Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Pljeskavica z grilu: Tradičná chuť Balkánu s ajvarom a čerstvou zeleninou

30 min
4 ks
pljeskavica recept

Potrebujeme: 

  • 500 g mletého mäsa (hovädzieho alebo mix s bravčovým)
  • 1 malú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • morskú soľ
  • mleté čierne korenie
  • trochu mletého rozmarínu (pridať na dochutenie - voliteľné)
  • olivový olej na potretie
pljeskavica recept

Pljeskavica pochádza z oblasti bývalej Juhoslávie a patrí medzi ikonické jedlá balkánskej kuchyne. Tradičný recept zahŕňa štyri druhy mletého mäsa (jahňacie, teľacie, bravčové a hovädzie), ale dnes sa najčastejšie používa mix dvoch druhov – bravčového s hovädzím alebo jahňacím.

Pljeskavica sa podáva s ajvarom, čo je omáčka z paprík, baklažánu a ďalších prísad. Ako príloha sa skvelo hodí zeleninový šalát, pita chlieb alebo zemiaky pripravené na rôzne spôsoby.

Čas prípravy

  • 30 minútpríprava
  • 1-2 hodinyodležanie v chladničke

Ako na to?

1

Mleté mäso vložíme do misy. Cibuľu nakrájame najemno, cesnak pretlačíme a pridáme k mäsu.

2

Zmes posypeme jedlou sódou, osolíme morskou soľou, okoreníme čiernym korením a dobre premiešame. Miešame dôkladne, aby bolo mäso kompaktné a dobre spojené.

3

Ak máme čas, necháme mäso odležať zakryté v chladničke 1–2 hodiny. Ak sa ponáhľame, môžeme rovno vytvarovať placky.

4

Z pol kila mäsa vytvarujte 4 placky, ktoré formujeme prehadzovaním z dlane na dlaň, aby boli rovnomerne tenké.

5

Placky jemne potrieme olejom a položíme ich na gril. Grilujeme ich 8–10 minút z oboch strán, kým nebudú hotové.

6

Pljeskavicu podávame s ajvarom, zeleninou a prílohou podľa chuti.

pljeskavica

Výživové hodnoty na 1 porciu (bez prílohy):

264 kcal

1109 kJ

T:

16.8 g

B:

25 g

S:

2.8 g

V:

1.6 g

Želám dobrú chuť 😊!

Ak dbáš na kvalitné stravovanie, pljeskavica je určite skvelou formou! Okrem toho ale, zaradenie cvičenia a zdravej stravy do bežnej rutiny môže byť náročné, ale 40-dňová výzva Reštart po lete ti s tým pomôže. Naučíš sa správne cvičiť a upraviť si jedálniček, pričom ťa podporí viac ako 50 000 žien, ktoré spoločne prejdú intervalovými, strečovými aj silovými cvičeniami. Tréningy zvládneš za 15 až 30 minút, a cvičenie doplníš kvalitne zostaveným a udržateľným jedálničkom. Navyše, budeš obklopená vlnou podpory a motivácie.

Prihlás sa už teraz, začíname 2. septembra.

Fotka autora
Martina Baťhová
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a varenie ma baví od malička, ale pohyb už menej. To sa odrazilo na mojej váhe, ktorú som začala riešiť v puberte. Zmenila som svoje stravovacie návyky, začala som pravidelne cvičiť, a tak sa zdravý životný štýl stal mojou prirodzenou súčasťou. Popri láske k vareniu som milovala aj fotografovanie, čo sa spojilo do príjemnej formy odovzdávania inšpirácie fanúšikom zdravej výživy. Varím skôr rýchlejšie jedlá, aby mi zostal čas na iné aktivity a varenie sa nestalo vyčerpávajúcou činnosťou, ale radosťou. Môj blog: zdravezivena.cz

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.