Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Bulgurový šalát s tuniakom, baby špenátom, cviklou a feta syrom

30 min
2 porcie
bulgurito

Potrebujeme: 

  • 1 šálku bulguru (cca 200 g)
  • 2 cvikly
  • 1 lyžicu repkového oleja (príp. olivového)
  • morskú/himalájsku soľ
  • provensalské korenie
  • 2 hrste baby špenátu
  • 1 konzervu tuniaka
  • kúsok syra feta
  • mleté čierne korenie
bulgurito

Bulgur je vynikajúci pri chudnutí. Pomáha pri trávení a urýchľuje metabolizmus. Je výborným zdrojom bielkovín a vlákniny a bohatý na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. A čo je najlepšie, je rýchly a jednoduchý na prípravu. Ukážeme si, ako si s ním pripraviť výborný šalát.

Ako na to?

1

Bulgur prepláchneme aspoň 2x. Je potom ľahšie stráviteľný.

2

Dáme ho variť. (V pomere 1 : 2 vriacej vody.)

3

Varíme na miernom stupni, až kým nie je mäkký (cca 15 – 20 minút).

4

Kým sa bulgur varí, ošúpeme si cviklu a nakrájame ju na menšie kocky.

5

Na plech si položíme papier na pečenie. Cviklu naukladáme na papier a pokvapkáme olejom, osolíme a posypeme provensalským korením.

6

Dáme piecť do rúry na 10 minút a na 3-4 minúty grilovať. Cviklu vyberieme.

7

Uvarený bulgur, 2 hrste baby špenátu, cviklu, tuniaka a feta syr spolu premiešame, dochutíme soľou a korením a podávame na stôl.

Tip: Na záver môžete posypať konopnými semienkami. Považujú sa za superpotravinu. Majú protizápalové a detoxikačné účinky a tiež posilňujú imunitu. No a ak vám ostane, môžete si to nechať na neskôr ako rýchly studený šalát.

Výživové hodnoty na 1 porciu (bez semienok):


















Kalorická hodnotaTukySacharidyBielkovinyVláknina
2 371 kJ
564 kcal
10 g87 g28 g11 g
bulgurovy salat

Dobrú chuť :-)!

Aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál III nájdeš kapitolu venovanú receptom na šaláty a kopec ďalších výživných inšpirácií na zdravé jedlá:

fit recepty
Fotka autora
Stanka Šišková
Redaktor vo Fitshaker

Volám sa Stanka, no môžete mi kľudne hovoriť aj Gigi. Považujem sa za zdravojeda. Mojou filozofiou pri varení je nahradiť tie nezdravé suroviny zdravšími alternatívami a v rámci možností nákupu aj dostupnými a nie príliš drahými potravinami, ktoré sa dajú kúpiť v každom obchodnom reťazci. Keďže som dvojnásobná mama zamestnaná na plný úväzok, viem ako to je s varením a časom v kuchyni. A tiež, aké náročné môže byť nakupovanie a zháňanie tých správnych surovín s dvomi malými deťmi. Rýchlo, zdravo a chutne, to je každodenné motto pri varení alebo pečení, ktorým sa riadim. V mojich receptoch nájdete prirodzené produkty ako zelenina, ovocie, strukoviny, obilniny, ryby, kuracie mäso a taktiež mám rada, keď to na tanieri všetko pekne farebne ladí. To ma priviedlo aj k foteniu jedál a viac mojich receptov nájdete aj na mojom instagram účte @gigivari. Rada experimentujem v kuchyni a kombinujem rôzne chute a aj rôzne kultúry. Rada sa inšpirujem orientálnou a exotickou kuchyňou, no mám rada aj slovenskú klasiku. Odkedy som mama, tak čím ďalej, tým viac ma zaujíma problematika zdravého stravovania a jeho vplyv na naše zdravie. A aj preto som sa rozhodla absolvovať kurz Poradca výživy, aby som mohla pomôcť aj iným v otázkach stravovania. Teším sa už teraz, keď ti moje recepty budú chutiť, ušetria ti čas v kuchyni a pritom budeš mať gurmánsky zážitok ????.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.