Všetky

Neodolateľný figový cheesecake s balzamikovou glazúrou

Recepty
27. sep 2023
Júlia Rašlová
90 min
20 ks
figový cheesecake
Potrebujeme:
  • Na korpus:
  • 200 g celozrnných BeBe keksov
  • 80 g masla
  • 1 lyžicu javorového sirupu, nemusí byť
  • --
  • Náplň:
  • 200 g ricotty
  • 100 g trstinového cukru
  • 400 g gréckeho bieleho jogurtu
  • 3 vajíčka
  • 80 g hladkej špaldovej múky
  • 150 g figového džemu (môžeme použiť aj iný kyslejší džem)
  • --
  • Balzamiková glazúra:
  • 150 ml balzamikového octu
  • 50 ml červeného vína alebo vody
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • --
  • Na ozdobu:
  • 1 hrsť nasekaných lieskových orechov
  • čerstvé figy

Tento dezert sa zdá na prípravu trošku náročný, ale verte, že to nie je také zlé a pripraviť ho naozaj stojí za to. Sladkokyslá chuť jogurtovej zmesi v kombinácii s figami je neskutočná a ocenia ju aj vaši priatelia.

Jak na to?
1
V mixéri rozmixujeme keksy najemno.
2
Pridáme sirup a rozpustené maslo a spojíme. Takto pripravený korpus roztlačíme na dno pripravenej formy a dáme chladiť.
3
Kým sa korpus chladí, pripravíme si náplň.
4
Do misy vložíme ricottu s trstinovým cukrom, ktorý sme v mixéri rozmixovali na jemnejšie.
5
Pridáme biely jogurt, vajíčka a vymiešame dohladka.
6
Nakoniec pridáme múku a jemne zapracujeme do hladkej hmoty.
7
Vychladnutý korpus vyberieme z chladničky a potrieme figovým džemom.
8
Do takto pripravenej formy vylejeme jogurtovú zmes, rovnomerne rozotrieme a vložíme do vyhriatej rúry na 180 ˚C. Pečieme cca 50 minút.
9
Kým sa cheesecake pečie, pripravíme si balzamikovú glazúru.
10
Na panvicu s nepriľnavým povrchom dáme suroviny a privedieme do varu.
11
Za stáleho miešania redukujeme na požadovanú hustotu. Musíme počítať s tým, že redukcia po vychladnutí ešte viac stuhne.
12
Na druhú panvicu dáme nasekané lieskové orechy, chvíľku opečieme a zalejeme polovicou redukcie. Premiešame a odstavíme zo zdroja tepla.
13
Po upečení necháme cheesecake pomaly vychladnúť. Vrch polejeme redukciou a ozdobíme orechmi a nakrájanými figami.

Výživové hodnoty na 1 ks (cca 85 g):

411 kcal

1727 kJ

T:

9 g

B:

4 g

S:

30 g

V:

0 g

Príjemné maškrtenie 😊.

Doplň svoje recepty našou zdravou Fitnutkou. V našom e-shope na teba čaká hneď v troch príchutiach. Ktorá bude tvoja obľúbená?

fitnutka
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Kategórie

ReceptyFitnes dezerty