Čo je doma, to sa ráta! Obzvlášť, ak sa ti rátajú chrumkavé a poctivé domáce raňajky, ktoré si pripravíš na dlhú dobu vopred. Nenechaj sa odradiť dobou prípravy. Skutočne sa to oplatí. Navyše, je v nej kopec priestoru na experimentovanie. Z jedného základného receptu tak pripravíš aj niekoľko príchutí – dokonca aj pre náročných stravníkov. :-)
Čas prípravy
- 10 hodín"fermentácia"
- 70 minútpríprava + pečenie
Ako na to?
1
V uzatvárateľnej miske zmiešame kvások s medom a orechovým maslom.
2
Do zmesi vmiešame všetky druhy vločiek.
3
Prikryjeme a pri izbovej teplote necháme stáť 8 - 10 hodín. Pre istotu použijeme väčšiu misku, zmes svoj objem zväčší.
4
Do inej misky vložíme semennú aj ovocnú zmes. Zalejeme vlažnou vodou a necháme 8 hodín napučať.
5
Po 8 hodinách scedíme vodu zo semeno-ovocnej zmesi.
6
Po 8-10 hodinách zapneme rúru a vyhrejeme ju na 150°C s ventilátorom.
7
Na suchej panvičke opražíme orechovú zmes (naša experimentálna časť) do chrumkava.
8
Kým bude teplá, vmiešame do nej orechové maslo a med.
9
Do misky s kváskom vmiešame semienka, ovocie, orechy a poriadne premiešame. Následne vmiešame škoricu, vanilku, soľ a datľový sirup.
10
Na plech vystlaný papierom na pečenie rozotrieme a uťapkáme tenkú vrstvu zmesi. Pečieme 45-50 min pri 150°C.
11
Každých 10 min granolu premiešame vareškou alebo vidličkou, aby sa vysušila a upiekla rovnomerne.
TIP: Túto granolu môžu už aj detičky od 2 rokov, avšak nepoužívaj arašidové maslo, ale radšej mandľové. Arašidy sú silným alergénom.
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 45 g):
195 kcal
821 kJ
T:
9 g
B:
5 g
S:
22 g
V:
2 g
Táto granola prevonia domov pri jej príprave a potom každučké ráno, kedy ju vyberieš a pripravíš s mliekom, jogurtom, rastlinným mliekom, či len poliate javorovým sirupom a posypané čerstvým ovocím. Nielen ja, ale aj moje deti, krstniatka, rodina a susedia ti potvrdia, že každá minútka strávená pri práci s kváskom za to stojí! Dobrú chuť. :-)
Ďalšie skvelé raňajkové inšpirácie nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:
Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)