Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Aj slivkové gule môžu byť zdravé a chutiť ako od babičky!

sladký obed
Slivková sezóna je v plnom prúde, tak ju treba naplno využiť! A kto by nemiloval typické jedlo našich starých mám – slivkové gule? Tento recept je upravený na zdravšiu verziu a chutí absolútne na nerozoznanie (no dobre, dokonca lepšie :-)). A namiesto klasickej strúhanky si vyrobíme kokosovú strúhanku, v ktorej budeme gule obaľovať. Vyskúšaj, určite si pochutná celá tvoja rodinka.
Prečo by si mala konzumovať slivky? Toto tradičné ovocie má nielen fantastickú chuť, ale aj plno pozitívnych vlastností pre naše telo. Sú zdrojom betakaroténu a antioxidantov, a teda pôsobia proti civilizačným chorobám. Tiež regulujú tráviaci systém a pomáhajú proti zápche. Vďaka rôznym vitamínom sú dôležité pre zdravé srdce a oči. A čo je pre nás ženy skvelé, oddaľujú proces starnutia, a dokonca odbúravajú stres. Tak čo, obetuješ tú hodinku v kuchyni, aby si si pripravila túto slivkovú maškrtu :-)?
Čo budeme potrebovať?

  • 250 g hrudkového tvarohu

  • 200 g hladkej celozrnnej pšeničnej múky

  • 50 g ovsených vločiek

  • 1 jablko (nemusí byť)

  • 15 sliviek

  • vajce

  • štipku soli

  • 2-3 PL trstinového cukru, brezového cukru alebo kokosového cukru

  • 5 PL kokosu


Ako budeme postupovať?
1. Slivky umyjeme, vykôstkujeme a ak sú veľké, prekrojíme na polovice. Dáme ich do misky a zasypeme trochou cukru. V druhej miske zmiešame tvaroh, múku, vločky, vajíčko, štipku soli a nastrúhame ošúpané jablko. Zo surovín ručne vypracujeme cesto.
2. Slivky obaľujeme cestom a hádžeme do vriacej vody, do ktorej sme pridali štipku soli. Slivkové gule povaríme cca 10 minút a povyberáme. Na panvici nasucho opražíme kokos, kým pekne zhnedne. Presypeme ho do mištičky a zmiešame s 2-3 PL trstinového cukru. Slivkové gule obalíme v kokosovej  strúhanke a podávame. Odporúčame zaliať troškou rozpusteného masla. Mňaaam :-).
TIP: Ak nemáš chuť na kokos, na gule sa skvele hodí pomletý mak, či mleté oriešky alebo kakao. Odporúčame gule zasypať niektorou z týchto dobrôt, poliať roztopeným maslom a troškou javorového sirupu. Budeš sa zalizovať až sa ušami :-).
fitshaker_blog_slivkove_gule_1
 
fitshaker_blog_slivkove_gule_2
 
fitshaker_blog_slivkove_gule_3
 
fitshaker_blog_slivkove_gule_5
Prajem dobrú chuť k sladkému obedu :-).
Ďalšie tipy ako zúžitkovať slivky:
Netradičný slivkový koláč
Slivková RAW roláda
Pšenový koláč so slivkami a jabĺčkami
Lívia Šuľová
Redaktor vo Fitshaker

Pohyb a zdravá strava boli vždy súčasťou môjho životného štýlu. Vďaka tejto záľube som začala písať sladký fitness blog –www.fitnessdezerty.sk. Baví ma pripravovať zdravšie verzie obľúbených sladkostí a vymýšľať nové kreácie. V receptoch sa snažím zvýšiť obsah bielkovín, znížiť obsah sacharidov a použiť zdravé tuky. Na mojom blogu nájdete širokú škálu receptov, ktoré vznikajú v priebehu roka, podľa toho, čo si môžem práve dovoliť. Takže niektoré sú výživnejšie, iné diétnejšie. Ale všetky sú super chutné ;-)

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.