Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Kváskový bryndzový podplamenník so slaninou

bryndzový podplamenník
Tradičné slovenské jedlá sú pre mňa vždy výzvou. Milujem alternatívy, ale dnes som alternovala len cesto. Náplň som dala klasickú. Myslela som však aj na tých, ktorí si  strážia kalórie. Je na vás, ktorú verziu si vyberiete, ak máte pred sebou celkom slušný výdaj, pokojne urobte slaninkovú verziu. Ak máte pocit, že dnes veľa kalórií neminiete, choďte do odľahčenej verzie. Myslím si však, že akúkoľvek verziu zvolíte, pochutíte si vy aj vaša rodina.

Čas prípravy: Rozkvas 10-12 hodín, cesto: 4 hodiny, cesto na plechu: 2 hodiny, príprava náplne: 30 minút, čas pečenia: cca 50 minút

Čo budeme potrebovať na 10 porcií?

Na rozkvas:

  • 150 g celozrnnej hladkej špaldovej múky

  • 150 ml vlažnej vody

  • 2 lyžice materského ražného kvásku


Na cesto:

  • 300 g celozrnnej polohrubej špaldovej múky

  • 1 vajíčko

  • 2 lyžice slnečnicového oleja

  • 1 varený zemiak v šupe

  • 150 ml kvalitného mlieka

  • štipku morskej/himalájskej soli


Na náplň:

  • 250 g májovej bryndze (môže sa nahradiť tvarohom)

  • 200 g kyslej smotany (môže sa nahradiť bielym jogurtom)

  • 2 ks mladej cibuľky aj s vňaťou

  • 50 ml kvalitného mlieka na rozriedenie bryndze, ak je hustá

  • 200 g slaniny (môže sa nahradiť šunkou)

  • pažítka na posypanie


Ako budeme postupovať?

1. Z múky, vody a materského kvásku si dobrým premiešaním pripravíme rozkvas, ktorý necháme pri izbovej teplote 10-12 hodín kvasiť. Najlepšie je, ak si ho pripravíme večer a rozkvas kysne cez noc.
2. Keď máme rozkvas vykysnutý, pridáme polohrubú špaldovú múku, vajíčko, olej a ošúpaný nastrúhaný uvarený zemiak.
3. Pomaly pridávame mlieko a dochutíme štipkou soli.
4. Všetky suroviny spolu dobre premiešame a vypracujeme cesto. Cesto je trochu redšie, preto pracujeme s varechou.
5. Misku s cestom prikryjeme utierkou alebo potravinovou fóliou a necháme kysnúť ďalšie 4 hodiny.
6. Po vykysnutí dáme na plech papier na pečenie. Z misky cesto vylejeme na plech a namočenými rukami ho roztiahneme rovnomerne po celom plechu.
7. Takto pripravené cesto necháme kysnúť ešte cca 2 hodiny.
8. Keď sa blíži čas vykysnutia cesta, v miske si rozmiešame bryndzu spolu s kyslou smotanou a nakrájanou cibuľkou. Ak je bryndza hustá, môžeme ju rozriediť trochou mlieka.
9. Slaninu nakrájame na malé kocky.
10. Vykysnuté cesto na koniec potrieme rovnomerne rozmiešanou bryndzou a posypeme nakrájanou slaninou.
11. Takto pripravený podplamenník vložíme do rúry vyhriatej na 200 ˚C a pečieme cca 50 minút.
12. Po upečení nakrájame a servírujeme s nakrájanou pažítkou.
Výživové hodnoty na 1 ks (cca 150 g slaninovej verzie):

















Kalorická hodnotaTukySacharidyBielkovinyVláknina
1 561 kJ
371 kcal
18 g33 g19 g4 g
 
Výživové hodnoty na 1 ks (cca 150 g  pri použití šunky namiesto slaniny, jogurtu namiesto smotany a tvarohu namiesto bryndze):

















Kalorická hodnotaTukySacharidyBielkovinyVláknina
1 120 kJ
266 kcal
7 g33 g16 g4 g
 
bryndzovy podplamenník
 
recept na podplamenník
 
podplamenník s bryndzou
Nech vám chutí! :-)
 
Aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III nájdeš recepty na pečivo, z kvásku, recepty na pohostenie pre návštevy, ale aj mnoho iných:
fitshaker knihy
 
Ak máš doma kvások, môžeš pripraviť aj:
Fantastické parené buchty z kvásku plnené jahodami
Vynikajúce kváskové cuketové tyčinky: zdravá desiata či olovrant aj pre deti od 1 roka
Tip na kváskové pečivo aj pre deti od 1 roka: domáce pletienky
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.