Buddha bowl je veľmi obľúbeným druhom jedla u vegánov, vegetariánov, ale aj u ľudí, ktorí jedia všetko, no stravujú sa zdravo. Je to takzvaná miska plná zdravia a samozrejme aj rôznych chutí a farieb. Jej príprava môže vyzerať zložito, keďže tam je viacero surovín a každá sa pripravuje zvlášť, avšak zdanie niekedy klame. Takáto príprava jedla je veľmi jednoduchá a zábavná. Vo výsledku si pochutnáš na rôznych kombináciách chutí a vôni. Ako si teda takúto misku pripraviť doma a na čo pri jej príprave nesmieme zabudnúť? :-)
V prvom rade je dôležité vedieť, že Buddha bowl má nejaké pravidlá z hľadiska zloženia, aby bola vyvážená, a teda obsahovala všetky nutričné hodnoty. Musíme si dať pozor na to, aby niečoho nebolo príliš veľa, málo, alebo naopak. Ak si zapamätáme „z každého rožku trošku“, jej príprava bude pre nás hračka. Poďme teda pekne poporiadku.
# 1: Základ misky
Pri výbere základu misky sa môžeme rozhodnúť, čo použijeme, možno aj podľa ročného obdobia, alebo podľa toho, či ide o obed alebo večeru. Základ misky by
mala tvoriť celozrnná obilnina, alebo
zelený šalát či listová zelenina ako kel či kapusta. Z obilnín sa často používa
quinoa, rôzne
druhy ryže napríklad hnedá, čierna, alebo ich mix,
pohánka, pšeno ale aj celozrnné
cestoviny.
# 2: Obilnina
Ak sme sa rozhodli do základu použiť zelený šalát, ďalej do misky pridáme obilninu z vyššie spomenutých druhov, ale môžeme použiť aj kuskus (kukuričný či celozrnný), bulgur, ryžové cestoviny či menej známy amarant, kamut či ovos. Všetky druhy je samozrejme potrebné uvariť.
# 3: Zdroj bielkovín
Aby nás miska vhodne zasýtila, nesmieme zabúdať na pridanie bielkovín. Tu je taktiež na nás, či siahneme po živočíšnej, alebo rastlinnej bielkovine. Budha misky sú často vegetariánske, ale môžeme pridať napríklad aj kuracie, morčacie, trhané bravčové alebo chudé hovädzie mäso. Použiť môžeme aj ryby, napríklad grilovaného lososa či tuniaka.
Ak však uprednostňujeme rastlinnú stravu, pridáme do misky strukoviny ako šošovica, fazuľa či cícer, ktoré sú bohatým bielkovinovým zdrojom. Ako zdroj bielkoviny však môžeme použiť aj tofu, tempeh alebo vajíčka, ktoré sa tiež pri príprave týchto často využívajú. Ak sa rozhodneme pre strukovinu, môžeme na jej dochutenie použiť rôzne orientálne korenia, ako napríklad kurkumu či marocké korenie.
# 4: Zelenina
Pri príprave takejto zdravej misky môžeme veselo kombinovať surovú zeleninu s tepelne upravenou. Veľmi sa sem hodí pečená zelenina ako mrkva, batát, cuketa či cvikla. Z tej surovej sú okrem spomínaných šalátov vhodné paradajky, uhorka, červená cibuľa, mrkva, paprika, redkvičky, no fantázií sa medze nekladú.
# 5: Zdravé tuky
Tie taktiež nesmú chýbať. Využívame tu avokádo, ktoré je skoro vždy súčasťou Budha misiek, rôzne oriešky a semienka, ktorými si misku posypeme. Tie môžeme použiť rovnako surové, ale aj opražené. Chutné sú kešu či píniové oriešky, ale aj mandle či vlašské orechy. Pridať môžeme aj olivový či ryžový olej, alebo stratené či inak pripravené vajce.
# 6: Omáčky a zálievky
Aby miska nebola suchá, hodia sa sem rôzne druhy zdravých zálievok, ktoré misku ozvláštnia. Často používané sú hummus na mnoho spôsobov, tahini pasta, zelené pesto, quacamole, alebo zálievka z olivového oleja, medu, horčice a citrónovej šťavy.
# 7: Vhodné korenia
Na ochutenie jednotlivých surovín sa hodia už spomínané orientálne korenia, ktoré dodajú miske špeciálny charakter. Vhodné sú aj rasca, mletá paprika, cesnak, sušená bazalka či oregano. Nezabúdajme na himalájskú soľ a čierne korenie.
# 8: Na ozdobu
No a nakoniec si misku ozdobíme buď čerstvými bylinkami, jedlými kvetmi, prípadne čerstvým ovocím a zeleninou. :-)
Tak už vieš, čo všetko by nemalo chýbať v obľúbenej Budha miske. Najlepšie na nej je, že sa dá jesť aj studená, takže ti len stačí pripraviť jedlo do krabičky a môžeš vziať s sebou do práce, na výlet a pod.
Viac chutných receptov nájdeš aj v našich knihách:
Aj tieto recepty sú vhodné do krabičky:Vege miska so šošovicou, ryžou, tofu a avokádom
Bowl miska s cícerom, quinoou, špenátom, avokádom a paradajkami
Cviklové guľky s cícerovým hummusom a bulgurom