Čo budeme potrebovať na 12 ks falafelu?
- 200 g cíceru
- 1 cibuľu
- hrsť petržlenovej vňate
- 1 PL rímskej rasce
- himalájsku soľ
- čierne korenie
- koriander
- chilli
- olivový olej
- 2 strúčiky cesnaku
Na obloženie:
- šalát
- paradajku
- uhorku
- jogurt na dip
Ako budeme postupovať?
1. Cícer namočíme na 12 hodín.
2. Po dvanástich hodinách vodu zlejeme a ponorným mixérom vymixujeme dohladka spolu s cibuľou, koriandrom, chilli a petržlenovou vňaťou.
3. Pridáme soľ, čierne korenie podľa chuti a premiešame. Takto pripravenú zmes dáme do chladničky na 30 minút.
4. Keď máme zmes odležanú, polievkovou lyžicou si ju naberáme a v rukách tvoríme malé placky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
5. Rúru si predhrejeme na 220 stupňov a falafel pečieme 20 minút. Po dvadsiatich minútach placky vyberieme z rúry, potrieme olivovým olejom s cesnakom, otočíme a pečieme ďalších 20 minút.
Čo budeme potrebovať na 4 ks tortíll?
- 200 g špaldovej hladkej múky
- 100 ml vody
- 7 PL olivového oleja
- 3 ČL kypriaceho prášku z vínneho kameňa
- 1 ČL himalájskej soli
Ako budeme postupovať?
1. V mise zmiešame múku s kypriacim práškom.
2. Pridáme olivový olej, vodu a soľ. Vymiešame vláčne cesto, ktoré rozdelíme na 5 častí. V prípade, ak bude cesto riedke alebo husté, je potrebné pridať vodu alebo múku. Každá múka od rôznych výrobcov má iné vlastnosti.
3. Cesto necháme chvíľu odstáť a potom ho vyvaľkáme do tvaru kruhu.
4. Panvicu rozohrejeme a tortilly opekáme z každej strany.
5. Hneď ako tortillu upečieme, potrieme ju vodou, aby nestvrdla.
Môžeme servírovať. Tortillu položíme na tanier. Poukladáme nakrájanú zeleninu a upečený falafel. Preložíme a môžeme konzumovať. Podávame napríklad s jogurtovým dipom.
Výživové hodnoty 1 porcie (3 ks falafel + 1 tortilla):
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny |
1 865 kj 444 kcal | 15 g | 56 g | 13 g |
Ďalšie tipy na vynikajúcu večeru bez mäsa:
Chrumkavá a výživná pizza bez múky
Slaný polentový koláč s cibuľovým čatní
Zapekaná cuketa s kuskusom
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.