Teraz je sezóna, keď sa susedia zdravia slovami: „Nechceš cuketu?"
Možno pre niektorých zvláštna kombinácia, ale pre mňa fantastická chuť: cuketovo-kokosovo-datľový dezert.
Čas prípravy
- 30 minútpríprava
- 40 minútpečenie na 180 ˚C
Ako na to?
1
Očistíme si cuketu, nakrájame na malé kúsky alebo nastrúhame.
2
V miske si zmiešame všetky suroviny.
3
Datľovú pastu si nakrájame tiež na malé kúsky, aby sa nezlepila v ceste na jednom mieste.
4
Všetko dobre premiešame a polievkovou lyžicou naberieme do košíčkov.
5
Dáme do vopred vyhriatej rúry na 180 ˚C na cca 30-40 minút (závisí od výkonu rúry). A po vychladnutí spapáme.
Moje overené tipy:
Tip 1: Viem si predstaviť z tohto aj koláč s pridaním banánu pre sladšie jazýčky 🙂.
Tip 2: Tvary sú základ. Môžete robiť ten istý koláč dookola a už vám ho doma nebude nikto chcieť jesť. Alebo ho môžete robiť s obmenami tvarov: raz ako guľôčky, raz muffiny, raz koláč, raz placky, raz bez kokosu, raz s banánom...
Tip 3: Datľová pasta je hutná a tiež si ju krájam na malé kúsky a postupne primiešavam do cesta. Keď som to predtým z lenivosti nespravila, urobili sa mi také zlepené guče a v jednom muffine bol kúsok sladkej datľovej pasty a v druhom zas velikánsky kusisko. Ktoré potom deti chceli asi jesť 😁?
Výživové hodnoty na 1 porciu:
141 kcal
594 kJ
T:
10 g
B:
2 g
S:
10 g
V:
2 g
😊 Nech ti chutí cuketa na sto spôsobov!
Objav čaro zdravých receptov, ktoré ponúkajú knihy Z fitka do kuchynee 1, 2 a 3, Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III a Zdraví papkáči:
Som dvojmama, ktorá sa hrabe v zloženiach produktov, čo nakupuje. Mám rada čerstvú a zdravú stravu. Nepáči sa mi, keď je v každom jedle pridaný cukor. Od rohlíku po detské pyré. Až sa mi hlava točila z čítania etikiet. Našťastie som si našla recepty a upravila ich pre seba tak, aby som nahradila väčšinu sladkostí z obchodov. Doma varím a pečiem bez pridaného cukru a moje deti cukor nepoznali do svojich skoro 3 rokov. Starší ho spoznal v škôlke. A som rada, pretože viem, že ho vediem k rovnováhe v strave.