# 1: Jačmenné krúpky so špargľou a s cícerom
Čas prípravy: cca 45 minút
Čo budeme potrebovať na 5 porcií?
- 1 hrnček jačmenných krúpok
- morskú/himalájsku soľ
- cca 1 lyžicu olivového oleja
- 1 cibuľku
- mletú rascu
- kurkumu
- červenú papriku
- tymian
- ½ brokolice
- 1 cuketu
- 5 ks špargle
- 3 lyžice sójovej omáčky (napr. Tamari)
- ½ hrnčeka uvareného cícera
- klíčky na ozdobenie
Ako budeme postupovať?
- Uvaríme krúpky podľa návodu na obale. Pridáme trošku soli.
- Na panvičke rozohrejeme olej, pridáme cibuľku, koreniny a necháme prevoňať.
- Pridáme brokolicu, na kúsky nakrájanú cuketu a dusíme. Pridáme na väčšie kusy nakrájanú špargľu a počkáme, kým zelenina zmäkne.
- Na záver dochutíme sójovou omáčkou. Špargľu som vybrala a brokolicu s cuketou pomixovala, ale môžeme nechať zeleninu pokojne vcelku.
- Zmiešame s uvarenými krúpkami a podávame s cícerom a klíčkami.
- Cícer bude chutnejší, ak ho necháme prehriať na panvičke s obľúbenými koreninami a troškou Tamari, prípadne ho na chvíľku šupneme do rúry.
# 2: Cviklová quinoa s tempehom
Čas prípravy: cca 30 minút
Čo budeme potrebovať na 5 porcií?
- 1 cviklu
- 1 hrnček quinoy
- morskú/himalájsku soľ
- cca 1 lyžicu olivového oleja
- 1 cibuľku
- kurkumu
- mletú rascu
- červenú papriku
- 1 mrkvu
- ½ cukety
- 5 ks zelenej špargle
- 3 lyžice sójovej omáčky (napr. Tamari)
- tempeh alebo údené tofu
- klíčky na ozdobenie
Ako budeme postupovať?
- Vo vode uvaríme cviklu. Varíme ju vcelku so šupkou, kým nezmäkne. Môžeme pokojne aj deň vopred a nechať ju v chladničke.
- Quinou prepláchneme vriacou vodou, aby sme ju zbavili prípadnej horkosti, a následne ju uvaríme v osolenej vode.
- Varenú cviklu ošúpeme a rozmixujeme.
- Na panvici rozohrejeme olej. Pridáme nakrájanú cibuľku, koreniny a necháme minútku pražiť.
- Následne pridáme nastrúhanú mrkvu a cuketu. Zakryjeme a necháme 5 minút dusiť.
- Potom pridáme nakrájanú špargľu (drevnatý koniec nepoužijeme) a dochutíme Tamari omáčkou. Dusíme do zmäknutia.
- Na panvičke si na troške oleja opečieme nakrájaný tempeh (alebo tofu).
- Cviklu zmiešame s quinou.
- A môžeme podávať. Na tanier naložíme quinou, pridáme zeleninu, následne tempeh/tofu a môžeme zasypať klíčkami alebo obľúbenými bylinkami či vňatkou.
# 3: Šošovicové karí s natural ryžou
Čas prípravy: cca 50 minút
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- 1 hrnček ryže natural
- morskú/himalájsku soľ
- kurkumu
- cca 1 lyžicu olivového oleja
- 1 cibuľku
- 1 strúčik cesnaku
- mletú rascu
- korenie karí (vynecháme, ak varíme pre malé deti)
- mletú červenú papriku
- tymian
- ½ cukety
- 2 mrkvy
- 1 batat
- ½ hrnčeka červenej šošovice
- 200 ml kokosového mlieka
- klíčky na ozdobu
Ako budeme postupovať?
- Uvaríme ryžu podľa návodu. Pridáme k nej trošku soli a kurkumy.
- Na panvici rozohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľku, na plátky nakrájaný cesnak a dochutíme koreninami. Necháme prevoňať.
- Pridáme nakrájanú cuketu, mrkvu a batat. Chvíľku popražíme.
- Nakoniec nasypeme i šošovicu a zalejeme vodou, aby bola namočená. Varíme asi 15 minút.
- Pridáme kokosové mlieko a varíme do zmäknutia zeleniny (v prípade potreby dolejeme ešte vodu a dochutíme).
- Podávame s ryžou a klíčkami.
