10x iný dresing na šalát

Čerstvá zelenina je v lete tá najlepšia voľba, či už ako príloha k hlavnému jedlu, alebo ako zdravá svieža porcia na večeru. Aj ty miluješ šaláty? Ja sa vždy teším na tú vôňu paradajok, na ozaj zelený listový šalát, na poľné uhorky a na bylinky z vlastnej záhradky. Čo však toto leto skúšam ja sú rôzne druhy domácich dresingov. Sú perfektné hlavne kvôli tomu, že človek nemá v strede leta pocit, akoby jedol celé týždne len jeden druh šalátu, ale naopak, jeho chuť môže byť napr. vďaka takému dresingu vždy iná. Je to jednoduché, čím viac dresingov a zálievok poznáš, toľko šalátov ješ :-). Obmieňaš ich len podľa aktuálnej chuti a nálady, alebo, čo máš práve po ruke. Určite vyskúšaj aj ty!

Olivový olej je taká klasika a častokrát aj úplným základom šalátových dresingov. Nezabudni používať vždy extra panenský olivový olej, ktorý je vhodný práve do šalátov a šalátových zálievok. Neboj sa ho pridať aj viac, nakoľko obsahuje priaznivé kyseliny, ktoré pomáhajú pri likvidácii podkožného tuku.

 

# 1: Bylinkový dresing

Veľmi obľúbený jednoduchý dresing, ktorý hádam poznáme všetky, ale nikdy nie je na škodu si zopakovať, ako si ho po domácky pripravíme.

Doba prípravy: 10 min.

Čo budeme potrebovať?

  • bylinky: pažítka, bazalka, kôpor, petržlen (z každého cca 1 lyžičku)
  • 150 g bieleho jogurtu (napr. gréckeho)
  • 50 g zakysanky/kefíru
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie

Ako budeme postupovať?

1. Čerstvé bylinky očistíme, osušíme a nasekáme nadrobno.

2. Pridáme ich k jogurtu a zakysanke.

3. Všetko spolu dobre premiešame.

4. Vzniknutý dresing podávame zamiešaný do šalátu alebo ako dip k zeleninovým hranolkám či plackám.

Jogurtový dresing

 

# 2: Domáca kešu majonéza

Ak si ju ešte neskúšala, jej chuť ťa pohltí. Zdravá chutná majonéza, no čo môže byť lepšie.

Doba prípravy: kešu namočené cez noc + 15 min. 

Čo budeme potrebovať?

  • 200 g naturálnych bio kešu orechov
  • ¼ šálky šťavy z bio citróna
  • 2-3 sušené ďatle
  • 1 lyžičku morskej/himalájskej soli
  • ½ nakrájanej menšej cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • ¼ hrnčeka panenského olivového oleja

Ako budeme postupovať?

1. Kešu orechy namočíme cez noc do vody.

2. Následne vodu zlejeme a kešu pridáme do mixéra spolu s ostatnými ingredienciami, okrem oleja.

3. Mixujeme dohladka, až pokým nevznikne požadovaná majonézová konzistencia. Pokiaľ je to potrebné, pridáme vodu.

4. Nakoniec postupne pridávame olej, aby sa dôkladne prepojil s majonézou.

5. Takto vzniknutú dobrotu môžeme skladovať v chladničke v uzatvorenej nádobe max. 2 týždne. Perfektne sa hodí na šalát, alebo ako pomazánka na krekry.

 

Tip: Do majonézy môžeme skúsiť pridať aj koreniny napr. kurkumu, čierne korenie, kôpor alebo rôzne bylinky.

kešu majonéza
Zdroj foto: https://www.jimejinak.cz/salaty-kesu-majoneza/

 

# 3: Francúzsky dresing

Veľmi populárny dresing, ktorého základom je olivový olej a vínny ocot. Navyše, ak máš rada Dijonsku horčicu, tak si určite pochutíš. :-)

Doba prípravy: 5. min.

Čo budeme potrebovať?

  • 1 lyžicu Dijon horčice
  • 2 lyžice bieleho vínneho octu
  • 6 lyžíc extra panenského olivového oleja
  • štipku trstinového cukru
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • mleté čierne korenie

Ako budeme postupovať?

1. Všetko spolu dobre premiešame a môžeme podávať na šalát.

horčicový dressing

 

# 4: Mätový dresing

Mňam, chuť tohto dresingu je svieža letná. Odporúčam dať tento dresing najprv na chvíľu do chladu a až potom sa doňho pustiť.

