Čas prípravy: 25 - 30 minút
Čo budeme potrebovať na 2-3 porcie?
- 1 batat (cca 250-300 g)
- 2 lyžice olivového oleja
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
- mletú červenú papriku
Na tofu:
- 1 biele tofu (180 g)
- trochu morskej/himalájskej soli
- 1 lyžicu sójovej omáčky (napr. Tamari)
- 1 lyžicu olivového oleja
- 1 jarnú cibuľku
- 1 lyžičku bieleho sezamu
- 1/2 brokolice (cca 100 g)
- 2 mrkvy (cca 200 g)
Na šalát:
- 150 g baby špenátu
- 100 g sladkých cherry paradajok
- 100 g žltej papriky
- morskú/himalájsku soľ
- 1 lyžicu tekvicového oleja
- 20 g tekvicových semienok
- 20 g slnečnicových semienok
Ako budeme postupovať?
2. Tofu nakrájame na kocky, osolíme ho, polejeme sójovou omáčkou a olivovým olejom a necháme chvíľu v miske odležať.
3. Potom ho pridáme na zohriatu panvicu aj s marinádou a restujeme na prudšom stupni 3 minúty. Pridáme nasekanú jarnú cibuľku, sezam a ešte chvíľku restujeme nachrumkavo.
4. Do hrnca dáme zovrieť vodu a zeleninu v nej blanšírujeme. Brokolicu vyberieme po troch minútach, mrkvu po šiestich, aby ostali chrumkavé.
5. Ochladíme ich pod tečúcou studenou vodou, aby sme zastavili var, a položíme na kuchynskú utierku, aby sa zbavili prebytočnej vody.
6. Špenátové listy môžeme odstopkovať, pridáme nakrájané paradajky, papriku, soľ, tekvicový olej a všetko premiešame.
7. Na suchej panvici opražíme semienka so štipkou soli a posypeme nimi šalát.
8. Keď máme batat upečený, všetko naservírujeme na tanier a podávame.
Tip: V prípade Budha misiek sa fantázii medze nekladú, takže môžeme smelo experimentovať s jej zložením, dôležité je len nezabudnúť na všetky zložky vyváženej stravy :-). K tejto miske si môžeme ešte pridať nejakú obilninu, napr. quinou, pšeno, krúpy a pod.
Ďalšie skvelé recepty aj pre vegánov nájdeš v našich knihách:
Vyskúšať môžeš aj:
Tvoja zdravá Budha miska: cviklový falafel, cícerová kaša, kapusta a bulgur
Zdravá miska bowl: rýchly obed či večera nielen pre vegánov
Rýchly zdravý obed či večera do 30 minút: brokolicové karí s kokosovým mliekom
Tip na obed do 20 minút aj pre vegánov: soté z tofu so zeleninou a fazuľou v paradajkovej omáčke
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov