
Tento recept spája šťavnaté hovädzie mäso, sladké paradajky, slané olivy a bylinky do jedného voňavého pokladu. Dlhé dusenie v rúre vytvorí mäkké a krehké kúsky mäsa, ktoré sa rozplývajú na jazyku. Ideálne nedeľné alebo jesenné jedlo, ktoré zasýti a poteší celú rodinu.
Ako na to?
1
Hovädzie mäso nakrájame na kocky (ako na guláš), osolíme a okoreníme.
2
V liatinovom hrnci rozohrejeme 1–2 lyžice oleja a mäso opečieme zo všetkých strán. Môžeme ho opekať po častiach, aby hrniec príliš nevychladol a mäso nepustilo šťavu. Ak sa tak stane, necháme tekutinu odpariť a mäso „vydusíme na tuk“.
3
Opečené mäso vyberieme z hrnca. Pridáme asi lyžicu oleja a nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú necháme zosklovatieť.
4
Očistený stopkový zeler nakrájame na malé kocky a mrkvu nastrúhame nahrubo. Zeleninu pridáme k cibuli a opekáme ďalšie 3 minúty.
5
Do hrnca pridáme pretlak, nadrobno nasekaný cesnak a miešame asi pol minúty. Potom prilejeme krájané paradajky, vývar, pridáme rozmarín, tymian a bobkový list. Osolíme, premiešame a vložíme späť mäso. Hrniec prikryjeme.
6
Hrniec vložíme do rúry a dusíme pri 160 °C približne 2 hodiny.
7
Zemiaky dobre umyjeme a rozkrojíme na polovice (väčšie na štvrtiny). Po 2 hodinách ich vmiešame do zmesi spolu s olivami. Prikryjeme, vrátime do rúry a dusíme ďalších 30–45 minút domäkka.
8
Tesne pred podávaním posypeme jedlo nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s kúskom pečiva.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
460 kcal
1932 kJ
T:
22 g
B:
40 g
S:
18 g
V:
3 g

Tip na záver
Toto jedlo chutí ešte lepšie na druhý deň, keď sa všetky chute krásne prepoja. Podávaj ho s čerstvým kváskovým chlebíkom a vychutnaj si pravú domácu pohodu.
Jedlo a varenie ma baví od malička, ale pohyb už menej. To sa odrazilo na mojej váhe, ktorú som začala riešiť v puberte. Zmenila som svoje stravovacie návyky, začala som pravidelne cvičiť, a tak sa zdravý životný štýl stal mojou prirodzenou súčasťou. Popri láske k vareniu som milovala aj fotografovanie, čo sa spojilo do príjemnej formy odovzdávania inšpirácie fanúšikom zdravej výživy. Varím skôr rýchlejšie jedlá, aby mi zostal čas na iné aktivity a varenie sa nestalo vyčerpávajúcou činnosťou, ale radosťou. Môj blog: zdravezivena.cz


