Doba prípravy: 60 minút + nechať stuhnúť cez noc
Čo budeme potrebovať na 6 ks?
- 130 g špaldovej múky T630 (kúpiš napr. v DM bio)
- 1/3 lyžičky sódy bikarbóny
- 1 lyžičku perníkového korenia
- 5 g BIO kakaa
- 35 g trstinového cukru (príp. kokosového)
- 75 ml kvalitného 3,5% mlieka
- 50 g kvalitného masla (roztopeného)
- 1 vajíčko
Na jablkovú časť:
- 400 g jabĺk
- 40 g domáceho medu
- 1 lyžičku mletej škorice
- 200 ml vody
- 1 BIO vanilkový puding
- 1 balenie želatíny (plátky)
Na mliečnu časť:
- 250 g mascarpone
- 140 g bieleho jogurtu (napr. gréckeho)
- stéviu (prípadne iné sladidlo)
Ako budeme postupovať?
2. V mise zmiešame preosiatu múku so sódou bikarbónou, perníkovým korením, kakaom a cukrom.
3. Pridáme mlieko, roztopené maslo, vajíčko a poriadne všetko spolu vymiešame.
4. Pripravené cesto vylejeme do vymastených a múkou vysypaných formičiek o priemere 10 cm (alebo vystlanej papierom na pečenie).
5. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 15 minút. Následne korpusy vytiahneme a necháme vychladnúť.
6. Ošúpeme jablká a nakrájame na kocky. Vložíme ich do hrnca, pridáme med, škoricu a zalejeme 100 ml vody.
7. Všetko spolu podusíme, až kým jablká nezmäknú.
8. Zatiaľ rozmiešame pudingový prášok so zvyšnou vodou a keď budú jablká mäkké, zmes k nim prilejeme.
9. Pokiaľ by bola zmes príliš hustá, pokojne môžeme pridať ešte trochu vody. Keď sa všetko spolu pekne spojí, odstavíme a necháme mierne vychladnúť.
10. Medzitým necháme napučať želatínu v hrnci podľa návodu na obale.
11. Kým želatína pracuje, zmiešame mascarpone, jogurt a štipku stévie (na špičku lžičky), prípadne akéhokoľvek iného sladidla (cca 1-2 lyžice).
12. Keď je zmes s jablkami hotová, môžeme ju rozmixovať tyčovým mixérom dohladka. (Bude krémovejšia a lepšie sa s ňou bude pracovať)
13. Do tejto zmesi dôkladne primiešame polovicu rozpustenej želatíny a zmes rovnomerne vylejeme na vychladnuté korpusy.
14. Druhú polovicu želatíny tiež veľmi dôkladne primiešame do mascarpone krému a ten vylejeme na jablkové časti. Opäť rovnomerne, rozdelenú do 6 foriem.
15. Pekne zvrchu krém uhladíme a dáme stuhnúť do chladničky ideálne cez noc.
16. Hotové minitortičky môžeme pokvapkať domácim karamelom či karamelovým toppingom, je to skutočná delikatesa. ;)
TIP: Tieto tortičky sú úžasné aj s hruškami a dovolím si tvrdiť, že by sa dalo experimentovať asi s akýmkoľvek ovocím. A ak nemáme formy na minitortičky, môžeme použiť tortovú formu o priemere 24 cm.
Kopec inšpirácií na zdravé sladkosti nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:
Priprav pre šibačov aj takéto zdravé dobrôtky:
Domáce kinder rezy - vynikajúci tvarohový koláč s čokoládovou polevou, navyše bez múky
Domáce raffaelo guľky - na nerozoznanie od kupovaných
Čokoládové minitortičky - potešia všetkých hostí, dokonca aj šibačov
Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu. Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot