Dnes si pripravíme chutný a sýty šalát na obed či večeru. Pečený batat v kombinácii s hroznom a kozím syrom chutí lahodne a navyše zasýti aj na dlhší čas. Sladká chuť batatu sa skvelo dopĺňa so slaným kozím syrom, ktorý je výborným zdrojom živočíšnych bielkovín, zdravých tukov, vitamínov a minerálov.
Čo budeme potrebovať na 3 porcie?
- 1 batat (cca 150 g)
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
- 4-5 lyžíc olivového oleja
- 150 g rukoly alebo iného šalátu
- 150 g bezkôstkového bieleho hrozna
- 150 g mäkkého kozieho syra
- 30 g tekvicových semienok
Na dresing:
- 2 lyžice domáceho medu
- šťavu z 1/2 citróna
- 150 ml olivového oleja
Ako budeme postupovať?
2. Pripravíme si plech, na ktorý ho poukladáme, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom.
3. Takto ho pečieme vo vyhriatej rúre na 200 ˚C 15 − 20 minút.
4. Do tanierov rozdelíme rukolu či iný šalát, napríklad špenát alebo poľný šalát.
5. Pridáme na polovice nakrájané hrozno a kúsky kozieho syra.
6. Tekvicové semienka krátko opražíme na suchej panvici a pridáme k šalátu.
7. Nakoniec pridáme aj upečený batat a všetko polejeme dresingom.
8. Na dresing zmiešame med s citrónovou šťavou a za stáleho miešania metličkou primiešavame olivový olej. Na konci pridáme trocha vody.
Tip: Namiesto kozieho syra môžeme použiť aj bryndzu, ktorá sa k sladkému batatu skvelo hodí.
Samostatnú kapitolu na šaláty nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál III. Samozrejme, nájdeš tam aj množstvo ďalších receptov na slané a sladké raňajky, obedy (s mäsom, rybami aj bez mäsité), rôzne zdravé koláče a pod.:
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov