začneme sa točiť v začarovanom kruhu pocitu hladovania a nervozity. V takomto stave vydržíme iba pár dní − možno týždňov, ale po čase sa opäť vraciame do normálneho režimu a k nadbytku jedla.
Nevýhodou je, že čím viac diét sme v mladosti držali, tým viac sme poškodzovali prirodzené fungovanie metabolizmu trávenia a tým viac sme dráždili a mýlili reakcie celej našej hormonálnej sústavy.
Problém nastáva s pribúdajúcimi rokmi, pretože náš metabolizmus trávenia sa rokmi spomaľuje prirodzene, pri držaní diét a častým dráždením je pomýlený, keďže sa musel prispôsobovať a prepínať do šetriaceho režimu, šetril a využíval aj to málo, čo dostal.
Pri takomto drasticky zníženom príjme dochádza aj k nedostatočnému zabezpečeniu základných živín potrebných na zdravé fungovanie celého organizmu (na správne fungovanie imunitného systému, na obnovu buniek, na krvný obeh, dýchanie, fungovanie mozgu atď.)
Prečo pri diéte rýchlo strácame kilogramy a ešte rýchlejšie ich po roku naberieme naspäť, niekedy v dvojnásobnom množstve?
Naše telo je veľmi unikátny systém, ktorý si v spaľovaní a vo využití energie z potravy sám určuje, koľko spáli a koľko uloží do tuku, prehovoriť ho, žiaľ, nedokážeme.
Spolupracovať s ním sa naučíme, ak budeme konzumovať potraviny, ktoré sú zložené zo základných potravín a neobsahujú dochucovadlá a konzervačné látky a rôzne iné prídavné, často syntetické látky, ktoré náš organizmus nevie vyhodnotiť, a preto, aby ich spracoval, ukladá ich do tuku.
Ak sa začneme o telo dobre starať, dodávať mu potravu, ktorú rozozná a vie použiť na využitie telesných funkcií, zistíme, že nepotrebujeme diéty, iba si prehodnotiť a spoznať svoju stravu.
Pozrime sa na niektoré diéty
# 1: Atkinsonova diéta
Prechádzate štyrmi fázami, chudnutie je spočiatku rýchle, neskôr sa zastavuje. Z dlhodobého hľadiska je držanie tejto diéty neudržateľné a niekedy zdraviu škodlivé. Stravovanie bez vlákniny a živín z ovocia a zo zeleniny spôsobí zlé trávenie, bolesti hlavy a po návrate k bežnej strave sa kilogramy veľmi rýchlo vracajú späť, často dochádza k zavodňovaniu organizmu.
Pohybová aktivita sa neodporúča.
Dr. Atkins − autor tejto diéty, celý život bojoval s obezitou, ochorením srdca a vysokým krvným tlakom. Marketingová propagácia jeho diéty bola skvelá a neskutočne na nej zarobil.
# 2: Paleo diéta
Odporúča kvalitné živočíšne produkty z overeného zdroja a čerstvú zeleninu a ovocie, čím dosiahneme pre organizmus plnohodnotnú stravu so zabezpečením potrebných živín. Naopak, prítomnosť pečiva a chleba v tomto stravovaní nenájdete.
Na paleo stravovanie musíte prechádzať prípravnými fázami so zameraním sa na postupné vylučovanie nepovolených potravín. Ak zaradíte pohybovú aktivitu, úbytok hmotnosti je ešte väčšmi podporený.
Otázkou však zostáva, či je takýto typ stravovania naozaj prospešný pre náš organizmus a či je u ľudí dlhodobo udržateľný, ak sa pritom nenastavia aj na zmenu životného štýlu.
Po vrátení sa k bežným stravovacím návykom opäť nastupuje jo-jo efekt.
# 3: Dukanova diéta
Chudnutie je zo začiatku veľmi intenzívne, deficit vlákniny a vitamínov však musíme dopĺňať formou doplnkov stravy. Na nadmerný príjem bielkovín často zle reagujú a trpia obličky.
Táto diéta pre nadmerný príjem soli môže byť spúšťačom vysokého krvného tlaku a syndrómom nafúknutého brucha, nedostatkom sacharidov môžeme vyvolať únavu a depresie.
Pohybová aktivita sa takisto neodporúča vzhľadom na nízku energiu a únavu.
Jej držanie sa odporúča pod dohľadom lekára alebo odborníka na výživu, po vrátení sa k bežným stravovacím návykom prichádza jo-jo efekt.
# 4: Bielkovinová diéta
Touto stravou sa má docieliť udržanie svalovej hmoty, a tým zrýchlenie metabolizmu, následne efektívnejšie spaľovanie tukov. Delí sa na tri fázy, využíva sa najmä pri redukcii nadváhy, u detí s epilepsiou, u ľudí s metabolickými poruchami či u diabetikov.
Nevýhodou je nízka pestrosť jedálnička, nutnosť dopĺňania vitamínov a minerálov formou doplnkov a pre nadmerný príjem bielkovín možnosť vytvorenia žlčníkových a obličkových kameňov, niekedy zníženie kostnej hustoty, tráviace problémy.
