Všetky
Recepty
Zdravie
Všeobecné
Cvičenie
Stravovanie
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Sebarozvoj a motivácia
Pre fitmaminky
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
LETO
Fit pobyty a dovolenky

Dusené hovädzie s paradajkami a olivami

200 min
4 porcie
Dusené hovädzie

Potrebujeme: 

  • 700 g hovädzieho mäsa – zadné stehno
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • olej
  • 2 cibule
  • 2 stonky zeleru
  • 1 stredne veľká mrkva
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 konzerva krájaných paradajok
  • 500 ml hovädzieho alebo zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • ½ lyžičky tymianu
  • ⅓ lyžičky mletého rozmarínu
  • 400 g malých zemiakov
  • 1 hrsť olív kalamata
  • 1 hrsť zelených olív
  • petržlenová vňať na posypanie
Dusené hovädzie

Tento recept spája šťavnaté hovädzie mäso, sladké paradajky, slané olivy a bylinky do jedného voňavého pokladu. Dlhé dusenie v rúre vytvorí mäkké a krehké kúsky mäsa, ktoré sa rozplývajú na jazyku. Ideálne nedeľné alebo jesenné jedlo, ktoré zasýti a poteší celú rodinu.

Ako na to?

1

Hovädzie mäso nakrájame na kocky (ako na guláš), osolíme a okoreníme.

2

V liatinovom hrnci rozohrejeme 1–2 lyžice oleja a mäso opečieme zo všetkých strán. Môžeme ho opekať po častiach, aby hrniec príliš nevychladol a mäso nepustilo šťavu. Ak sa tak stane, necháme tekutinu odpariť a mäso „vydusíme na tuk“.

3

Opečené mäso vyberieme z hrnca. Pridáme asi lyžicu oleja a nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú necháme zosklovatieť.

4

Očistený stopkový zeler nakrájame na malé kocky a mrkvu nastrúhame nahrubo. Zeleninu pridáme k cibuli a opekáme ďalšie 3 minúty.

5

Do hrnca pridáme pretlak, nadrobno nasekaný cesnak a miešame asi pol minúty. Potom prilejeme krájané paradajky, vývar, pridáme rozmarín, tymian a bobkový list. Osolíme, premiešame a vložíme späť mäso. Hrniec prikryjeme.

6

Hrniec vložíme do rúry a dusíme pri 160 °C približne 2 hodiny.

7

Zemiaky dobre umyjeme a rozkrojíme na polovice (väčšie na štvrtiny). Po 2 hodinách ich vmiešame do zmesi spolu s olivami. Prikryjeme, vrátime do rúry a dusíme ďalších 30–45 minút domäkka.

8

Tesne pred podávaním posypeme jedlo nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s kúskom pečiva.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

460 kcal

1932 kJ

T:

22 g

B:

40 g

S:

18 g

V:

3 g

paradajky, olivy

Tip na záver

Toto jedlo chutí ešte lepšie na druhý deň, keď sa všetky chute krásne prepoja. Podávaj ho s čerstvým kváskovým chlebíkom a vychutnaj si pravú domácu pohodu.

recepty
Fotka autora
Martina Baťhová
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a varenie ma baví od malička, ale pohyb už menej. To sa odrazilo na mojej váhe, ktorú som začala riešiť v puberte. Zmenila som svoje stravovacie návyky, začala som pravidelne cvičiť, a tak sa zdravý životný štýl stal mojou prirodzenou súčasťou. Popri láske k vareniu som milovala aj fotografovanie, čo sa spojilo do príjemnej formy odovzdávania inšpirácie fanúšikom zdravej výživy. Varím skôr rýchlejšie jedlá, aby mi zostal čas na iné aktivity a varenie sa nestalo vyčerpávajúcou činnosťou, ale radosťou. Môj blog: zdravezivena.cz

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.