Tento ovsený chlieb je zvonku chrumkavý, zvnútra mäkučký a vďaka všetkým semiačkam má najlahodnejšiu chuť v každom kúsku. Na výrobu tohto chleba ti stačí použiť jednoduchú metódu. Bez miesenia a zložitého tvarovania.
Poznáš tie nádherné bochníky pokryté semiačkami, ktoré vidíš v pekárni? Taký istý krásny a chrumkavý chlebík si môžeš vyrobiť aj doma.
Čas prípravy
- 40 minútpríprava
- 4 hodinykysnutie
Ako na to?
1
Vo veľkej miske zmiešame múku a droždie. Pridáme ovsené vločky, tekvicové a slnečnicové semiačka, soľ a premiešame, aby sa všetko spojilo.
2
V malej miske zmiešame med a vodu a potom nalejeme k múke. Pomocou silikónovej špachtle alebo lyžicou jemne premiešame. Cesto sa bude zdať suché a chlpaté, ale pokračujeme, kým sa všetko nespojí. Cesto je veľmi lepkavé.
3
Vytvarujeme si z neho guľôčku, misku zakryjeme a necháme kysnúť pri izbovej teplote 3 hodiny. Cesto dvojnásobne zväčší svoju veľkosť, prilepí sa na boky misky a bude mať veľa vzduchových bublín.
4
Pomocou výdatne pomúčených rúk a jemného tlaku, aby sa cesto príliš nevyfúklo, ho vytvarujeme do guľky. Cesto je veľmi lepkavé. Dáme ho do formy, ktorú sme si zľahka poprášili múkou.
5
Posypeme semiačkami. Ak sa nám semiačka nenalepia, zatlačíme ich do cesta čo najlepšie. Cesto voľne prikryjeme a necháme 45 minút odpočívať vo forme.
6
Predhrejeme si rúru na 220 ˚C. Pečieme 45 minút alebo kým chlebík pekne nezhnedne.
7
Upečený ho necháme vychladnúť a môžeme podávať.
Výživové hodnoty na 1 ks (100 g):
377 kcal
1587 kJ
T:
7 g
B:
15 g
S:
61 g
V:
7 g
Prajem ti lahodnú chuť 😊.
Pozývame ťa do tohtoročnej 60-dňovej Výzvy do plaviek 🤗.
Ani tento rok nebude chýbať naša spoločná jazda, na ktorej odhalíš svoju silu, odvahu a sebavedomie ❤️. Čaká ťa nielen nadupaný program pre začiatočníkov aj pokročilých, ale takisto stravovacie videá s výživovým odborníkom Mgr. Michalom Páleníkom a rozhovory s fitshakeráčkami, ktoré sa podelia so svojimi silnými príbehmi.
Tak si nenechaj nič ujsť a pridaj sa k nám! Už 6. mája začíname 👇.
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz