Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Chceš si pripraviť chrumkavé raňajky? Recept na domácu kváskovú granolu TU

40 porcií
granola

Potrebujeme: 

  • Na základnú časť granoly:
  • 1 hrnček kvásku (použiť môžeš aj kvások, ktorý odoberieš pri ozdravovaní kvásku)
  • ½ hrnčeka domáceho medu
  • ½ hrnčeka orechového masla (napr. arašidové, ak to robíš deťom tak mandľové)
  • 1 hrnček špaldových vločiek
  • 1 hrnček pohánkových vločiek
  • 1 hrnček žitných vločiek
  • 1 hrnček semienkovej zmesi (napr. tekvicové a slnečnicové)
  • 1 hrnček zmesi sušeného ovocia (napr. jablká a hrozienka)
  • Na experimentálnu časť granoly:
  • 1 hrnček orechovej zmesi (napr. mandle, lieskovce, vlašské a píniové oriešky)
  • ½ hrnčeka orechového masla (napr. arašidové, pre deti radšej mandľové)
  • ½ hrnčeka domáceho medu
  • 2 lyžičky mletej škorice (napr. Ceylon)
  • 2 vanilkové lúsky
  • 2 lyžičky morskej/himalájskej soli
  • 3 lyžice datľového sirupu
granola

Čo je doma, to sa ráta! Obzvlášť, ak sa ti rátajú chrumkavé a poctivé domáce raňajky, ktoré si pripravíš na dlhú dobu vopred. Nenechaj sa odradiť dobou prípravy. Skutočne sa to oplatí. Navyše, je v nej kopec priestoru na experimentovanie. Z jedného základného receptu tak pripravíš aj niekoľko príchutí – dokonca aj pre náročných stravníkov. :-)

Čas prípravy

  • 10 hodín"fermentácia"
  • 70 minútpríprava + pečenie

Ako na to?

1

V uzatvárateľnej miske zmiešame kvások s medom a orechovým maslom.

2

Do zmesi vmiešame všetky druhy vločiek.

3

Prikryjeme a pri izbovej teplote necháme stáť 8 - 10 hodín. Pre istotu použijeme väčšiu misku, zmes svoj objem zväčší.

4

Do inej misky vložíme semennú aj ovocnú zmes. Zalejeme vlažnou vodou a necháme 8 hodín napučať.

5

Po 8 hodinách scedíme vodu zo semeno-ovocnej zmesi.

6

Po 8-10 hodinách zapneme rúru a vyhrejeme ju na 150°C s ventilátorom.

7

Na suchej panvičke opražíme orechovú zmes (naša experimentálna časť) do chrumkava.

8

Kým bude teplá, vmiešame do nej orechové maslo a med.

9

Do misky s kváskom vmiešame semienka, ovocie, orechy a poriadne premiešame. Následne vmiešame škoricu, vanilku, soľ a datľový sirup.

10

Na plech vystlaný papierom na pečenie rozotrieme a uťapkáme tenkú vrstvu zmesi. Pečieme 45-50 min pri 150°C.

11

Každých 10 min granolu premiešame vareškou alebo vidličkou, aby sa vysušila a upiekla rovnomerne.

TIP: Túto granolu môžu už aj detičky od 2 rokov, avšak nepoužívaj arašidové maslo, ale radšej mandľové. Arašidy sú silným alergénom.

Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 45 g):

195 kcal

821 kJ

T:

9 g

B:

5 g

S:

22 g

V:

2 g

ranajky
zdrave ranajky
co na ranajky
kváskové recepty

Táto granola prevonia domov pri jej príprave a potom každučké ráno, kedy ju vyberieš a pripravíš s mliekom, jogurtom, rastlinným mliekom, či len poliate javorovým sirupom a posypané čerstvým ovocím. Nielen ja, ale aj moje deti, krstniatka, rodina a susedia ti potvrdia, že každá minútka strávená pri práci s kváskom za to stojí! Dobrú chuť. :-)

Ďalšie skvelé raňajkové inšpirácie nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:

zdravé recepty
Fotka autora
Iveta Kašická
Redaktor vo Fitshaker

Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.