Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Prečo je vodný kefír zdraviu prospešný? + návod na prípravu

kefírové zrná

Fermentované nápoje obsahujú veľké množstvo cenných baktérií pre náš organizmus a takmer nulové množstvo cukru. Vodný kefír sa vyrába pomocou malých Tibi kryštálov, inak nazývaných aj: tibi, japonské kryštály, tibicos, zrná vodného kefíru, water kefir. Ani v súčasnosti nie je známy ich pôvod. Sú ekonomicky nenáročné na prípravu, dokonca správnou starostlivosťou ich množstvo rastie. Nižšie sa s kryštálmi, procesom fermentácie, benefitmi pre naše telo zoznámime bližšie.

História

V súčasnosti nie je jasný pôvod zŕn vodného kefíru. Jeho určenie je náročné, pretože zrná kefíru sa nachádzajú po celom svete a žiadne dve kultúry nie sú úplne rovnaké.

Veľa zdrojov uvádza ako krajinu pôvodu Mexiko. Toto tvrdenie preukazujú nájdené dokumenty z konca 19. storočia, kde sa zrná kefíru používajú vo fermentovanom nápoji zo sladenej šťavy kaktusu opuncie v Mexiku.

Ale existujú aj tvrdenia, že krajinami pôvodu sú Tibet, Kaukaz alebo časť Ukrajiny.

Dve veci sú však isté. Zrná sa tešia veľkej obľube už mnoho storočí a proces výroby šumivého nápoja po celom svete je plus-mínus rovnaký 😉.

Zloženie vodného kefíru

Vedci skúmajú jeho mikrobiálne zloženie približne od konca 19. storočia. Kultúry vodného kefíru spravidla obsahujú takmer 60 kmeňov baktérií laktobacilov, kvasiniek a ďalších mikróbov. Rovnako ako všetky kvasené nápoje obsahuje malé množstvo alkoholu – okolo 0,5 % až 0,75 %. Aby sme to objasnili, je to porovnateľné množstvo, aké by ste našli v prezretom ovocí.

Potraviny a nápoje bohaté na probiotiká môžu mať zo začiatku laxatívny účinok.

Pozitívne účinky nápoja

Vodný kefír ako väčšina fermentovaných potravín:

  • podporuje zdravie čriev a pomáha regulovať tráviace procesy
  • zabezpečuje lepšie vstrebávanie živín
  • pomáha v boji s: Candida albicans
  • upravuje hladinu cholesterolu v krvi
  • zlepšuje celkovú imunitu
  • spomaľuje starnutie a rast rakovinových buniek
  • pomáha v boji s alergiami, kožnými problémami a rôznymi intoleranciami
  • zlepšuje činnosť pečene
  • a veľa iných

V ďalšej časti som si prizvala na pomoc Františka, ktorý sa výrobe týchto limonád venuje profesionálne.

Feri, vedel by si začiatočníkom detailne opísať proces výroby tohto probiotického nápoja?

Vo svojej podstate je proces výroby limonád z vodného kefíru veľmi jednoduchý. Kryštály vodného kefíru získavajú živiny z glukózovej vody, pod čím si môžeme predstaviť napríklad cukor alebo sušené ovocie. Tento proces považujeme za primárnu časť fermentácie, v ktorom sa vodný kefír premieňa na probiotiká a mnohé mikroorganizmy dôležité pre naše telo. Proces fermentácie trvá 48 hodín pri izbovej teplote. Proces sekundárnej fermentácie vzniká spájaním primárnej fermentácie s ovocnou zložkou v trvaní cca 24 až 48 hodín.

Čo sa týka konkrétnejších údajov, pomer bezchlórová voda – cukor – kryštály, je to individuálne. Ja mám približne 120 g tibi kryštálov na jeden liter vody a približne 60-70 g cukru (záleží, s čím sa cukor kombinuje).

V prípade, ak máte radšej šumivý nápoj, uzatvorte nádobu tak, aby ste zabránili prísunu vzduchu. Inak postačí prekrytie nádoby čistou utierkou.

Pri výrobe nápoja nepoužívame kovové predmety, tie oslabujú kryštály! Na manipuláciu volíme radšej plast, sklo, drevo a iné materiály.
kefirove zrna

autorka mapy: Martina Kantorisová

Čo by si odporúčal urobiť s ovocím alebo so zeleninou z druhej časti fermentovania?

Moje odporúčanie je spracovať ovocie a zeleninu do tekutej formy a takto prepojiť oba procesy, čím vytiahneme viac živín a chutí z použitých prísad a odpad je minimálny.

V prípade, ak fermentujeme s kúskami ovocia a zeleniny, vieme ich následne vysušiť a pripraviť na ďalšiu konzumáciu.

Aké rôzne kombinácie chutí môžeme vyrobiť? Ktoré patria medzi tvoje obľúbené?

Fantázii sa medze nekladú, pokiaľ si vie človek predstaviť akúkoľvek kombináciu ovocia a zeleniny, smelo do toho, vždy je dobré skúšať nové veci.

Jednou z mojich najobľúbenejších kombinácií je rakytník, mrkva a jablko. Rakytník dodá sviežu kyslosť a vitamín C, mrkva príjemnú zemitosť a jablko potrebnú sladkosť na dotvorenie výslednej chuti.

tibi vodny kefir

Ako dlho nám takýto nápoj vydrží? A čo robiť, aby nám vydržal čo najdlhšie?

Proces fermentácie sa nedá zastaviť, iba spomaliť. Preto, aby nám limonáda vydržala čo najdlhšie, je dobré uložiť nápoj na spodok chladničky, kde je najchladnejšie.

Podľa mojich skúseností na zachovanie chute sú to maximálne dva týždne. Časom sa acidita a suchosť začínajú stupňovať, čo ovplyvňuje konečnú chuť limonády, nie však jej účinok a benefity.

Je starostlivosť o samotné kryštály náročná? Ako dlho nám budú pomáhať vyrábať zdravé nápoje?

Náročnosť údržby kryštálov záleží na úrovni, na akej sa tomu chce človek venovať.

Kryštály nám vedia pomáhať neobmedzene a bez väčšej námahy.

Presne tak dlho, ako sa o ne budeme starať a dávať im všetko, čo potrebujú.

Čo urobiť v prípade, ak si chcem určité obdobie dať od výroby kefíru prestávku? Je rozdiel, či to bude týždeň alebo 3 mesiace? Ako ich „udržať“ pri živote?

Treba myslieť na to, že je to živý organizmus. I keď ho odložíme do chladničky, musíme mu poskytovať živiny, ktoré potrebuje. Postup je podobný fermentácii – nedá sa zastaviť, iba spomaliť.

Ak si chceme dať prestávku od výroby, kryštály vložíme do sklenenej nádoby – na 1 liter vody pridáme cca 50 g cukru (tu nemusí byť dodržaný pomer 120 g kryštálov na liter vody). Každé dva týždne vymeníme vodu a kryštály prepláchneme bezchlórovou vodou.

Vedel by si nám prezradiť svoj obľúbený recept?

Okrem iného sa venujem aj fermentovaniu zeleniny, kde sa k mojim obľúbeným receptom radia lakto-fermentované reďkovky.

  1. Reďkovky dôkladne očistíme, zbavíme listov a nakrájame na mesiačiky.
  2. Dôkladne si vypláchneme nádobu, následne si pripravíme prevarenú vodu a soľ.
  3. Reďkovky dáme do nádoby a zalejeme vychladnutou prevarenou vodou.
  4. Z váhy vody s reďkovkami vypočítame 3% soľný roztok.
  5. Soľ rozpustíme vo vode a spätne zalejeme nakrájané reďkovky.
  6. Nádobu s reďkovkami a so soľným roztokom dobre uzavrieme a odložíme na tmavé miesto pri izbovej teplote.
  7. Proces fermentovania trvá cca 72 hodín.
  8. Dobrú chuť 😊.
kefír účinky
vodný kefír

Ferimu veľmi pekne ďakujeme za poskytnutie zdraviu prospešných informácií. Viac na jeho IG profile @plny_pohar_lasky.

Chystáš sa nápoj vyskúšať?

Tak ako môže byť téma vodného kefíru pre teba úplná novinka, rovnako sa môžeš dozvedieť niečo zaujímavé a inšpiratívne aj v našich pravidelných podcastoch na rôzne témy zo sveta zdravého životného štýlu:

fitshaker
Fotka autora
Petra Ryšková
Redaktorka vo Fitshaker

Som nadšencom zdravého životného štýlu a rada hľadám nové inšpirácie a teórie z tejto oblasti, ktoré hneď skúšam aplikovať v "praxi" - v kuchyni, cvičení, nákupoch... Najlepšie sa cítim v prírode (prechádzky so psom, behanie, bicyklovanie), kde sa vždy nadopujem pozitívnou energiou.

Kategórie

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.