Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Jednoduchý chrumkavý slnečnicový chlieb s brusnicami bez námahy

1 bochník
slnečnicový chlieb

Potrebujeme: 

  • 400 g hladkej špaldovej múky alebo chlebovej múky
  • 2 lyžičky soli
  • ½ lyžičky sušeného droždia
  • 90 g slnečnicových semien
  • 100 g sušených brusníc
  • 1 lyžicu medu
  • 360 ml teplej vody
slnečnicový chlieb

Rada pečiem chlieb, ale nerada ho miesim, preto som začala skúšať recepty, ktoré tento krok nevyžadujú. Výsledkom je chutný chrumkavý chlieb s prakticky nulovou prácou! Jeho jemná textúra a množstvo neodolateľných sušených brusníc v každom kúsku ťa o tom jednoznačne presvedčia.

Cesto na tento chlebík treba len zmiešať a nechať odpočívať 12 hodín. Áno! Nebuď však nervózna, týchto 12 hodín dáva cestu šancu kvasiť. A čas fermentácie od teba nevyžaduje absolútne nič. Stačí ho položiť na linku a zabudnúť naň až do druhého dňa.

Čas prípravy

  • 35 minútpríprava
  • 12 hodínodležanie

Ako na to?

1

Zmiešame spolu múku, soľ, droždie, semiačka, brusnice, med a vodu. Cesto bude dosť lepkavé, ale také potrebujeme. Jemne ho vytvarujeme do gule. Prikryjeme plastovým obalom alebo hliníkovou fóliou. Odložíme a necháme kysnúť 12 hodín pri izbovej teplote (úprimne povedané, akákoľvek normálna izbová teplota je v poriadku!). Cesto sa zdvojnásobí, prilepí na boky misy a bude pokryté vzduchovými bublinami.

2

Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú plochu a pomocou jemne pomúčených rúk čo najlepšie vytvarujeme guľku. Nemusí byť dokonalá. Cesto preložíme na veľký kus papiera na pečenie. Vložíme ho aj s papierom do misky, aby sa pri odpočinku nerozložilo. Pomocou veľmi ostrého noža jemne urobíme na vrchu X . Zľahka ho prikryjeme igelitom alebo čistou kuchynskou utierkou a necháme 30 minút odpočívať.

3

Počas týchto 30 minút predhrejeme rúru na 230 ˚C. Sklenený pekáč, v ktorom budeme piecť chlieb, dáme na 30 minút do rúry, aby bol pred vložením cesta extrémne horúci. Po 30 minútach vyberieme pekáč a opatrne vložíme cesto dovnútra tak, že ho zdvihneme aj s papierom. Ak máme veko, môžeme pekáč zakryť.

4

Pečieme 25 minút s nasadeným vekom. Opatrne odstránime veko a pokračujeme v pečení ďalších 8-10 minút, kým chlieb nie je zlatohnedý.

5

Upečený chlieb vyberieme z rúry a pred krájaním necháme 20 minút vychladnúť.

chlieb

Prajem dobrú chuť 😊!

Pozývame ťa do tohtoročnej 60-dňovej Výzvy do plaviek 🤗.

Ani tento rok nebude chýbať naša spoločná jazda, na ktorej odhalíš svoju silu, odvahu a sebavedomie ❤️. Čaká ťa nielen nadupaný program pre začiatočníkov aj pokročilých, ale takisto stravovacie videá s výživovým odborníkom Mgr. Michalom Páleníkom a rozhovory s fitshakeráčkami, ktoré sa podelia so svojimi silnými príbehmi.

Tak si nenechaj nič ujsť a pridaj sa k nám! Už 6. mája začíname 👇.

výzva do plaviek
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Kategórie

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.