Úžasné jahodové tiramisu bez vajec a pridaného cukru

Jahody sa na nás už usmievajú a červenajú z pultov farmárov a obchodov a o chvíľu sa začnú otvárať aj samozbery. Jahody milujeme všetci traja a tiramisu je môj obľúbený dezert, takže táto kombinácia bola jasná voľba. V recepte nie sú použité surové vajíčka ako v klasickom tiramisu. Asi najdôležitejšie pri príprave sú piškóty. Ak si vyberiete príliš mäkké, tiramisu bude rozmočené už po pár hodinách. Samozrejme, ak preferujete šťavnatosť, môžete použiť aj naše klasické okrúhle piškóty. Ja mám rada v tiramisu štruktúru, preto väčšinou siahnem po väčších a hrubších talianskych piškótach, ktoré sa volajú Savoiardi.

Informácie ku kalóriám: Je tiež pravda, že tiramisu je kalorická bomba, ktorú by sme si naozaj mali dopriať len raz za čas. Konkrétne tento recept obsahuje celkovo cca 1 970 kcal, čo je v prepočte 330 kcal na porciu (pri 6 porciách celkovo). V mojom prípade je to približne pätina celkovej dennej energetickej spotreby. Čiže ak si dám pozor a zjem už len ľahšiu večeru, prípadne si zacvičím, nemusím mať výčitky svedomia. Ak však chcete menej kalorickú verziu , oplatí sa nahradiť mascarpone ricottou. Samozrejme, že to zmení aj chuť tohto dezertu, pretože mascarpone je pre tiramisu výslovne špecifické. Na jednej porcii však v prípade použitia ricotty ušetríte až 120 kcal (ricotta obsahuje 103 kcal/100 g a mascarpone 434 kcal/100 g).

Čas prípravy: 30 minút (+ necháme odstáť cez noc v chladničke)

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?

  • 250 g mascarpone (môžeme nahradiť ricottou pre menej kalorickú verziu)
  • 125 ml smotany na šľahanie (môžeme nahradiť kokosovou smotanou pre menej kalorickú verziu)
  • 1-2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 80 ml kvalitného jahodového džemu (použila som taký, čo je prisladzovaný stéviou)
  • 70 ml vody
  • 1 lyžičku balzamikového octu (môžeme nahradiť citrónovou šťavou)
  • cca 130 g piškót (záleží na veľkosti a tvare, aký zvolíš; ja som použila veľké piškóty Savoiardi a potrebovala som 8 kusov na formu veľkosti 22 x 14 x 6 cm; samozrejme, pre ľudí, ktorí sú chcú verziu Tiramisu úplne bez vajec, použijeme bezvaječné piškóty)
  • 250 g jahôd nakrájaných na plátky

Ako budeme postupovať?

1. Najprv si pripravíme krém a vyšľaháme mascarpone spolu so smotanou a s vanilkou. Ak chceme, aby bolo tiramisu šťavnatejšie, pridáme viac smotany, aby bol krém redšej konzistencie.

2. Ďalej si pripravíme zmes na namáčanie piškót. V miske dobre premiešame jahodový džem s vodou a octom.

3. Teraz môžeme začať skladať naše tiramisu. Polovicu piškót po jednej namočíme v džemovej vode a ukladáme na spodok formy. Netreba ich nechať namočené, pretože by sa mohli rozmočiť.

4. Na piškóty natrieme polovicu krému z mascarpone a zo smotany a navrch poukladáme polovicu plátkov jahôd.

5. Postup zopakujeme pri druhej vrstve. Naplnenú formu zabalíme do potravinovej fólie a necháme na noc v chladničke.

 

Tip: Namiesto vody môžeme použiť aj ľahké biele alebo šumivé víno, ak budú tiramisu konzumovať len dospelí.

uzasne jahodove tiramisu

Nech všetkým chutí! :-)

 

Viac fantastických receptov nielen so sezónnymi jahodami nájdeš v našich knihách:

zdravé recepty

 

Kde všade ešte využiť jahody?

Tapiokový puding s jahodami a bazou: tip na sladkú desiatu aj zdravý dezert

Fantastické parené buchty z kvásku plnené jahodami

MEGA dobrý kokosový cheesecake s jahodami, aj pre deti od 2 rokov

MEGA dobrý dvojfarebný puding cake s jahodami, ktorý musíš vyskúšať!

Fantastická tvarohová štrúdľa s jahodami, do ktorej sa zamiluješ

Bohdana Tandlich

Článok bol pridaný dňa 29/05/2020 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyRecepty   |   Autor: Bohdana Tandlich

Komentáre