Doba prípravy: 75 min.
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 300 g kvalitných kuracích pŕs (napr. z farmárskeho chovu)
- 2 lyžice kvalitného masla (príp. ghee)
- 2 strúčiky cesnaku
- morskú/himalájsku soľ
- obľúbené bylinky, napr. rozmarín, oregano
- olivový olej
Na prílohu:
- 1 menší karfiol
- 2 mrkvy
- 2 mladé cibuľky
- 1 lyžicu olivového oleja
- morskú/himalájsku soľ
Ako budeme postupovať?
2. V miske rozpustíme maslo, zmiešame s prelisovaným cesnakom a pokrájanými bylinkami.
3. Kuracie mäso potrieme touto zmesou a zrolujeme ho do malej rolády.
4. Z alobalu pripravíme pás, ktorý natrieme olivovým olejom.
5. Položíme naň zrolované kuracie prsia a stočíme ako salónku.
6. Takto pripravené roládky ukladáme vedľa seba do zapekacej misy. Podlejeme ich vodou a dáme piecť do rozohriatej rúry na 200°C. Pečieme asi 45 minút.
7. Karfiol umyjeme a rozoberieme na malé ružičky.
8. Vložíme do mixéra a mixujeme cca 20 sekúnd do veľkosti kus-kusu.
9. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na veľkom strúhadle. Mladú cibuľku očistíme a nakrájame na kolieska. Zelenú časť cibuľky odložíme bokom.
10. Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme cibuľku a chvíľu restujeme.
11. Potom pridáme nastrúhanú mrkvu, trocha podlejeme a dusíme asi 10 minút.
12. Potom primiešame rozmixovaný karfiol, ochutíme soľou a za stáleho miešania restujeme. Dávame pozor, aby karfiol ostal sypký a neprevaril sa.
13. Nakoniec vmiešame na kolieska nakrájanú vňať z cibuľky, premiešame a odložíme zo zdroja tepla.
14. Kuracie prsia vyberieme z rúry. Odstránime alobal, nakrájame na kolieska a poukladáme na tanier.
15. Karfiolovú ryžu vtlačíme polievkovou lyžicou do malej misky, ktorá bude slúžiť ako formička. Ryžu vyklopíme na tanier s mäsom a podávame.
Výživové hodnoty na 1 porciu (150 g mäsa a 300 g karfiolovej ryže):
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny |
40 kcal | 15 g | 16 g | 48 g |
Aj mäskožravci si prídu na svoje v našej najnovšej knihe Z fitka do kuchyne špeciál III:
Ďalšie tipy pre mäsožravcov:
Lahodné kuracie nuggetky so zeleninou
Plnený baklažán s mäskom
Losos s karfiolovou kašou
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.