Úžasné, na povrchu chrumkavé a zvnútra mäkkučké šišky, ktoré nie sú tukovou bombou, keďže ich nebudeme vyprážať ale piecť v rúre. Určite neváhaj a vyskúšaj túto zdravšiu variantu, ktorú jednoznačne chuťovo nerozoznáš od obyčajných šišiek.
Ako na to?
1
Najprv pripravíme kvások – zohrejeme mlieko (aby bolo teplé, nie horúce), do ktorého pridáme med, rozdrobíme droždie, premiešame a necháme vybehnúť cca 10 min.
2
Do misky dáme obidve múky, pridáme cukor, vajíčko a 100 g roztopeného masla.
3
Nalejeme pripravený kvások a cesto spracujeme hnetačom do hladkého nelepivého cesta.
4
Spracované cesto vyberieme, párkrát preložíme a pomúčené vložíme naspäť do nádoby, ktorú prikryjeme utierkou.
5
Nádobu položíme na teplé miesto a necháme vykysnúť cca 60 minút.
6
Po hodine zapneme rúru na 180°C.
7
Kým sa rúra vyhreje, vyberieme vykysnuté cesto a na pomúčenej doske vyvaľkáme hrubšie cesto, približne 1,5 cm.
8
Vykrajujeme šišky napr. pohárom, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Keďže šišky budú naberať ešte na objeme, tak nechávame väčšie rozostupy.
9
Pripravený plech so šiškami ešte na cca 15 minút prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť.
10
Keď sú šišky podkysnuté, zatlačíme do stredu každej jednej prstom a vytvoríme jamku, do ktorej po upečení môžeme dať domáci džem, prípadne inú obľúbenú plnku.
11
Šišky pečieme vo vyhriatej rúre asi 14-15 minút.
12
Následne ich potrieme roztopeným maslom (30g) a môžeme zdobiť kopčekom džemu, malým množstvom roztopenej bio čokolády, či len tak poprášiť pomletým trstinovým cukrom.
TIP: Ak máte radi sviežejšiu chuť, môžete pridať do šišiek trochu citrónovej šťavy alebo milovníci škorice môžu pridať do pomletého trstinového cukru na vrch aj trochu mletej škorice.
Výživové hodnoty na 1 ks (posypané orechmi):
158 kcal
667 kJ
T:
7 g
B:
5 g
S:
18 g
V:
2 g
Glyk. nálož na 100g:
19
Nech ti chutí 😉!
Ďalšie zaujímavé recepty na zdravé sladkosti nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:
Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu. Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot