Bulgur je vynikajúci pri chudnutí. Pomáha pri trávení a urýchľuje metabolizmus. Je výborným zdrojom bielkovín a vlákniny a bohatý na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. A čo je najlepšie, je rýchly a jednoduchý na prípravu. Ukážeme si, ako si s ním pripraviť výborný šalát.
Ako na to?
1
Bulgur prepláchneme aspoň 2x. Je potom ľahšie stráviteľný.
2
Dáme ho variť. (V pomere 1 : 2 vriacej vody.)
3
Varíme na miernom stupni, až kým nie je mäkký (cca 15 – 20 minút).
4
Kým sa bulgur varí, ošúpeme si cviklu a nakrájame ju na menšie kocky.
5
Na plech si položíme papier na pečenie. Cviklu naukladáme na papier a pokvapkáme olejom, osolíme a posypeme provensalským korením.
6
Dáme piecť do rúry na 10 minút a na 3-4 minúty grilovať. Cviklu vyberieme.
7
Uvarený bulgur, 2 hrste baby špenátu, cviklu, tuniaka a feta syr spolu premiešame, dochutíme soľou a korením a podávame na stôl.
Tip: Na záver môžete posypať konopnými semienkami. Považujú sa za superpotravinu. Majú protizápalové a detoxikačné účinky a tiež posilňujú imunitu. No a ak vám ostane, môžete si to nechať na neskôr ako rýchly studený šalát.
Výživové hodnoty na 1 porciu (bez semienok):
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
2 371 kJ 564 kcal | 10 g | 87 g | 28 g | 11 g |
Dobrú chuť :-)!
Aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál III nájdeš kapitolu venovanú receptom na šaláty a kopec ďalších výživných inšpirácií na zdravé jedlá:
Volám sa Stanka, no môžete mi kľudne hovoriť aj Gigi. Považujem sa za zdravojeda. Mojou filozofiou pri varení je nahradiť tie nezdravé suroviny zdravšími alternatívami a v rámci možností nákupu aj dostupnými a nie príliš drahými potravinami, ktoré sa dajú kúpiť v každom obchodnom reťazci. Keďže som dvojnásobná mama zamestnaná na plný úväzok, viem ako to je s varením a časom v kuchyni. A tiež, aké náročné môže byť nakupovanie a zháňanie tých správnych surovín s dvomi malými deťmi. Rýchlo, zdravo a chutne, to je každodenné motto pri varení alebo pečení, ktorým sa riadim. V mojich receptoch nájdete prirodzené produkty ako zelenina, ovocie, strukoviny, obilniny, ryby, kuracie mäso a taktiež mám rada, keď to na tanieri všetko pekne farebne ladí. To ma priviedlo aj k foteniu jedál a viac mojich receptov nájdete aj na mojom instagram účte @gigivari. Rada experimentujem v kuchyni a kombinujem rôzne chute a aj rôzne kultúry. Rada sa inšpirujem orientálnou a exotickou kuchyňou, no mám rada aj slovenskú klasiku. Odkedy som mama, tak čím ďalej, tým viac ma zaujíma problematika zdravého stravovania a jeho vplyv na naše zdravie. A aj preto som sa rozhodla absolvovať kurz Poradca výživy, aby som mohla pomôcť aj iným v otázkach stravovania. Teším sa už teraz, keď ti moje recepty budú chutiť, ušetria ti čas v kuchyni a pritom budeš mať gurmánsky zážitok ????.