Čas prípravy: Rozkvas 10-12 hodín, cesto: 4 hodiny, cesto na plechu: 2 hodiny, príprava náplne: 30 minút, čas pečenia: cca 50 minút
Čo budeme potrebovať na 10 porcií?
- 150 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
- 150 ml vlažnej vody
- 2 lyžice materského ražného kvásku
Na cesto:
- 300 g celozrnnej polohrubej špaldovej múky
- 1 vajíčko
- 2 lyžice slnečnicového oleja
- 1 varený zemiak v šupe
- 150 ml kvalitného mlieka
- štipku morskej/himalájskej soli
Na náplň:
- 250 g májovej bryndze (môže sa nahradiť tvarohom)
- 200 g kyslej smotany (môže sa nahradiť bielym jogurtom)
- 2 ks mladej cibuľky aj s vňaťou
- 50 ml kvalitného mlieka na rozriedenie bryndze, ak je hustá
- 200 g slaniny (môže sa nahradiť šunkou)
- pažítka na posypanie
Ako budeme postupovať?
2. Keď máme rozkvas vykysnutý, pridáme polohrubú špaldovú múku, vajíčko, olej a ošúpaný nastrúhaný uvarený zemiak.
3. Pomaly pridávame mlieko a dochutíme štipkou soli.
4. Všetky suroviny spolu dobre premiešame a vypracujeme cesto. Cesto je trochu redšie, preto pracujeme s varechou.
5. Misku s cestom prikryjeme utierkou alebo potravinovou fóliou a necháme kysnúť ďalšie 4 hodiny.
6. Po vykysnutí dáme na plech papier na pečenie. Z misky cesto vylejeme na plech a namočenými rukami ho roztiahneme rovnomerne po celom plechu.
7. Takto pripravené cesto necháme kysnúť ešte cca 2 hodiny.
8. Keď sa blíži čas vykysnutia cesta, v miske si rozmiešame bryndzu spolu s kyslou smotanou a nakrájanou cibuľkou. Ak je bryndza hustá, môžeme ju rozriediť trochou mlieka.
9. Slaninu nakrájame na malé kocky.
10. Vykysnuté cesto na koniec potrieme rovnomerne rozmiešanou bryndzou a posypeme nakrájanou slaninou.
11. Takto pripravený podplamenník vložíme do rúry vyhriatej na 200 ˚C a pečieme cca 50 minút.
12. Po upečení nakrájame a servírujeme s nakrájanou pažítkou.
Výživové hodnoty na 1 ks (cca 150 g slaninovej verzie):
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
1 561 kJ 371 kcal | 18 g | 33 g | 19 g | 4 g |
Výživové hodnoty na 1 ks (cca 150 g pri použití šunky namiesto slaniny, jogurtu namiesto smotany a tvarohu namiesto bryndze):
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
1 120 kJ 266 kcal | 7 g | 33 g | 16 g | 4 g |
Aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III nájdeš recepty na pečivo, z kvásku, recepty na pohostenie pre návštevy, ale aj mnoho iných:
Ak máš doma kvások, môžeš pripraviť aj:
Fantastické parené buchty z kvásku plnené jahodami
Vynikajúce kváskové cuketové tyčinky: zdravá desiata či olovrant aj pre deti od 1 roka
Tip na kváskové pečivo aj pre deti od 1 roka: domáce pletienky
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.