Toto je super recept na jednoduchú jemne sladkú a chrumkavú domácu granolu, ktorú si môžeš dopriať k jogurtu. Niečo, čo som kedysi považovala za časovo náročné, je teraz jedna z mojich obľúbených vecí! Je také jednoduché dať dokopy zopár ingrediencií a nechať ich chvíľku piecť. Za ten čas si môžeš zacvičiť, dať si kávu, niečo si prečítať alebo sa pohrať s deťmi. A výsledok je chutný a oveľa zdravší ako kupované verzie.
Úprimne povedané, len čo si začneš robiť svoju domácu granolu, ku kupovanej sa už nevrátiš. Rozdiel je v chuti, textúre a sviežosti. Navyše môžeš kontrolovať prísady a hladinu cukru, čo je dôležité, pretože väčšina kupovaných granol je v podstate nabitá cukrom.
Ako na to?
1
Rúru si predhrejeme na 175 ˚C a plech vystelieme papierom na pečenie.
2
Zmiešame ovos a semienka v miske.
3
Pridáme štipku soli, rozpustený kokosový olej a med. Dobre premiešame, aby sa suché ingrediencie úplne obalili.
4
Zmes rozotrieme na plech. Pečieme 20 minút.
5
Po upečení necháme granolu úplne vychladnúť. Uchovávame vo vzduchotesnej nádobe jeden až dva týždne.
Nápady na použitie tejto medovo-ovsenej granoly:
- Nasyp si ju na ranný jogurt alebo do smoothie.
- Banán nakrájaj na plátky, potri orechovým maslom a posyp granolou.
- Použi ako polevu na domácu zmrzlinu.
Verím, že ťa recept inšpiruješ a ani ty sa už nevrátiš ku kupovaným verziám, ale začneš si robievať domácu granolu sama. Nech sa darí :-)!
Recepty na zdravé raňajky, ale aj obedy a večere nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz