Čas prípravy: 45 minút
Čo budeme potrebovať na 5-6 porcií?
- 1 kel (cca 1 000 g)
- 1 cibuľu (cca 150 g)
- 3 lyžice olivového oleja
- 20 g kvalitného masla
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
- 1 lyžičku mletej rasce
- 500 ml zeleninového vývaru
- 500 ml vody
- 2 bobkové listy
- 2 zemiaky (cca 250 g)
- 150 ml sójovej smotany
Na lievance:
- 1 cuketu (cca 200 g)
- 150 g strúhanej mozzarelly
- 3 vajíčka
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
- hrsť petržlenovej vňate
- 100 g hladkej špaldovej celozrnnej múky (ak robíme recept pre deti, použijeme hladkú špaldovú múku)
- olivový olej na prípravu placiek
Ako budeme postupovať?
2. V hrnci zohrejeme olivový olej spolu s maslom a orestujeme cibuľu. Po chvíľke pridáme aj kel.
3. Kel osolíme, okoreníme a restujeme, kým nezmäkne, cca 5 minút, potom pridáme zeleninový vývar, vodu, bobkové listy a očistené a nakrájané zemiaky.
4. Takto ho varíme 20 minút a následne primiešame sójovú smotanu a ešte chvíľku povaríme. Potom prívarok vypneme, polovicu môžeme rozmixovať a vrátiť späť do hrnca, aby bol hustejší.
5. Pripravíme lievance. Cuketu umyjeme a nastrúhame nahrubo a takisto nastrúhame aj mozzarellu a vložíme ich do misky.
6. Pridáme vajíčka, soľ, korenie, hrsť nasekanej petržlenovej vňate a celozrnnú špaldovú múku.
7. Vymiešame stredne husté cesto a na olivovom oleji pečieme lievance z oboch strán. Z každej strany cca 3 minúty na miernom ohni.
Tip: Ak máme radi hustejší prívarok, môžeme ho zahustiť troškou tapiokovej múky.
Výživné zdravé recepty, ktoré dobre chutia aj pekne vyzerajú nájdeš aj v našich knihách:
Učarovali ti prívarky? Ochutnaj aj tieto:
Tip na rýchly obed do 30 minút: šošovicový prívarok s volským okom
Výživný tekvicový prívarok: tip na rýchly obed aj pre deti od 1 roka
Netradičný kelový prívarok, za ktorý ti telo poďakuje!
Zdravý obed aj pre vegetariánov: Špenátový prívarok
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov