Paprikovo-paradajková nátierka vhodná k pečivu aj ako omáčka do varenia

Zeleninu treba vždy spracovať práve v sezóne, pretože obsahuje najviac výživných látok. Najlepšie urobíme, ak si zeleninu na takéto spracovanie kúpime na miestnom trhu od pestovateľov. Ako zistíme, že zeleninu naozaj dopestovali? Jednoducho. Pozrite sa im na ruky. Ak je vidieť, že pracujú so zemou, máte zaručené, že zelenina je naozaj z ich záhrady.

Čas prípravy: 2 hodiny

Čo budeme potrebovať na 2x 2 dl fľašky?

  • 500 g očistenej papriky
  • 2 papričky čili (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • 500 g paradajok
  • 1 ks cibule
  • čerstvé bylinky
  • morskú/himalájsku soľ
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžicu trstinového cukru
  • 2 lyžice olivového oleja

Ako budeme postupovať?

1. Očistenú papriku vložíme s papričkami čili do mixéra a rozmixujeme.

2. To isté urobíme s paradajkami.

3. Vylejeme do hrnca.

4. Cibuľu ošúpeme a prekrojíme na polovicu.

5. Medzi dve polovice cibule vložíme bylinky a niťou spolu zviažeme. Vložíme do hrnca.

6. Dochutíme soľou, nasekaným cesnakom a cukrom.

7. Varíme na miernom ohni cca 2 hodiny, kým sa voda neodparí. Občas premiešame.

8. Nakoniec pridáme olivový olej a zamiešame.

9. Keď je zmes uvarená, vyberieme cibuľu s bylinkami a naplníme malé fľaštičky po okraj.

10. Utrieme vrch fľaštičiek a uzatvoríme viečkom.

11. Otočíme hore dnom. Prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.

 

Tip: Zmes môžeme podávať na chlebe s maslom, na hrianke alebo pridať do varenia. V prípade, že budeme robiť nátierku z väčšieho množstva, treba rátať s tým, že sa pravdepodobne predĺži aj čas varenia.

 

Výživové hodnoty na 100 g:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
175 kJ

42 kcal

2 g 6 g 1 g 2 g

paprikovo paradajkova natierka

 

paradajková nátierka

Nech ti chutí :-)!

 

Skvelé recepty na všetky možné príležitosti nájdeš aj v našich kuchárskych knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:

fit recepty

 

A čo ďalšie odporúčame vyskúšať?

Zapečené plnené papriky s kuskusom, cícerom a paradajkami: tip na rýchlu večeru

Nevieš čo na večeru? Vynikajúca paradajková polievka s cesnakom

Paradajkový šalát s vajíčkom: tip na zdravú desiatu či olovrant

Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 04/09/2020 a zaradený do kategórie: NátierkyNízkokalorickéOstatnéRaňajkyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 rokaVeganVegetariánske   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre