Doba prípravy: cca 60 minút
Čo budeme potrebovať na 20-24 porcií?
- 8 vajíčok
- 5 lyžíc trstinového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 3 lyžičky kokosového oleja (alebo 1,5 dl oleja )
- 1,5 dl kvalitného mlieka
- 8 lyžíc špaldovej hladkej múky
- 1 prášok do pečiva bez fosfátov (cca 13 g)
- oriešky a semienka (z každého hrsť) − kešu, mandle, pistácie, lieskovce, slnečnice, tekvicové
- 2 hrste ovsených vločiek
- 250 ml šľahačky
- 250 g jemného tvarohu
- 2 jogurty značky Skyr (ja som použila čučoriedkový)
- 1 lyžicu trstinového cukru
- domáci džem
Ako budeme postupovať?
2. Pridáme žĺtka, ktoré pomaly vmiešame do peny z bielkov.
3. Pridáme olej a mlieko.
4. Múku si preosejeme, primiešame k nej prášok do pečiva.
5. Pomaly zamiešame k zmesi.
6. Pripravíme veľký plech, vystelieme ho papierom na pečenie.
7. Vylejeme pripravenú zmes a dáme piecť na 170 °C cca 30 min. podľa rúry.
8. Oriešky nasekáme na menšie kúsky a osmažíme na suchej panvici aj s ovsenými vločkami, necháme vychladnúť.
9. Šľahačku, tvaroh, jogurty a lyžicu cukru si vyšľaháme do hustej hmoty.
10. Koláč potrieme domácim džemom, dáme na to plnku a vrch posypeme zmesou orieškov.
11. Koláč necháme vychladnúť najmenej 3-4 hodiny.
Tip: Do orieškovej zmesi môžeme nastrúhať aj horkú čokoládu. Vrch koláča môžeme ozdobiť čerstvým ovocím.
Ďalšie chutné recepty nielen na koláče nájdeš aj v našich knihách:
A aké ďalšie koláčiky môžeš vyskúšať?
Vynikajúci slávnostný šťavnatý koláč s mascarpone, ovocím a želatínou pre celú rodinu
Svieži citrónovo-makový cheesecake s mandľovo-kokosovým korpusom
Božský slivkový koláč s posýpkou a jogurtovou plnkou
Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)