Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Paprikovo-paradajková nátierka vhodná k pečivu aj ako omáčka do varenia

120 min
2 porcie
papriková nátierka
papriková nátierka
Zeleninu treba vždy spracovať práve v sezóne, pretože obsahuje najviac výživných látok. Najlepšie urobíme, ak si zeleninu na takéto spracovanie kúpime na miestnom trhu od pestovateľov. Ako zistíme, že zeleninu naozaj dopestovali? Jednoducho. Pozrite sa im na ruky. Ak je vidieť, že pracujú so zemou, máte zaručené, že zelenina je naozaj z ich záhrady.

Čas prípravy: 2 hodiny

Čo budeme potrebovať na 2x 2 dl fľašky?


  • 500 g očistenej papriky

  • 2 papričky čili (vynecháme, ak robíme recept pre deti)

  • 500 g paradajok

  • 1 ks cibule

  • čerstvé bylinky

  • morskú/himalájsku soľ

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 1 lyžicu trstinového cukru

  • 2 lyžice olivového oleja


Ako budeme postupovať?

1. Očistenú papriku vložíme s papričkami čili do mixéra a rozmixujeme.
2. To isté urobíme s paradajkami.
3. Vylejeme do hrnca.
4. Cibuľu ošúpeme a prekrojíme na polovicu.
5. Medzi dve polovice cibule vložíme bylinky a niťou spolu zviažeme. Vložíme do hrnca.
6. Dochutíme soľou, nasekaným cesnakom a cukrom.
7. Varíme na miernom ohni cca 2 hodiny, kým sa voda neodparí. Občas premiešame.
8. Nakoniec pridáme olivový olej a zamiešame.
9. Keď je zmes uvarená, vyberieme cibuľu s bylinkami a naplníme malé fľaštičky po okraj.
10. Utrieme vrch fľaštičiek a uzatvoríme viečkom.
11. Otočíme hore dnom. Prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.
Tip: Zmes môžeme podávať na chlebe s maslom, na hrianke alebo pridať do varenia. V prípade, že budeme robiť nátierku z väčšieho množstva, treba rátať s tým, že sa pravdepodobne predĺži aj čas varenia.
 
Výživové hodnoty na 100 g:

















Kalorická hodnotaTuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
175 kJ
42 kcal
2 g6 g1 g2 g
 
paprikovo paradajkova natierka
 
paradajková nátierka
Nech ti chutí :-)!
 
Skvelé recepty na všetky možné príležitosti nájdeš aj v našich kuchárskych knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:
fit recepty
 
A čo ďalšie odporúčame vyskúšať?
Zapečené plnené papriky s kuskusom, cícerom a paradajkami: tip na rýchlu večeru
Nevieš čo na večeru? Vynikajúca paradajková polievka s cesnakom
Paradajkový šalát s vajíčkom: tip na zdravú desiatu či olovrant
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.