Aj ja patrím k milovníkom čínskeho jedla. Keď som si ho kedysi dávala v reštauráciách, nikdy som si nemohla byť istá zložením. Navyše, chuť jedla bola častokrát príliš slaná, čo je ale ešte horšie, ja som si na to pomaly zvykala. Preto som si jedného dňa povedala DOSŤ a odvtedy si chutnú čínu varím už len sama doma. Takto mám prehľad o množstve soli, ale aj iných surovinách, ktoré do nej dávam. Ak je to možné, do varenia používam vždy čerstvú zeleninu. Ak ma tlačí čas, siahnem po mrazenej zelenine (najlepšie takej, ktorú som si sama zamrazila). Tak sa poďme vrhnúť do varenia.
Ako na to?
1
Mäso nakrájame na väčšie rezance.
2
Urobíme marinádu zo 6 lyžíc sójovej omáčky, 3 lyžíc teriyaki omáčky, sezamu, čierneho korenia, štipky soli, medu a 1 lyžice olivového oleja.
3
Mäso v marináde poriadne obalíme a necháme chvíľu odpočívať. Minimálne po dobu, kým nakrájame zeleninu.
4
Zatiaľ čo mäso odpočíva v marináde, pripravíme zeleninovú zmes.
5
Mrkvu a papriku nakrájame na tenké pásiky alebo malé kúsky a pór na tenké kolieska.
6
Huby rozkrojíme na polovicu, prípadne ak sú príliš veľké či malé, podľa potreby.
7
Cibuľu nakrájame na malé kúsky a osmažíme ju na 1 lyžici olivového oleja do sklovita.
8
Potom pridáme zvyšnú zeleninu a podusíme ju asi 10 minút za občasného miešania.
9
Zeleninu zalejeme 3 dl vody a pridáme mungo klíčky, bambusové výhonky a nasekané kešu oriešky.
10
Dochutíme soľou a korením. Pridáme 3 lyžice sójovej omáčky a poriadne všetko premiešame.
11
Mäso sprudka opražíme na rozpálenej panvici. Keď sa mäso zatiahne, počkáme ešte asi 3 minúty a pridáme ho k zelenine.
12
Na záver pridáme kokosové mlieko. To celú omáčku zahustí a dodá jej exotickú chuť. Omáčku varíme aspoň 10-15 minút.
13
Odporúčame podávať spolu s ryžou, ktorú pripravíme podľa návodu na obale.
TIP: Namiesto ryže môžeme použiť napríklad aj čínske rezance.
Výživové hodnoty na 1 porciu (bez prílohy):
516 kcal
2167 kJ
T:
31 g
B:
37 g
S:
20 g
V:
5.3 g
Verím, že ťa neodstrašilo množstvo ingrediencií a recept si pripravíš aj ty. Naozaj po tomto jedle si budeš čínu pripravovať len ty sama doma. ;-)
Ďalšie zaujímavé recepty hľadaj aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:
Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!