# 4: Krúpkový šalát s cviklou a tempehom
Čas prípravy: cca 15 minút
Čo budeme potrebovať na 2-3 porcie?
- 1 mrkvu
- 1 menšiu cviklu
- 1 hrnček uvarených krúpok (prípadne inej obilniny, napr. pšeno, bulgur...)
- cca 1 lyžicu olivového oleja
- uvarený cícer
- 2 lyžice sójovej omáčky (napr. Tamari)
- morskú/himalájsku soľ
- mletú rascu
- kurkumu
- údený tempeh
- na ozdobenie: klíčky a kyslú kapustu
Ako budeme postupovať?
- Mrkvu a cviklu nastrúhame nahrubo.
- Pridáme uvarenú obilninu (napr. ak nám zostala z predošlého dňa).
- Na oleji orestujeme uverený cícer, pridáme sójovú omáčku a dochutíme.
- Pridáme i zeleninu s krúpkami a krátko prehrejeme.
- Nakoniec orestujeme i nakrájaný tempeh a môžeme podávať.
# 5: Pšenové placky s tempehom
Čas prípravy: 30 minút, čas pečenia: 40 minút
Čo budeme potrebovať na 15 ks?
- ½ šálky pšena
- morskú/himalájsku soľ
- cca 1 lyžicu olivového oleja
- 1 cibuľku
- mletú rascu
- kurkumu
- koriander
- mletú červenú papriku
- 1 mrkvu
- ½ kalerábu
- ½ tempehu
- 2 hrste kukurice
- 2 lyžice sójovej omáčky (napr. Tamari)
- majoránku
- petržlenovú vňať alebo bazalku5 lyžíc pohánkovej múky (prípadne špaldovej celozrnnej)
Ako budeme postupovať?
- Pšeno sparíme horúcou vodou, aby sme ho zbavili horkosti, a uvaríme. Malo by byť kašovitej konzistencie. Osolíme.
- Kým sa pšeno varí, na panvici rozpálime olivový olej a orestujeme cibuľku. Pridáme koreniny a prehrejeme.
- Mrkvu a kaleráb očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme k cibuľke.
- Tempeh nastrúhame nahrubo a pridáme k zmesi. Dusíme asi 5-10 minút.
- Následne pridáme i kukuricu, Tamari omáčku a bylinky. Vypneme.
- Uvarené pšeno zmiešame so zeleninovou zmesou, pridáme múku a dobre premiešame. Môžeme ochutnať a dochutiť podľa potreby. Skvele sa hodí i cesnak, prípadne semienka.
- Plech vystelieme papierom na pečenie a lyžicou tvarujeme placky. Pokvapkáme olivovým olejom a pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 190 °C asi 30-40 minút. Necháme vychladnúť, potom nám placky pôjdu dobre odlepiť.
Receptom na pšenové placky som sa inšpirovala u Evky Cikrytovej z JimeJinak.cz. Z podobnej zmesi robila vynikajúci nákyp, ale u nás sa väčšej obľube tešia placky. Možno zabodujú i u detičiek :-).
Verím, že sme ťa inšpirovali a týmto vegánskym receptom dáš šancu. Ktorý recept vyskúšaš ako prvý? :-)
Aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III nájdeš recepty s označením vegan. Samozrejme, nájdeš tam aj inšpirácie na recepty s mäsom, rybami, vajíčkami a pod. Ak teda rada skúšaš v kuchyni nové recepty, zaraď aj tieto knihy do svojej knižnice. ;-)
Ak chceš vyskúšať aj iné recepty bez mäsa vhodné aj pre vegánov, inšpiruj sa:
Tip na rýchly zdravý obed bez mäsa: Budha bowl s pečeným batatom a tofu
Rýchly zdravý obed či večera do 30 minút: brokolicové karí s kokosovým mliekom
Jednoduché zeleninové karí s kokosovým mliekom vhodné aj pre vegánov
Tip na obed do 20 minút aj pre vegánov: soté z tofu so zeleninou a fazuľou v paradajkovej omáčke
Milujem poctivé veci, nechávam sa inšpirovať šikovnými ľuďmi a bavím sa knižkami, varením a ďalšími maličkosťami, ktoré prináša každý deň. Robím veci, ktoré mi prinášajú radosť a tie zvyšné obmedzujem na minimum. :-) Som veľký fanúšik dobrého jedla, kvalitných potravín, pozitívneho myslenia a všetkého zdravého. A myšlienky z týchto oblastí budem s vami rada zdieľať.