Fantastický brokolicový šalát s edamame a zelenými fazuľkami na orientálny spôsob

V dnešnom recepte bude hviezdiť nízkokalorická brokolica plná vitamínov a zdraviu prospešných látok v kombinácii s ďalšími pokladmi, a to so zelenými a aktuálne veľmi obľúbenými edamame fazuľkami, ktoré sú vlastne mladé sójové bôby. Edamame sú veľmi vhodné pre vegetariánov a vegánov, vďaka vysokému obsahu bielkovín a tiež pre budúce mamičky, keďže sú bohaté aj na kyselinu listovú. Bylinky a korenia v tomto recepte na brokolicový šalát mu dodajú orientálny nádych.

Doba prípravy: max. 30 minút

Čo budeme potrebovať na 3 porcie?

  • morskú/himalájsku soľ
  • 1 brokolicu (400 g)
  • 220 g zelených fazuliek
  • 200 g edamame bôbov
  • 3 lyžice olivového oleja + 2 na prípravu tofu
  • 1 bielu cibuľu (100 g)
  • 1/4 lyžičky horčicových semienok
  • kôru z 1 bio limetky a šťavu z 1/2 limetky
  • 150 g bieleho bio tofu
  • 1/2 lyžičky kurkumy
  • mleté čierne korenie
  • 50 g nastrúhaného čerstvého kokosu
  • 10 g čerstvého koriandra

Ako budeme postupovať?

1. Do väčšieho hrnca dáme zovrieť osolenú vodu a medzitým nakrájame brokolicu na ružičky a zo zelených fazuliek odrežeme konce.

2. Keď začne voda vrieť, pridáme ich do hrnca a varíme 7 minút, aby boli mäkké, ale zároveň ostali chrumkavé. Je dôležité brokolicu nerozvariť.

3. Keď je zelenina uvarená, scedíme ju a necháme odkvapkať. Do vriacej vody ešte pridáme edamame bôby a varíme ich 3 minúty.

4. Potom ich pridáme k zvyšnej zelenine. Keď je zelenina suchá, presunieme ju do väčšej misky.

5. V panvici zohrejeme olivový olej a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú restujeme 5 minút.

6. Potom k nej pridáme horčicové semienka (naozaj len trošku, lebo štípu). Keď začnú semienka praskať, pridáme aj kôru a šťavu z limetky a ešte chvíľku restujeme. Potom zmes vypneme a necháme 10 minút odstáť.

7. Medzitým ešte opečieme tofu. Na panvici zohrejme 2 lyžice olivového oleja, pridáme tofu nakrájané na kocky, osolíme ho a jemne posypeme kurkumou a korením.

8. Tofu opekáme 5-7 minút dochrumkava.

9. Potom už len k zelenine pridáme cibuľovú zmes, strúhaný kokos, nasekaný koriander a opečené tofu. Všetko spolu veľmi opatrne premiešame a podávame.

 

Tip: Kto má rád pikantné, môže si do šalátu pridať nakrájané čili papričky.

brokolicový šalát

 

šalát s brokolicou

Prajem dobrú chuť! :-)

 

Vieš, že samostatnú kapitolu šaláty nájdeš aj v našej najnovšej knihe Z fitka do kuchyne špeciál III?

fitshaker recepty kniha

 

Pochutnaj si aj na ďalších šalátoch:

Pórový šalát: skvelý ako príloha či zdravá večera

Rukolový šalát s mrkvou, avokádom, paradajkou a mungo klíčkami

Rukolový šalát s opekaným cícerom, paradajkami a vajíčkom: zdravá večera do 20 minút

Viktória Janov

Redaktorka vo Fitshaker
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj food blog victoriakitchenstories.com
Viktória Janov

Článok bol pridaný dňa 18/10/2019 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéPotréningovéReceptyŠalátyVeganVegetariánske   |   Autor: Viktória Janov

Komentáre