Pljeskavica pochádza z oblasti bývalej Juhoslávie a patrí medzi ikonické jedlá balkánskej kuchyne. Tradičný recept zahŕňa štyri druhy mletého mäsa (jahňacie, teľacie, bravčové a hovädzie), ale dnes sa najčastejšie používa mix dvoch druhov – bravčového s hovädzím alebo jahňacím.
Pljeskavica sa podáva s ajvarom, čo je omáčka z paprík, baklažánu a ďalších prísad. Ako príloha sa skvelo hodí zeleninový šalát, pita chlieb alebo zemiaky pripravené na rôzne spôsoby.
Čas prípravy
- 30 minútpríprava
- 1-2 hodinyodležanie v chladničke
Ako na to?
1
Mleté mäso vložíme do misy. Cibuľu nakrájame najemno, cesnak pretlačíme a pridáme k mäsu.
2
Zmes posypeme jedlou sódou, osolíme morskou soľou, okoreníme čiernym korením a dobre premiešame. Miešame dôkladne, aby bolo mäso kompaktné a dobre spojené.
3
Ak máme čas, necháme mäso odležať zakryté v chladničke 1–2 hodiny. Ak sa ponáhľame, môžeme rovno vytvarovať placky.
4
Z pol kila mäsa vytvarujte 4 placky, ktoré formujeme prehadzovaním z dlane na dlaň, aby boli rovnomerne tenké.
5
Placky jemne potrieme olejom a položíme ich na gril. Grilujeme ich 8–10 minút z oboch strán, kým nebudú hotové.
6
Pljeskavicu podávame s ajvarom, zeleninou a prílohou podľa chuti.
Výživové hodnoty na 1 porciu (bez prílohy):
264 kcal
1109 kJ
T:
16.8 g
B:
25 g
S:
2.8 g
V:
1.6 g
Želám dobrú chuť 😊!
Ak dbáš na kvalitné stravovanie, pljeskavica je určite skvelou formou! Okrem toho ale, zaradenie cvičenia a zdravej stravy do bežnej rutiny môže byť náročné, ale 40-dňová výzva Reštart po lete ti s tým pomôže. Naučíš sa správne cvičiť a upraviť si jedálniček, pričom ťa podporí viac ako 50 000 žien, ktoré spoločne prejdú intervalovými, strečovými aj silovými cvičeniami. Tréningy zvládneš za 15 až 30 minút, a cvičenie doplníš kvalitne zostaveným a udržateľným jedálničkom. Navyše, budeš obklopená vlnou podpory a motivácie.
Prihlás sa už teraz, začíname 2. septembra.
Jedlo a varenie ma baví od malička, ale pohyb už menej. To sa odrazilo na mojej váhe, ktorú som začala riešiť v puberte. Zmenila som svoje stravovacie návyky, začala som pravidelne cvičiť, a tak sa zdravý životný štýl stal mojou prirodzenou súčasťou. Popri láske k vareniu som milovala aj fotografovanie, čo sa spojilo do príjemnej formy odovzdávania inšpirácie fanúšikom zdravej výživy. Varím skôr rýchlejšie jedlá, aby mi zostal čas na iné aktivity a varenie sa nestalo vyčerpávajúcou činnosťou, ale radosťou. Môj blog: zdravezivena.cz