Predstavujem ti skvelý spôsob, ako si pochutiť na akejkoľvek domácej nátierke. Samozrejme, aj ja ti jednu ponúknem, no to, čím naplníš svoje kornútky ty, nechávam na tebe. Zapoj pokojne do celého procesu aj deti a urobte si veselú nielen Veľkú noc.
Čas prípravy: 60 minút bez prichystania formy na kornútky
Čo budeme potrebovať na 14 ks?
Na formu na kornútky:
- 3 ks tvrdého papiera
- 12 ks pruhov alobalu, cca 15 cm širokých
- olej na potretie
Výroba:
2. Prestrihneme a prehneme ešte raz, aby nám vyšiel štvorec.
Na cesto potrebujeme:
- 250 g hladkej špaldovej múky
- 10 g bio kvasníc
- 140 ml vlažnej vody
- 1 lyžičku morskej/himalájskej soli
- 1 lyžicu olivového oleja
- vajíčko na potretie
- sezamové semienka
Ako budeme postupovať?
1. Múku vysypeme do misy.
2. Kvasnice rozmiešame vo vlažnej vode a prilejeme k múke.
3. Pridáme soľ a olivový olej.
4. Vypracujeme cesto, ktoré necháme 10 minút odležať.
5. Keď je cesto odležané, rozvaľkáme ho na cca 35 x 30 cm.
6. Potom nožom alebo krájačom rozdelíme cesto na 14 pásov.
7. Pripravené kornútky z alobalu potrieme olejom a na každý natočíme pás cesta tak, aby sa nám vytvoril kornút.
8. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
9. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamovými semienkami.
10. Takto pripravené kornútky vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C a pečieme cca 30 minút.
11. Keď sú kornútky upečené, vyberieme ich z rúry a necháme vychladnúť.
Na plnku potrebujeme:
- 100 g kvalitného masla
- 200 g Lučiny
- 2 lyžice bieleho jogurtu
- vňať mladej cibuľky
- morskú/himalájsku soľ
- petržlenovú vňať na ozdobu
Ako budeme postupovať?
1. Zmäknuté maslo vymiešame spolu s Lučinou.
2. Pridáme jogurt a vyšľaháme.
3. Cibuľku nakrájame nadrobno, pridáme k zmesi a dochutíme soľou.
4. Zmesou naplníme cukrárenské vrecko, ale môžeme použiť aj mikroténové vrecko.
5. Pokiaľ použijeme mikroténové vrecko, je tu jednoduchý trik na jeho naplnenie.
6. Vrecko vložíme do vyššej nádoby tak, že okraje necháme trčať vonku. Naplníme zmesou, vyberieme a zmes stlačíme do jedného rohu vrecka.
7. Roh vrecka odstrihneme a môžeme plniť vychladnuté kornútky.
8. Dozdobíme petržlenovou vňaťou tak, aby vznikol dojem, že je to mrkva.
9. Vložíme na 30 minút do chladničky.
Tip 1: Pokiaľ vám ostane nátierka, dajte ju do misky a každý si môže ešte kornútok natrieť.
Tip 2: Ako náhradu cesta môžete použiť kvalitné lístkové cesto. V tom prípade možno naplniť kornútky aj nasladko.
Výživové hodnoty na 1 ks:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
471 kJ 112 kcal | 6 g | 13 g | 3 g | 3 g |
Krásne veľkonočné sviatky :-)!
Inšpirácie na zdravé sladkosti a slané pochutiny nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.