Doba prípravy: 15 min. + 30 min. chladenie

Čo budeme potrebovať?

  • ¼ uhorky
  • 150 g bieleho jogurtu (napr. gréckeho)
  • 1 lyžicu bieleho vínneho octu
  • 1/2 lyžice šťavy z citróna
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • hrsť mäty (najlepšie čerstvej)

Ako budeme postupovať?

1. Uhorku nastrúhame vo väčšej miske najemno.

2. Pridáme jogurt, ocot, šťavu z citróna, korenie a nadrobno nakrájanú mätu.

3. Všetko spolu dôkladne premiešame a dáme aspoň na 30 minút do chladničky.

 

Tip: Parádne sa hodí ku gréckemu šalátu.

Jogurtová zálievka

 

# 5: Sladkokyslý jahodový dresing

Neboj sa vyskúšať aj niečo nové. Odporúčam pridať do šalátu napr. aj jabĺčka, či granátové jablko.

Čo budeme potrebovať?

  • 1 hrnček prepolených čerstvých jahôd
  • 1 hrnček jablkového octu
  • ¼ hrnčeka trstinového cukru

Ako budeme postupovať?

1. V hrnci popučíme jahody a pridáme k nim jablkový ocot.

2. Prikryjeme a nechám odpočívať cca 1 hodinu.

3. Potom pridáme cukor a privedieme za občasného miešania do varu.

4. Následne znížime teplotu, zakryjeme a varíme ešte 10 min.

5. Potom, čo necháme dresing úplne vychladnúť, povyberáme z neho prípadné kusy jahôd a nalejeme tekutinu do pohárov.

6. Skladujeme na chladnom tmavom mieste.

Zálievka na šalát
ilustračný obrázok

 

# 6: Chrenovo-horčicový dresing

Ak máš rada štipľavé, tak skús pripraviť tento dresing. Chren je veľmi zdravý, ale ak by ti náhodou nechutil, pripraviť si môžeš aj ten klasický medovo-horčicový dresing.

Doba prípravy: 15 min.

Čo budeme potrebovať?

  • 2 lyžice horčice (môže byť aj Dijonska)
  • 2 lyžice ryžového sirupu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice čerstvého chrenu
  • 2 lyžičky morskej soli
  • mleté čierne korenie (voliteľné)

Ako budeme postupovať?

1. Do misky pridáme postupne všetky ingrediencie: horčicu, sirup, olej, nastrúhaný chren aj soľ a poriadne dresing premiešame.

2. Ak by si neobľubovala chren a mala by si chuť na klasický medovo-horčicový dresing, tak jednoducho vyraď chren a pridaj citrónovú šťavu z 1/4 citróna, ryžový sirup môžeš pokojne nahradiť medom a môžeš podávať.

 

Tip: Tento dresing sa vynikajúco hodí na studený cestovinový šalát.

dresing na salat

 

# 7: Cesnaková zálievka

Veľmi rýchla, nenáročná voľba. Keď náhodou nestíhaš, alebo doma nemáš nič iné, dobre padne aj táto klasická zálievka. :-)

Doba prípravy: 10 min.

Čo budeme potrebovať?

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžičku morskej/himalájskej soli
  • 1 lyžicu vínneho octu
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • petržlenovú vňať

Ako budeme postupovať?

1. Do misky pretlačíme cesnak, pridáme soľ, ocot, citrónovú šťavu.

2. Premiešame a na záver pridáme olej a petržlenovú vňať.

3. Podľa potreby zriedime s vodou – najlepšie prevarenou, vychladenou.

 

Tip: Ak chceme mať trochu krémovejšiu zálievku, môžeme pridať aj 1 lyžicu bieleho jogurtu.

Cesnakový dresing

 

# 8: Mangovo-koriandrový dresing

Priznám sa, že asi jediné ovocie, ktoré mi nechutí je mango. Takže tento dresing som sama neochutnala, ale viem, že sa medzi nami nachádzajú aj milovníčky manga, ktoré tento recept určite ocenia. Daj nám vedieť, ak si ho vyskúšala!

Doba prípravy: 25 min.+ chladenie 30 min.

Čo budeme potrebovať?

