Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Fantastický falafel v domácej špaldovej tortille

Poznáš exotický falafel? Mimoriadne chutnú zmes cíceru a voňavých korenín? Väčšinou je podávaný v arabskom pita chlebe. No, prečo si ho nedopriať v zdravšej verzii, a to v špaldovej tortille? Špaldová múka má menej lepku ako bežná pšenica, a preto je pre nás ľahšie stráviteľná. Spolu s cícerom, ktorý je bohatý na bielkoviny, vytvoria kombináciu, ktorá je nabitá nutrične hodnotnými živinami. Ja som tento recept inovovala tým, že som placku potrela cesnakom. Mňam, oplatí sa vyskúšať :-).
Čo budeme potrebovať na 12 ks falafelu?

  • 200 g cíceru

  • 1 cibuľu

  • hrsť petržlenovej vňate

  • 1 PL rímskej rasce

  • himalájsku soľ

  • čierne korenie

  • koriander

  • chilli

  • olivový olej

  • 2 strúčiky cesnaku


Na obloženie:

  • šalát

  • paradajku

  • uhorku

  • jogurt na dip


Ako budeme postupovať?
1. Cícer namočíme na 12 hodín.
2. Po dvanástich hodinách vodu zlejeme a ponorným mixérom vymixujeme  dohladka spolu s cibuľou, koriandrom, chilli a petržlenovou vňaťou.
3. Pridáme soľ, čierne korenie podľa chuti a premiešame. Takto pripravenú zmes dáme do chladničky na 30 minút.
4. Keď máme zmes odležanú, polievkovou lyžicou si ju naberáme a v rukách tvoríme malé placky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
5. Rúru si predhrejeme na 220 stupňov a falafel pečieme 20 minút. Po dvadsiatich minútach placky vyberieme z rúry, potrieme olivovým olejom s cesnakom, otočíme a pečieme ďalších 20 minút.
Čo budeme potrebovať na 4 ks tortíll?

  • 200 g špaldovej hladkej múky

  • 100 ml vody

  • 7 PL olivového oleja

  • 3 ČL kypriaceho prášku z vínneho kameňa

  • 1 ČL himalájskej soli


Ako budeme postupovať?
1. V mise zmiešame múku s kypriacim práškom.
2. Pridáme olivový olej, vodu a soľ. Vymiešame vláčne cesto, ktoré rozdelíme na 5 častí. V prípade, ak bude cesto riedke alebo husté, je potrebné pridať vodu alebo múku. Každá múka od rôznych výrobcov má iné vlastnosti.
3. Cesto necháme chvíľu odstáť a potom ho vyvaľkáme do tvaru kruhu.
4. Panvicu rozohrejeme a tortilly opekáme z každej strany.
5. Hneď ako tortillu upečieme, potrieme ju vodou, aby nestvrdla.
Môžeme servírovať. Tortillu položíme na tanier. Poukladáme nakrájanú zeleninu a upečený falafel. Preložíme a môžeme konzumovať. Podávame napríklad s jogurtovým dipom.
fitshaker-blog-falafel1
 
fitshaker-blog-falafel2
 
fitshaker-blog-falafel4
 
fitshaker-blog-falafel5
 
fitshaker-blog-falafel8
 
fitshaker-blog-falafel9
Prajem dobrú chuť :-).
 
Výživové hodnoty 1 porcie (3 ks falafel + 1 tortilla):















Kalorická hodnotaTukySacharidyBielkoviny
1 865 kj
 444 kcal
 
15 g56 g13 g
nová-kniha-blog-text2
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.