Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Lahodný perníkový velvet cake plnený škoricovým krémom a jablkami

240 min
16 ks rezu
velvet cake

Potrebujeme: 

  • Na krém:
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 300 g bielej čokolády
  • 100 g lieskovcovej (alebo inej orieškovej) pasty či masla
  • 750 g mascarpone
  • 1 lyžicu mletej škorice
  • --
  • Na plnka:
  • 500 g ošúpaných jabĺk
  • 100 g trstinového cukru
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • --
  • Na korpus:
  • 120 g masla
  • 200 g cukru
  • 2 vajíčka
  • 300 g múky
  • 30 g perníkového korenia
  • 250 ml kefíru
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • 2 lyžičky vínneho octu
velvet cake

Ak aj vám učarovala klasická červená dobrota s názvom Red Velvet Cake, z nášho vianočného variantu tohto dezertu doslova padnete na zadok.

Vláčny korpus plný perníkových chutí naplnený škoricovým krémom a jabĺčkami je výbuchom slávnostných chutí, a preto je ideálnym dezertom nielen na Vianoce!

Ako pri každej torte, aj tu si recept vyžaduje viac práce, ale výsledok stojí za to. Sľubujeme!

Poznámka: Tento recept je na tortu s priemerom 18 – 20 cm. Ak chcete piecť v štandardnej forme, ktorá má priemer 24 cm, vynásobte všetky ingrediencie krát 1,5.

Ako na to?

1

Deň vopred si pripravíme krém. V hrnčeku dáme zohriať smotanu na šľahanie. Keď začne vrieť, odstavíme ju a zalejeme ňou nasekanú bielu čokoládu a za občasného miešania stierkou pripravíme hladkú ganache (ganáž).

2

Do čokoládovej zmesi pridáme orieškovú pastu či maslo (my odporúčame lieskovcovú tubu od Kolatch). Vymiešame dohladka, a keď zmes vychladne na izbovú teplotu, primiešame mascarpone a spojíme stierkou do hladkého krému. Ten už iba dochutíme škoricou a dáme na noc zachladiť do chladničky.

3

Jablká očistíme a nakrájame na drobné kocky. Dusíme ich v hrnci s cukrom a so škoricou domäkka, a keď už sú uvarené, žufankou odoberieme do zvlášť šálky šťavu, ktorú pustili – pri plnení ňou budeme potierať korpusy.

4

Korpus: V mixéri si vyšľaháme na penu maslo s cukrom, po pár minútach pridáme vajíčka a na maximálnych otáčkach šľaháme, až kým cesto nemá krémovú konzistenciu. Následne pridáme suché suroviny a kefír a necháme zapracovať na najnižších otáčkach do hodvábnej (velvet) konzistencie.

5

V poháriku si zmiešame sódu a ocot – nezľaknite sa, zmes začne peniť. Túto zmes pridáme do cesta a opatrne zapracujeme.

6

Na pečenie použijeme dve formy s priemerom 20 cm, obe vystlané papierom na pečenie. Je lepšie použiť dve formy, cesto sa tak upečie rovnomernejšie. Pečieme na 175 ˚C cca 30 minút.

7

Korpusy po upečení necháme vychladnúť a rozrežeme na 4 časti (každý korpus na dve).

8

Plnenie torty: Spodný korpus si položíme na podložku a začíname plniť. Najprv ho potrieme jablkovou šťavou, ktorú sme si odložili, navrstvíme krém, dusené jablká a ďalší korpus. Takto postupujeme, až kým nenaplníme celú tortu.

9

Zvyšným krémom ju rovnomerne poobtierame a necháme v chladničke zatuhnúť, ideálne celú noc. My sme tortu ozdobili perníčkami a karamelovou polevou, ale fantázii sa medze nekladú!

Tip: Torty sa štandardne krájajú na trojuholníky, ktoré sú však obzvlášť pri vyšších tortách veľmi veľké a nie zrovna estetické. Skúste preto tortu nakrájať na rezy tak, že ju najprv celú rozkrojíte na polovicu a následne krájate po reze pásiky ako klasické rezy v cukrárni. Ak je torta rovnomerne naplnená, v každej porcii bude dostatok cesta, krému aj plnky!

Výživové hodnoty na 1 ks (rezu):

595 kcal

2502 kJ

T:

40 g

B:

8 g

S:

49 g

V:

2 g

Príjemné maškrtenie 😊.

Doplň svoje pečenie o našu zdravú Fitnutku. V e-shope na teba čakajú hneď tri príchute.

Urob si radosť a daruj sebe alebo svojim blízkym túto sladkú dobrotu pod stromček.

darček pre teba
Fotka autora
Bea Loffayová
Redaktorka vo Fitshakeri

Som študentkou medicíny. Páči sa mi, ako sa dá prostredníctvom "ľudskej reči" vysvetliť, čo sa v našom tele deje a dať tak možnosť všetkým, ktorí sa zaujímajú porozumieť ľudskému telu. Okrem toho som fanúšikom cestovania, spoznávania a dobrého jedla a tieto moje vášne sa snažím preniesť aj do mojich článkov. Ak ťa zaujíma, čo sa v našom tele deje pri športe, jedle, ako si zachovať fyzické aj psychické zdravie, či všetky možné aj nemožné témy z oblasti zdravia podložené štúdiami a faktami tu si na správnom mieste.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.