Figy sú bohatým zdrojom minerálov a vitamínov. V minulosti to bolo pre nás exotické ovocie, dnes už ich dokážeme pestovať v záhrade alebo kúpiť na trhu. Toto leto im naozaj praje. Krásne slnečné dni pomáhajú dozrievaniu a naberaniu sladkosti. A ak si teraz v auguste z fíg urobíš džem, môžeš si vyčarovať trošku leta aj v decembri.
Čas prípravy
- 24 hodínodležanie
- cca 2 hodinyvarenie za stáleho miešania
Ako na to?
1
Figy umyjeme a nakrájame na kocky.
2
Vložíme do misy a zasypeme trstinovým cukrom.
3
Dobre spolu premiešame a vložíme do chladničky na 24 hodín.
4
Po odležaní figy premiešame a dáme do väčšej panvice.
5
Za stáleho miešania varíme dovtedy, kým sa neodparí voda a lekvár nezhustne.
6
Lekvár potom lyžicou dávame do malých pohárikov do plna.
7
Na vrch nalejeme 1 lyžičku kvalitného alkoholu a zatvoríme pevne viečko.
8
Poháriky otočíme hore dnom, zabalíme do utierky a necháme vychladnúť.
Nech sa podarí :-)!
Okrem džemu, padne vhod mať doma v skrinke napríklad aj našu lieskovo-orieškovú pochúťku. A k nej nejaké lievance, vafle, palacinky a dokonalé raňajky sú aj v chladnom počasí poriešené:
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.