Recept na jednoduché celozrnné halušky z hlivy

Halušky sú obľúbenou súčasťou slovenskej kuchyne. Hoci sú v podstate dávnou tradíciou, novodobé znalosti vo výžive sa dotkli aj ich prípravy. Radi v kuchyni miešame zmesi múk, a nebolo to inak ani pri príprave týchto halušiek. Špecialitou našej kuchyne sú jarné halušky s prvým medvedím cesnakom a so špenátom, kurkumové halušky, halušky s mixovanou cviklou a pod.

Do tejto várky je zakomponovaný prášok z blahodarnej hlivy ustricovej. Halušky boli súčasťou hlivovo-mangoldového soté, ktoré zjedli dospelí. No a aby sa výťažky hlivy dostali aj do brušiek detí, ktoré túto hubu zatiaľ vo „viditeľnom“ stave zjesť niekedy odmietajú, vmiešala som do cesta hlivový prášok. Haluškám dodal plnú a lahodnú chuť. Deti ich zjedli s maslom a trochou smotany.

Čas prípravy: 30 minút

Čo budeme potrebovať na 4-6 porcií?

  • 4 menšie zemiaky so šupkou typ B
  • 1 lyžičku morskej soli (výborná je aj čierna himalájska na výmenu)
  • 1 vajíčko
  • 500 g mix múk (100 g hladkej kukuričnej bio, 250 g polohrubej špaldovej, 150 g celozrnnej špaldovej hladkej)
  • 1 lyžičku mletého sušeného cesnaku
  • vlažnú vodu (úplne super je použiť filtrovanú vodu alebo vodu z prameňa)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžicu prášku z hlivy ustricovej

Ako budeme postupovať?

1. Zemiaky v šupke umyjeme, zbavíme nožom nečistôt, nakrájame na menšie kúsky a vhodíme do vitamixu (výkonného mixéra).

2. Pridáme soľ, vajíčko, kukuričnú múku, sušený cesnak, trochu vody (cca 2 dl) a olivový olej.

3. Dobrým tipom je použiť namiesto vody aj vychladnutý vývar či vodu po uvarení zemiakov − vtedy už nepridávame soľ. Vymixujeme nahladko.

4. Do misy preosejeme múky, premiešame nasucho a pridáme prášok z hlivy. (Pozn. autorky: Nezvyknem ho pridávať do mixéra, hliva mi je vzácna a v mixéri vždy niečo zo zmesi zostane, nerada ňou plytvám.)

5. Múky vymiešame s vymixovanou zemiakovou zmesou. Prípadne primiešame ešte vodu, ak by bolo cesto moc husté. Ak máme čas na prípravu, necháme zmes postáť aspoň pol hodiny. Občas ju premiešame. Cesto musí byť husté, ale vláčne a takmer tekuté, aby sa dobre pasírovalo cez haluškové sito.

6. Na varenie halušiek si vyberieme vysoký hrniec so širším otvorom. Vodu pri zovretí osolíme a cez „haluškovač“ pasírujeme do vody. Cesto nedávame všetko, ale po jednej plnej či dvoch naberačkách, aby halušky mali priestor na uvarenie.

7. Po pasírovaní vždy opatrne halušky vo vode premiešame, aby sa odlepili odo dna hrnca, a necháme minútu-dve variť. Dostanú sa na hladinu a potom ich vytiahneme v site.

8. Premyjeme vlažnou vodou. Často sa ma klienti na kurzoch pýtajú, prečo sa cestoviny po uvarení majú premývať. Keby ste ich nechali v ich teplote a vhodili do misy vo väčšom množstve (čo býva, keď varíte pre 3-6 osôb), halušky v strede by sa teplom ešte dovarili a mohli by mať až kašovitú konzistenciu. Čiže tou vodou ich schladíme.

9. Aby sa halušky nezlepili, do misy, kam ich po uvarení a premytí odložíme, môžeme pridať trochu olivového oleja a premiešať. Správne dochutené halušky sa dajú zjesť aj bez „hlavného jedla“, iba s trochou poduseného mangoldu, špenátu, žihľavy, nastrúhanej cukety, mrkvy alebo takej chrenovo-smotanovej omáčky.

celozrnné halušky

 

recept hliva

Verím, že vám budú chutiť!

 

Aj ty rada varíš chutné zdravé dobroty? Načerpaj inšpirácie aj v našich knihách:

recepty na zdravý obed

 

Vyskúšaj aj:

Krémová polievka z hlivy ustricovej za pol hodinku na stole!

Hubové ragú so šampiňónmi, hlivou a krúpami a jogurtové placky ako príloha: tip na vegetariánsky obed

Hliva ustricová na smotane: tip na výživný obed

Henrieta Kundrátová

Článok bol pridaný dňa 30/06/2020 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéReceptyVegetariánske   |   Autor: Henrieta Kundrátová

Komentáre