  • 1 väčšie mango – olúpané, nasekané
  • ½ šálky nasekaného čerstvého koriandra
  • 1 jarnú cibuľku
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/2 lyžičky nasekaných jalapeno (chili papričiek)
  • trošku rasce
  • šťavu z 1-2 limetiek
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • ½ šálky kvalitného repkového oleja (môže byť aj olivový)

Ako budeme postupovať?

1. Do mixéra pridáme mango, koriander, nasekanú cibuľku, cesnak, japaleno, rascu aj limetkovú šťavu.

2. Pridáme tiež soľ, čerstvo pomleté čierne korenie a mixujeme, pokým nebude mať zmes krémovú konzistenciu.

3. Potom už len postupne pridávame olej a na pomalých otáčkach mixujeme, až kým sa neprepojí so zmesou.

4. Dresing chutí najlepšie vychladený. Skladujeme ho v chladničke v uzatvárateľnej nádobe, najviac však 3 dni.

Dressing recept

 

# 9: Cézarský dresing

Pomenovala som ho podľa šalátu „Cézar“. Tento je vo fit verzii, takže určite si ho môžeš pripraviť bez výčitiek.

Doba prípravy: 15 min.

Čo budeme potrebovať?

  • 1 veľký citrón
  • 30 ml olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky Dijonskej horčice
  • 40 g parmezánu
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • 50 g tekvicových či slnečnicových semienok

Ako budeme postupovať?

1. Do misky vytlačíme celý citrón, zmiešame s olivovým olejom, pretlačeným cesnakom a horčicou.

2. Nastrúhame parmezán a poriadne ho premiešame do dresingu.

3. Podľa potreby okoreníme a osolíme.

4. Navrch hotového šalátu môžeme ešte nasypať semienka.

 

Tip: Dijonskú horčicu môžeme vymeniť napr. za kremžskú. Dresing sa hodí aj k šalátu s grilovaným kuracím mäskom.

zeleninový šalát

 

# 10: Paradajková zálievka

Aj cestovinové studené šaláty stoja v lete za zmienku. Rýchle, jednoduché, chutné. Vyskúšaj! :-)

Doba prípravy: 10 min.

Čo budeme potrebovať?

  • 1 plechovku nakrájaných paradajok bez pridanej soli/cukru
  • 1 lyžicu jablčného octu
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • korenie: oregano, bazalka, rozmarín, tymian, petržlen. vňať (talianske korenie)
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie

Ako budeme postupovať?

1. Všetko pridáme do mixéra a mixujeme, až pokým sa neprepoja jednotlivé ingrediencie.

 

Tip: Vynikajúci dresing na cestoviny alebo aj na quinou s grilovanou zeleninkou. Mňam.

dresingy

Verím, že sa mi podarilo inšpirovať ťa niečím novým a aspoň jeden z ponúknutých nápadov vyskúšaš a dá nám vedieť, ako ti chutil. Tak krásne leto plné slnka, vody a zdravých dobrôt.

 

Mimochodom, šaláty ako samostatnú kapitolu sme pridali do novej knihy Z fitka do kuchyne špeciál 3. Teraz môžeš vyskúšať niektorý z receptov s novým dresingom. ;-)

recepty

 

Ak ti nestačilo nápadov na šaláty, tu sú ďalšie:

Cuketový šalát s kozím syrom: vyskúšaj napr. s cesnakovou zálievkou

Rukolový šalát s mrkvou a klíčkami: čo takto dochutiť paradajkovou zálievkou?

Rukolový šalát s granátovým jablkom: vyskúšaj k nemu jahodový dresing

Petra Hegerová

Redaktorka vo Fitshaker
Keď tvorím, cestujem a športujem, som šťastná. Relaxovať ma nájdeš v kuchyni, na Instagrame, pri behu či tvorbe náramkov...alebo len tak s manželom a rodinkou pri voňavej kávičke a zdravom koláči. Veľmi dlho neobsedím a robiť jednu vec je pre mňa občas nuda ;-). Momentálne si fičím na aromaterapii, spoznávam účinky akupunktúry a cvičím SM systém, aby som mala zdravý a pevný chrbát. Ešte rada fotím, dekorujem a píšem články o všeličom zaujímavom, čo stojí za to si prečítať.
Petra Hegerová

Článok bol pridaný dňa 20/07/2019 a zaradený do kategórie: ReceptyŠalátyStravovanie   |   Autor: Petra Hegerová

Komentáre