Ak nechceš robiť stále iba kuracie soté či grilované prsia, ukážeme si zaujímavé spracovanie kuracích pŕs. Postup je veľmi jednoduchý, aj keď sa ti to možno na prvý pohľad nebude zdať. Stačí si však pripraviť vlastné bylinkové maslo, pridať ho k prsiam, zabaliť ich do cestíčka a upiecť v rúre. Ja som ako prílohu zvolila zemiakovo-brokolicovo-hráškovú kašu. Inšpiruj sa tipom na víkendový obed.
Čo budeme potrebovať na 6 porcií?
- 100 g kvalitného masla
- bylinky (ja som použila cesnak, bazalku, vňať z fenikla; dá sa použiť aj rozmarín, šalvia...)
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
Na kuracie prsia:
- 3 ks kuracích pŕs
- 1 balenie bio cesta na štrúdľu (alebo napr. Filo)
- 6 ks zemiakov
- 1 menšiu brokolicu
- 200 g mrazeného hrášku
- olivový olej na pokvapkanie
Ako budeme postupovať?
1
Najprv si pripravíme bylinkové maslo z 50 g masla a z nasekaných byliniek, soli a čierneho korenia.
2
Prsia si očistíme a nakrojíme „na motýlika“ a do stredu si rozdelíme bylinkové maslo tak, aby nám vyšlo aj na vrch, keď ich zrolujeme.
3
Cesto si dáme na pracovnú dosku a trochu si ho poskladáme akoby na harmoniku.
4
Na jeden kus kuracích pŕs použijeme 2 ks cesta, cesto je tenké. Položíme si naň naplnené prsia, vrch potrieme ešte trochou masla a zrolujeme.
5
Zrolované prsia dáme na malý plech trochu ďalej od seba, aby sa nedotýkali, inak by neboli chrumkavé.
6
Keď to máme hotové, dáme ich do chladničky, kým si očistíme zemiaky a brokolicu, zapneme si rúru, aby sa vyhriala na 180 ˚C.
7
Nakrájame zemiaky a brokolicu zhruba na rovnaké kusy, aby sa uvarili rovnako, varíme v mierne osolenej vode, asi 5 minút pred dovarením zemiakov pridáme hrášok.
8
Prsia dáme do rúry na 25-28 minút na 180 ˚C, každý podľa svojej rúry, vrch trošku pokvapkáme olivovým olejom.
9
Zemiaky, brokolicu a hrášok scedíme, pridáme zvyšné maslo a vymiešame alebo popučíme na kašu.
Tip: Podávame s čerstvým zeleninovým šalátom. Ja som nastrúhala čerstvú trojfarebnú mrkvu, ktorú som pokvapkala citrónom, javorovým sirupom a trochu posolila. Každý nech si dá, na čo má práve chuť.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
420 kcal
1764 kJ
T:
16 g
B:
29 g
S:
37 g
V:
5 g
Dobrú chuť :-)!
Recepty z kuracieho mäsa, ale aj z rýb, čisto vegetariánske, vegánske, sladké, raňajkové a iné nájdeš aj v našich kuchárskych fitness kuchárkach:
Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)