Čas prípravy: 60 min.
Čo budeme potrebovať na cca 30 ks?
- 100 ml horúcej vody
- 30 g kvalitného masla
- 250 – 280 g múky (použila som polohrubú špaldovú)
- 1 vajíčko
- 30 g bio kakaa
Na plnku:
- 80 g ricotty
- 60 ml smotany na šľahanie
- 80 g hrudkovitého tvarohu
- 4 stredne veľké jahody
- 1 lyžičku vanilkového extraktu
Ako budeme postupovať?
2. Pridáme do nej maslo a premiešame, aby sa roztopilo.
3. Pridáme kopcovitú lyžicu múky, dobre premiešame a necháme trochu vychladnúť, aby sme mohli pridať vajíčko.
4. Po vychladnutí pridáme vajíčko a veľmi rýchlo premiešame, aby sa vajíčko v žiadnom prípade nezačalo od tepla zrážať.
5. Pridáme kakao a ďalej postupne pridávame zvyšok múky a cesto domiesime ručne. Sledujeme konzistenciu cesta a múku pridávame podľa potreby, pretože vajíčko môže vážiť aj 50 aj 70 g, a od toho závisí, koľko múky nakoniec pridáme. Cesto by malo byť pružné, mäkké a nemalo by sa lepiť na ruky a dosku.
6. Vymiesené cesto necháme prikryté odpočívať 30 minút a pripravíme si plnku. V hlbokej miske do hladka vymiešame ricottu, smotanu, tvaroh, rozpučené jahody a vanilku.
7. Následne som pomocou formy vykrojila kruhy s priemerom 6 cm, vytvorila pirohy a naplnila ich.
8. Pirohy hodíme do vriacej vody a po vyplávaní varíme ešte 3-5 minút. Môžeme podávať so smotanou, šľahačkou, jahodovou omáčkou (na troške vody 15 minút podusíme jahody a rozmixujeme do hladka) alebo so všetkým naraz.
Tip: Ak sa zvýši plnka, primiešame k nej krupicu a vajíčko, vylejeme do formy na pečenie, poukladáme na vrch jahody alebo iné ovocie, posypeme kakaom a upečieme si vynikajúci tvarohovník.
Pre viac sladkých receptov, kde nejde žiadny biely cukor, ale sú vyrobené zo samých zdravých ingrediencií a aj kopec ďalších receptov na raňajky, obedy či večere nájdeš v našich knihách:
Využi sezónu jahôd. Pripraviť si môžeš aj tieto dobroty:
Recept na jednoduchý chia puding s kokosovým mliekom a jahodami
Úžasné jahodové tiramisu bez vajec a pridaného cukru
Fantastické parené buchty z kvásku plnené jahodami
Varenie ako terapia? Pre mňa je pocit, keď stojím v kuchyni, jedlo vonia a treba už len zavolať “večera” presne to, čo predpísal lekár. V kuchyni rada experimentujem a skúšam rôzne chute a koreniny. Ešte aj moji dvaja psi sa volajú Čili a Kari. Uprednostňujem lokálne a sezónne potraviny a vždy ma poteší, keď objavím poctivých domácich farmárov. Najväčšou odmenou sú pre mňa plné brušká môjho manžela, hostí a čoskoro už aj mojej dcérky, pri ktorej práve začíname s príkrmami. Veľmi rada by som ti niečo z tejto svojej vášne odovzdala vo svojich receptoch a tipoch.