Čo budeme potrebovať?
- 600 g špaldovej hladkej múky
- 1 kocku droždia (pre milovníčky kvásku cca 120 g)
- 200 ml mlieka
- 1 ČL soli
- 200 g mäkkého tvarohu
- hrsť sušených hrozienok
- 1 PL medu
Ako budeme postupovať?
1. Zohrejeme mlieko. Keď je teplé, rozdrobíme doň droždie a odložíme z ohňa. Počkáme, kým droždie napučí a vznikne nám kvások.
2. Zmiešame ho s múkou a vytvoríme cesto, ktoré necháme cca 1/2 hodinku vykysnúť.
3. Cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a rozkrojíme na štvorčeky.
4. Tvaroh zmiešame s hrozienkami a s medom a na každý štvorček dáme po 1 kopcovitej lyžičke.
5. Do veľkého hrnca nalejeme vodu a privedieme ju k varu. Hrany štvorčeka cesta spojíme, pozliepame a vytvarujeme buchtičku.
6. Keď voda zovrie, buchty varíme nad parou asi 15 minút. Potom hneď podávame - čerstvé sú najlepšie.
7. Polejeme rozpusteným maslom a posypeme napríklad rozmixovanými orechmi alebo makom a polejeme ešte trochou medu.
Poznámka: Buchtičky na obrázku sú robené s droždím. Kváskové môžu mať málinko inú štruktúru.
Ďalšie sladké dobroty, ktoré robila tvoja babička:
Tradičný makový závin
Slivkové gule zdravo
Špaldové buchtičky
Vždy ma bavilo skúšať nové recepty, meniť ich podľa seba a rozširovať ich ďalej. Zdravému životnému štýlu som sa začala venovať od svojich 15 a drží ma to stále a verím, že ma to ani nikdy neopustí. Mám oveľa lepší pocit keď presne viem, čo do svojho jedla dávam a ešte viac si ho aj vychutnám. K mojej vášni k vareniu som pripojila aj fotenie, ktoré takisto patrí medzi moje hobby. Takto si fotím každý môj recept a veľmi rada sa s ním podelím ďalej, pretože by som chcela ľuďom ukázať, že žiť a stravovať sa zdravo je oveľa jednoduchšie a príjemnejšie, ako mnohí hovoria. Odkedy som svojmu telu začala dávať, čo si zaslúži a potrebuje, cítim sa lepšie nie len fyzicky, ale aj psychicky a tento životný štýl sa stal mojou neoddeliteľnou súčasťou.