Podľa niektorých odborníkov sa pohybová aktivita neodporúča.
Po vrátení sa k pestrej strave sa pozoruje veľmi vysoký jo-jo efekt.
# 5: Delená strava
Nevýhodou je, že dosiahnete menší príjem živín, znižujete energetický príjem a tým, samozrejme, chudnete. Veľa ľudí má však problém, do akej skupiny danú potravinu zaradiť, a tým sa dostávajú k obmedzenému príjmu opakujúcich sa potravín. Vitamíny a minerály sa opäť musia doplniť doplnkami výživy.
Takéto stravovanie vyžaduje prísnu sebakontrolu a naštudovanie si rozdelenia potravín.
Ak zaradíte fyzickú aktivitu, ktorú si udržíte, možno zmiernite jo-jo efekt po ukončení diéty, keďže z dlhodobého hľadiska ide o ťažko udržateľný spôsob stravovania.
# 6: Dash diéta
Dbá na príjem kvalitných mliečnych výrobkov, ovocia, zeleniny, celozrnných produktov, kvalitných olejov, semienok a orechov.
Pohybová aktivita sa pri tejto diéte odporúča, keďže energie je dostatok a pohybom docielime chudnutie a celkový zdraviu prospešný životný štýl.
Pri takýchto odporúčaniach si treba uvedomiť, že štúdie musia byť porovnávané a analyzované, nakoniec vyhodnocované, niekedy však porovnávanie výsledkov môže priniesť nie celkom relevantný údaj.
Sme iní, máme iné genetické predispozície, tak vzhľadom, ako aj metabolizmom trávenia a životným štýlom, preto ak chceme docieliť zdravé vyvážené stravovanie a celkovo zdravý životný štýl, na zmenu telesnej stránky našej postavy nám nepostačí držať diétu.
Treba si uvedomiť, čo nám táto zmena prinesie aj dovnútra nášho tela, či prospeje, alebo uškodí našim orgánom a našej psychike.
Najlepšia a dlhodobo udržateľná cesta je vnímanie signálov svojho tela na potraviny. Ak nám niektoré škodia, vynechajme ich a snažme sa, aby bol náš jedálniček zložený z kvalitných lokálnych a sezónnych potravín, čo najmenej vysoko priemyselne spracovaných potravín (aby neobsahovali aditíva− ak aj áno, tak v minimálnom množstve, a pozor tiež na to, aké sú to prídavné látky).
Poslúchajte svoje telo, dodajte mu kvalitné potraviny, pridajte akýkoľvek pohyb a dobrú náladu a počkajte si na výsledok. Ten sa neobjaví hneď, ale bude dlhodobo udržateľný a prinesie nielen lepší vzhľad vášho tela, ale aj lepší zdravotný stav.
Už vieš, že ísť cestou diét nie je dlhodobo udržateľné. My ti odporúčame, aby si sa naučila vytvárať si vlastný fit jedálniček. Vďaka našim knihám Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III to hravo zvládneš. Recepty sú zoradené do kategórií od raňajok, cez polievky, hlavné jedlá (s mäsom, s rybami, bez mäsa, cestoviny, šaláty), až po zdravé sladkosti a jedlá či nápoje n rôzne príležitosti. K receptom nechýbajú vyrátané nutričné hodnoty. Zostavovanie si vlastného jedálnička na mieru nebolo ľahšie:
Prečítaj si aj:
Prečo máme svalové kŕče a ako sa im vyhnúť? Akú rolu v tom zohráva horčík?
Ako na zdravé kolená pomocou stravy a výživových doplnkov?
NÁKUPNÝ ŤAHÁK: Ako si vedieť vybrať kvalitné rastlinné mlieka?
V prvom rade som mama a manželka. Môj záujem o vplyv stravy na zdravie začal pred niekoľkými rokmi po diagnostikovaní celiakie a ochorení mladšieho syna. Vzdelanie vo výžive si po certifikovanom kurze dopĺňam na SPU Nitra - Výživa ľudí ako nutričný špecialista a zároveň získavam prax v gastroenterologickej ambulancii u p. doc. Kuželu, PhD.. Snažím sa pomáhať s úpravou stravy pri rôznych diagnózach, tráviacich problémoch, intoleranciách a alergiách Založením firmy a stránky www.vyzivajk.sk by som chcela pomáhať ľuďom zorientovať sa v dezinformáciách o výžive a správnou stravou a životným štýlom predchádzať civilizačným ochoreniam a narastajúcej obezite. Ponúkam konzultácie, analýzy stravovania s vysvetlením chýb, vypracovanie stravovacieho plánu, prednášky s diskusiou a tipy na recepty. Nie som predajca žiadnych doplnkov výživy, učím ľudí prijímať všetky potrebné živiny stravou. Mám rada pocit, keď vidím ako moje rady pomôžu... to je môj hnací motor na ďalšie štúdium a poznanie súvislostí v stravovaní a zdraví...