Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Fantastický brokolicový šalát s edamame a zelenými fazuľkami na orientálny spôsob

V dnešnom recepte bude hviezdiť nízkokalorická brokolica plná vitamínov a zdraviu prospešných látok v kombinácii s ďalšími pokladmi, a to so zelenými a aktuálne veľmi obľúbenými edamame fazuľkami, ktoré sú vlastne mladé sójové bôby. Edamame sú veľmi vhodné pre vegetariánov a vegánov, vďaka vysokému obsahu bielkovín a tiež pre budúce mamičky, keďže sú bohaté aj na kyselinu listovú. Bylinky a korenia v tomto recepte na brokolicový šalát mu dodajú orientálny nádych.

Doba prípravy: max. 30 minút

Čo budeme potrebovať na 3 porcie?


  • morskú/himalájsku soľ

  • 1 brokolicu (400 g)

  • 220 g zelených fazuliek

  • 200 g edamame bôbov

  • 3 lyžice olivového oleja + 2 na prípravu tofu

  • 1 bielu cibuľu (100 g)

  • 1/4 lyžičky horčicových semienok

  • kôru z 1 bio limetky a šťavu z 1/2 limetky

  • 150 g bieleho bio tofu

  • 1/2 lyžičky kurkumy

  • mleté čierne korenie

  • 50 g nastrúhaného čerstvého kokosu

  • 10 g čerstvého koriandra


Ako budeme postupovať?

1. Do väčšieho hrnca dáme zovrieť osolenú vodu a medzitým nakrájame brokolicu na ružičky a zo zelených fazuliek odrežeme konce.
2. Keď začne voda vrieť, pridáme ich do hrnca a varíme 7 minút, aby boli mäkké, ale zároveň ostali chrumkavé. Je dôležité brokolicu nerozvariť.
3. Keď je zelenina uvarená, scedíme ju a necháme odkvapkať. Do vriacej vody ešte pridáme edamame bôby a varíme ich 3 minúty.
4. Potom ich pridáme k zvyšnej zelenine. Keď je zelenina suchá, presunieme ju do väčšej misky.
5. V panvici zohrejeme olivový olej a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú restujeme 5 minút.
6. Potom k nej pridáme horčicové semienka (naozaj len trošku, lebo štípu). Keď začnú semienka praskať, pridáme aj kôru a šťavu z limetky a ešte chvíľku restujeme. Potom zmes vypneme a necháme 10 minút odstáť.
7. Medzitým ešte opečieme tofu. Na panvici zohrejme 2 lyžice olivového oleja, pridáme tofu nakrájané na kocky, osolíme ho a jemne posypeme kurkumou a korením.
8. Tofu opekáme 5-7 minút dochrumkava.
9. Potom už len k zelenine pridáme cibuľovú zmes, strúhaný kokos, nasekaný koriander a opečené tofu. Všetko spolu veľmi opatrne premiešame a podávame.
Tip: Kto má rád pikantné, môže si do šalátu pridať nakrájané čili papričky.
brokolicový šalát
 
šalát s brokolicou
Prajem dobrú chuť! :-)
 
Vieš, že samostatnú kapitolu šaláty nájdeš aj v našej najnovšej knihe Z fitka do kuchyne špeciál III?
fitshaker recepty kniha
 
Pochutnaj si aj na ďalších šalátoch:
Pórový šalát: skvelý ako príloha či zdravá večera
Rukolový šalát s mrkvou, avokádom, paradajkou a mungo klíčkami
Rukolový šalát s opekaným cícerom, paradajkami a vajíčkom: zdravá večera do 20 minút
Fotka autora
Viktória Janov
Redaktor vo Fitshaker

Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.