Blíži sa Silvester a oslavy konca roka, nechaj sa inšpirovať týmto pohostením. ;-)
Doba prípravy: 20 minút + 4 dni odležania
Čo budeme potrebovať na 10 porcií?
- filet kvalitného lososa (cca 300 g)
- 3 lyžice morskej/himalájskej soli
- 2 lyžice trstinového cukru
- 2 lyžice brandy
- 1 lyžicu olivového oleja
- šťavu z 1/2 citróna
- čerstvý alebo sušený kôpor
- 1 bagetu
- mleté čierne korenie
- ľadový šalát na ozdobu
Ako budeme postupovať?
2. Posypeme soľou, cukrom a polejeme brandy a olivovým olejom.
3. Pokvapkáme citrónom a posypeme kôprom.
4. Všetky suroviny sa snažíme vmasírovať do lososa.
5. Robíme to dovtedy, kým sa cukor a soľ nerozpustia.
6. Potom lososa otočíme hore kožou tak, aby mäsová časť bola ponorená v marináde.
7. Misku zakryjeme a vložíme na cca 4 dni do chladničky odležať.
8. Keď je losos odležaný, krájame ho natenko a môžeme podávať s opečenou bagetkou a s trochou medovej horčice.
9. Nakoniec ešte okoreníme čerstvým čiernym korením.
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 35 g bez bagety):
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
370 kJ 88 kcal | 5 g | 2 g | 8 g | 0 |
Vieš, že jedlá na rôzne príležitosti ako je aj Silvester a rovnako tak sekciu receptov vhodných pre návštevy nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III?
Tu sú ďalšie super recepty aj pre návštevy:
Jednohubky s domácou wasabi majonézou a údeným lososom
Malinový alkoholický miešaný drink s granátovým jablkom
Kváskový posúch so smotanou - chutí ako od babičky
Tvarohovo-ananásový koláč s kokosom
Plnené vajíčka syrovou nátierkou
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.