Lečo poznáme všetci. Prečo si ho však neskúsiť pripraviť trošku inak. Shakshuka je chuťovo veľmi zaujímavý a univerzálny pokrm. Pôvodne je to severoafrické zeleninové jedlo, ktoré sa rýchlo roznieslo do celého sveta a nadobudlo mnoho pestrých podôb a variantov. Základom sú paradajky, cibuľa, byliny, vajíčka a občas aj syr. Ak by som to mala zhrnúť, Shakshuka sú zapečené vajíčka v paradajkovej omáčke. Jedlo je chutné, voňavé, výdatné, ľahké a jednoducho sa pripravuje a uskladňuje. U nás doma sme si ho obľúbili natoľko, že odkedy mi to manžel prvýkrát pripravil, volské oko som už ináč nejedla. Teraz už len skúšame a experimentujeme s novými príchuťami. Verím, že si tento recept obľúbite ako my.
Ako na to?
1
Pripravíme si zeleninu. Cuketu, paradajky aj cibuľu nakrájame na malé kocky.
2
Rozpálime si na panvici olivový olej a cibuľku opražíme dozlata.
3
Pridáme cuketu, osolíme a okoreníme mletou červenou paprikou. Opekáme asi 5 minút.
4
Pridáme nakrájané paradajky, špenát a nasekanú čerstvú bazalku. Dusíme cca 10 minút.
5
Nakoniec si v panvici urobíme malé dierky, do ktorých dáme vajíčka. Dusíme na miernom ohni, zakryté asi 10 – 15 minút alebo kým nie sú vajíčka hotové. Záleží na vás, či ich chcete tvrdšie alebo roztečené.
6
Podávame s obľúbeným pečivom. Na vrch si môžete postrúhať obľúbený syr.
Recept je na prípravu trošku zložitejší, preto si naň vyhraďte čas – vhodný je víkend. Prípadne cez týždeň ako príloha k mäsu alebo ľahká večera.
Dobrú chuť :-)!
Vyskúšaj aj iné recepty z cukety, vajíčkové inšpirácie na raňajky či iné zdravé jedlá na obed alebo večeru:
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz