Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Lahodný perníkový velvet cake plnený škoricovým krémom a jablkami

240 min
16 ks rezu
velvet cake

Potrebujeme: 

  • Na krém:
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 300 g bielej čokolády
  • 100 g lieskovcovej (alebo inej orieškovej) pasty či masla
  • 750 g mascarpone
  • 1 lyžicu mletej škorice
  • --
  • Na plnka:
  • 500 g ošúpaných jabĺk
  • 100 g trstinového cukru
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • --
  • Na korpus:
  • 120 g masla
  • 200 g cukru
  • 2 vajíčka
  • 300 g múky
  • 30 g perníkového korenia
  • 250 ml kefíru
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • 2 lyžičky vínneho octu
velvet cake

Ak aj vám učarovala klasická červená dobrota s názvom Red Velvet Cake, z nášho vianočného variantu tohto dezertu doslova padnete na zadok.

Vláčny korpus plný perníkových chutí naplnený škoricovým krémom a jabĺčkami je výbuchom slávnostných chutí, a preto je ideálnym dezertom nielen na Vianoce!

Ako pri každej torte, aj tu si recept vyžaduje viac práce, ale výsledok stojí za to. Sľubujeme!

Poznámka: Tento recept je na tortu s priemerom 18 – 20 cm. Ak chcete piecť v štandardnej forme, ktorá má priemer 24 cm, vynásobte všetky ingrediencie krát 1,5.

Ako na to?

1

Deň vopred si pripravíme krém. V hrnčeku dáme zohriať smotanu na šľahanie. Keď začne vrieť, odstavíme ju a zalejeme ňou nasekanú bielu čokoládu a za občasného miešania stierkou pripravíme hladkú ganache (ganáž).

2

Do čokoládovej zmesi pridáme orieškovú pastu či maslo (my odporúčame lieskovcovú tubu od Kolatch). Vymiešame dohladka, a keď zmes vychladne na izbovú teplotu, primiešame mascarpone a spojíme stierkou do hladkého krému. Ten už iba dochutíme škoricou a dáme na noc zachladiť do chladničky.

3

Jablká očistíme a nakrájame na drobné kocky. Dusíme ich v hrnci s cukrom a so škoricou domäkka, a keď už sú uvarené, žufankou odoberieme do zvlášť šálky šťavu, ktorú pustili – pri plnení ňou budeme potierať korpusy.

4

Korpus: V mixéri si vyšľaháme na penu maslo s cukrom, po pár minútach pridáme vajíčka a na maximálnych otáčkach šľaháme, až kým cesto nemá krémovú konzistenciu. Následne pridáme suché suroviny a kefír a necháme zapracovať na najnižších otáčkach do hodvábnej (velvet) konzistencie.

5

V poháriku si zmiešame sódu a ocot – nezľaknite sa, zmes začne peniť. Túto zmes pridáme do cesta a opatrne zapracujeme.

6

Na pečenie použijeme dve formy s priemerom 20 cm, obe vystlané papierom na pečenie. Je lepšie použiť dve formy, cesto sa tak upečie rovnomernejšie. Pečieme na 175 ˚C cca 30 minút.

7

Korpusy po upečení necháme vychladnúť a rozrežeme na 4 časti (každý korpus na dve).

8

Plnenie torty: Spodný korpus si položíme na podložku a začíname plniť. Najprv ho potrieme jablkovou šťavou, ktorú sme si odložili, navrstvíme krém, dusené jablká a ďalší korpus. Takto postupujeme, až kým nenaplníme celú tortu.

9

Zvyšným krémom ju rovnomerne poobtierame a necháme v chladničke zatuhnúť, ideálne celú noc. My sme tortu ozdobili perníčkami a karamelovou polevou, ale fantázii sa medze nekladú!

Tip: Torty sa štandardne krájajú na trojuholníky, ktoré sú však obzvlášť pri vyšších tortách veľmi veľké a nie zrovna estetické. Skúste preto tortu nakrájať na rezy tak, že ju najprv celú rozkrojíte na polovicu a následne krájate po reze pásiky ako klasické rezy v cukrárni. Ak je torta rovnomerne naplnená, v každej porcii bude dostatok cesta, krému aj plnky!

Výživové hodnoty na 1 ks (rezu):

595 kcal

2502 kJ

T:

40 g

B:

8 g

S:

49 g

V:

2 g

Príjemné maškrtenie 😊.

Doplň svoje pečenie o našu zdravú Fitnutku. V e-shope na teba čakajú hneď tri príchute.

Urob si radosť a daruj sebe alebo svojim blízkym túto sladkú dobrotu pod stromček.

darček pre teba
Fotka autora
Bea Loffayová
Redaktorka vo Fitshakeri

Ľudské telo ma vždy fascinovalo čo bol aj jeden z dôvodov, pre ktorý som sa rozhodla stať sa lekárkou. Páči sa mi, ako sa dá prostredníctvom “ľudskej reči" vysvetliť, čo sa v našom organizme deje a dať tak možnosť všetkým, ktorí sa zaujímajú porozumieť nášmu fungovaniu. Na blogu Fitshaker sa vám tak snažím priblížiť témy týkajúce sa ženského zdravia, výživy a fungovania nášho tela, podložené štúdiami a faktami. Ak vás zaujíma konkrétna téma, budeme radi ak sa nám ozvete do redakcie.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.