Doba prípravy: 2-2,5 hod.
Čo budeme potrebovať na 5-6 porcií?
- 2 cibule
- 5 lyžíc olivového oleja
- 1 kg kvalitného hovädzieho mäsa
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
- 6-7 fíg
- 1 lyžicu masla
- 1 lyžičku domáceho medu
- 300 g quinoy
Ako budeme postupovať?
2. Mäso opečieme spolu s cibuľou zo všetkých strán aby sa zatiahlo a udržalo si šťavu. Okoreníme a osolíme ho.
3. Podlejeme vodou tak, aby bolo asi 3/4 mäsa pod vodou, alebo vývarom. Pozor na soľ, ak je už vývar ochutený a osolený.
4. Mäso dusíme asi 1-2 hod podľa druhu, ktoré použijeme. Občas skontrolujeme a sledujeme, či ho treba ešte podlievať, aby neprihorelo.
5. Figy nakrájame na väčšie kúsky.
6. Na panvičku dáme roztopiť pol lyžice masla. Figy a med skaramelizujeme a podlejeme šťavou z mäsa.
7. Necháme zmes prejsť varom, odstavíme a vmiešame zvyšne maslo.
8. Quinou umyjeme. Uvaríme ju v pomere 1 diel vody a 1 diel quinoy. Osolíme, okoreníme a varíme do mäkka.
9. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a vývar rozmixujeme ponorným mixérom. Ak je šťava veľmi riedka môžeme zahustiť zemiakovým škrobom (príp. tapiokovým či iným), alebo špaldovou múkou.
10. Môžeme servírovať. :-)
Tip: Keď je mäso mäkké, môžeme k nemu do šťavy dať povariť figy. Rozvaria sa, ochutia šťavu a zároveň v nech zanechajú malé šťavnaté kúsky fíg.
Zaujímavé recepty na raňajky, obedy aj večere nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 2:
Mohli by sa ti zapáčiť aj tieto recepty:
Kuracie ražničí s tromi druhmi príloh
Kurací perkelt s mrkvovými haluškami
Bravčová panenka v makovej kruste
Bravčová panenka v medovo-vínovej omáčke so zelerovými čipsami
Koložvárska kapusta s mletým hovädzím mäsom v light verzii
Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)